14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFundaţia Româno-Americană a anunţat câştigătorii granturilor ARTIE

Fundaţia Româno-Americană a anunţat câştigătorii granturilor ARTIE

Fundaţia Româno-Americană (RAF) a anunţat, marţi, câştigătorii granturilor pentru cercetare aplicată ai primei ediţii ”Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship” (ARTIE Fellows).

În urma unui riguros proces de selecţie, Consiliul Ştiinţific, format din profesori şi antreprenori a declarat câştigătoare opt din cele 151 de proiecte care s-au înscris. Cei 27 de câştigători sunt: Teodor Dogaru şi Dan Vasile din partea Albany Instruments Inc.; Lect. Dr. Eng. Romulus Valeriu Flaviu Turcu, Prof. Dr. Simion Simon, Lect. Dr. Mihai Vasilescu, Dr. Bogdan Frentiu din partea Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca; Radu Bratfalean, Marconi Daniel şi Ungurean Alia din partea INCDTIM Cluj-Napoca; . Aurelian Trufasu, Ciprian Ion Rizescu şi Georgeta Sorohan din partea Universităţii Politehnice din Bucureşti; Horia Cucu, Lucian Petrica, Corneliu Burileanu, Andi Buzo din partea Universităţii Politehnice din Bucureşti; Ecaterina Matei, Andra Predescu, Ruxandra Vidu şi Andrei Berbecaru din partea Universităţii Politehnice din Bucureşti; Dan Stefan Tudose, Rizea Daniel Octavian şi Alexandru Corneliu Olteanu din partea Universităţii Politehnice din Bucureşti; Prof. Dr. Gabi Drochioiu, Dr. Brindusa Alina Petre, Dr. Manuela Murariu şi Dr. Catalina Ionica Ciobanu din partea Institutului de Chimie Macromoleculară din Iaşi.

”Proiectele câştigătoare au inclus aplicaţii de transcriere a limbii române pentru documente multimedia, mecanisme de detectare a gradului de poluare, o nouă modalitate de folosire a rezonanţei magnetice sub presiune, posibilitatea de a produce ochelari de vedere performanţi la costuri mici folosind tehnica de printare 3D, oglinzi din galiu cu contrast mare, un nou modul magnetic pentru tratarea apelor reziduale, modalităţi de obţinere simultană a două tipuri de făină de porumb de înaltă calitate printr-o metodă ecologică de separare chimică, sau detectarea rapidă a particulelor metalice prin folosirea sensorilor de curent GMR”, se arată într-un comunicat de presă al ARTIE, remis redacţiei.

Programul ARTIE este axat pe investiţii în talentul român, în arii de cercetare cu tradiţie şi performanţa internaţională, în scopul conectării oamenilor la cele mai noi tendinţe în tehnologie.  RAF sprijină cercetătorii şi întreprinzătorii români în comercializarea ideilor lor şi răspunde nevoilor societăţii prin alegerea de proiecte cu rezultate clare, concrete şi măsurabile.

 

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă