3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialChiliman, nou dosar penal: A dat o mână de ”ajutor” la distrugerea...

Chiliman, nou dosar penal: A dat o mână de ”ajutor” la distrugerea unor anexe ale Palatului Știrbei. DNA, pe urmele ilegalităților, după o plângere a asociației Salvați Bucureștiul

UPDATE 14.50: Contactat de România Liberă, preşedintele asociaţiei ”Salvați Bucureștiul”, Nicuşor Dan, a declarat că anchetarea lui Andrei Chiliman porneşte de la o plângere pe care organizaţia a depus-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pe 31 ianuarie 2014, care a fost declinată către Direcţia Naţională Anticorupţie, în noiembrie 2015. Este vorba despre distrugerea a două monumente cu valoare istorică.

”Plângerea reprezintă consecinţa unui şir de abuzuri ale Secţiei pentru Cultură, din cadrul Ministerului Culturii şi a Primăriei Sectorului 1. În acest dosar sunt anchetate 12 persoane, printre care şi Andrei Chiliman. Proiectul a avut două părţi: prima parte a vizat demolarea monumentelor, iar cea de-a doua a vizat constuirea unul bloc. Firma care s-a ocupat de proiect i-a aparţinut lui Ovidiu Popescucare a murit, iar în prezent, de proiect se ocupă fiul acestuia, Andrei Popescu, cel care a făcut un accident în Snagov”, a precizat Nicușor Dan. 

UPDATE 12.55: În 2014, organizația Salvați Bucureștiul a depus o plângere penală la Judecătoria Sectorului 1, în legătură cu Palatul Știrbei, iar plângerea a fost declinată către Direcția Națională Anticorupție, în 2015. 

La începutul anilor 2000, moștenitoarea familiei Știrbei, baroana Ileana Kripp-Costinescu, recuperează palatul. În 2005, îl vinde pe 10 milioane de euro omului de ­afaceri Ovidiu Popescu, fost magnat al petrolului în perioada comunistă, președinte al companiei Petrolimportexport SRL. În 2005, acesta propune ridicarea unui complex  reziden­țial și comercial de lux în spatele Palatului Știrbei. De zece ani, același proiect dezbină în tabere pro și contra, miniștri, ­ONG-iști, arhitec­ți, specialiști în urbanism. După moartea tatălui său, în 2011, Alexandru Popescu a preluat afacerea familiei. El a atras atenția opiniei publice în urma unui accident nautic pe care l-ar fi provocat pe Lacul Snagov, în urma căruia un om a murit și alți patru au fost răniți.

În iulie 2013, Ministerul Culturii a dat aviz pentru restaurarea palatului Stirbei, iar în octombrie 2013 a dat unda verde proiectului imobiliar din spatele palatului, unde urmau să se construiască mai multe locuințe de lux și un mall. 

Citește și: Ce-a fost şi ce-a ajuns. Controversele din jurul Palatului Ştirbei

În acest dosar, vor fi cercetați și funcționari din cadrul Ministerului Culturii, au precizat surse Rl. 

UPDATE 10.55: Sursele României libere susțin că omul de afaceri pe care l-ar fi favorizat Chiliman este Ovidiu Popescu, dezvoltator imobiliar.

Primăria Capitalei și Agenția pentru Protecția Mediului București au dat avize pentru construirea unui imobil cu șpate etaje, în spatele Palatului Știrbei.  

UPDATE 10.40: Andrei Chiliman este urmărit penal într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu și complicitate la distrugere, pentru că a ajutat la demolarea unor anexe ale Palatului Știrbei, care erau monumente istorice. În același dosar, vor fi cercetate și alte persoane, precizează DNA. 

În calitate de primar, în 2008, el a avizat demolarea anexelor în favoarea unui dezvoltator imobiliar, deși NU existau aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică, așa cum prevedea legea. Totodată, Chiliman a semnat autorizația de desființare a imobilelor, declasându-le din categoria imobilelor istorice de clasă A, deși Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competentă pentru a face acest lucru. 

”Suspectul Chiliman Andrei Ioan, în exercitarea funcției de autoritate publică de primar al Sectorului 1 al municipiului București, cu încălcarea atribuțiilor legale, a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei). Concret, între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse.

Ajutorul a constat în aceea că suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, certificatul de urbanism pentru desființarea construcțiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat și în aceea că a semnat, cunoscând ca Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, autorizația de desființarea construcțiilor nr. 90/04V/2891/08. Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii și Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil – clădire (la singular) nu și anexele de pe Calea Victoriei”, arată DNA. 

–-

Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost audiat, marţi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un nou dosar cu contracte atribuite fraudulos clienților grupului său infracțional.  Cel mai probabil, lui Chiliman îi vor fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile şi va solicita termen pentru audiere, potrivit unor surse judiciare.

Edilul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, este cercetat pentru fapte de corupţie, alături de consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Vlad Moisescu şi Ioana Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de influență, iar Andrei Chiliman şi Ion Brad, de constituire a unui grup infracțional organizat şi complicitate la trafic de influență.

Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Într-un alt dosar, Andrei Chiliman a fost trimis în judecată, în octombrie, de către procurorii Parchetului Judecătoriei Sector 1, care îl acuză de abuz în serviciu în legătură cu acordarea ilegală a unei autorizații pentru o terasă, fără a exista acordul unora dintre vecinii „direct afectaţi şi cunoscând opoziţia fermă şi explicită a acestora pentru eliberarea autorizaţiei”.

În acelaşi dosar, aflat la Judecătoria Sectorului 1, sunt judecaţi directorul executiv al Direcţiei Utilităţi Publice din primărie, Petrică Marius Ionescu, şi Georgiana Constantina Derdene, şef serviciu în cadrul Serviciului Utilităţi Publice, şi ei fiind acuzați tot de abuz în serviciu.

 

 

 

Cele mai citite

Manchester City, ironizată dur după egalul cu Feyenoord! „Vor mai câștiga vreodată?”

Egalul surprinzător al lui Manchester City cu Feyenoord, 3-3, după ce a condus cu 3-0, a atras critici și ironii din partea presei engleze. Manchester...
00:00:36

Majorarea salariului minim brut pe economie: Marcel Ciolacu anunță creșterea la 4.050 de lei din 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o măsură importantă pentru milioane de români: salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la...

Pesimismul gospodăriilor germane crește pe fondul disponibilizărilor și falimentelor

Încrederea consumatorilor germani în economie scade semnificativ în decembrie, arată un sondaj publicat miercuri de GfK și Institutul din Nürnberg pentru Decizii de Piață...
Ultima oră
Pe aceeași temă