O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Koç din Turcia a dezvoltat un material de carosabil care ar putea facilita deplasarea maşinilor pe timp de iarnă, întrucât întârzie semnificativ formarea gheţii, în comparaţie cu o suprafaţă de drum normală, informează Science Alert, citat de Mediafax.
Materialul dezvoltat de cercetătorii turci este compus din sare de potasiu, amestecat cu diverse substanţe chimice capabile să producă fenomenul de dezgheţare şi au adăugat amestecul în bitum – o componentă majoră a asfaltului. Atunci când a fost testat în laborator, s-a înregistrat o întârziere semnificativă în formarea gheţii, în comparaţie cu o suprafaţă de drum normală, în timp ce bitum-ul şi-a păstrat proprietăţile de bază, se arată în raportul cercetătorilor.
Potrivit American Chemical Society, noul tip de carosabil a fost capabil să elibereze proprietăţi apropiate de cele ale sării pe o perioadă de două luni, dar efectele ar putea dura chiar mai mult atunci când este utilizat pe drumurile reale.
„Sarea poate fi uşor îndepărtată prin ploaie sau de către roţile automobilelor şi necesită utilizarea frecventă pe drumuri”, notează echipa. „Dincolo de acest considerent economic, agenţii anti-îngheţ disponibili acum pe piaţă deteriorează proprietăţile mecanice ale asfaltului şi au un impact negativ asupra organismelor vii şi a mediului atunci când sunt utilizate în cantităţi mari”, au concluzionat cercetătorii.
Studiul a fost publicat in Chimie Industriala & Engineering Research.