Rudolf Höss a fost proiectantul şi comandantul celui mai mare centru de ucidere în masă din istoria omenirii: lagărul de exterminare de la Auschwitz.
La 1 mai 1940, Höss a fost numit comandant al unui lagăr de prizonieri din vestul Poloniei. Lagărul fusese construit în jurul unor barăci militare care au aparţinut, iniţial, Austro-Ungariei, iar mai apoi Poloniei, aflate în apropierea oraşului Oswiecim (Auschwitz, în limba germană).
Höss a fost comandantul lagărului timp de trei ani şi jumătate. În această perioadă l-a extins şi l-a transformat în ceea ce urma să devină cunoscut ca lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, conform rarehistoricalphotos.com.
A studiat cu meticulozitate lagărul de la Treblinka
Rudolf Höss a vizitat lagărul de la Treblinka pentru a studia metodele de ucidere în masă, după care a început, la 3 septembrie 1941, să testeze şi să perfecţioneze tehnicile de exterminare care au făcut din Auschwitz cel mai eficient instrument criminal al Soluţiei Finale din doctrina lui Adolf Hitler.
Höss a ordonat construirea unor camere de gazare de zece ori mai mari decât cele de la Treblinka, pentru a putea ucide 2000 de oameni în același timp, în loc de 200.
„Am făcut încă o îmbunătăţire comparativ cu Treblinka. La Treblinka victimele ştiau aproape întotdeauna că vor fi exterminate, însă la Auschwitz păcălim victimele şi le facem să creadă că vor trece printr-un proces de deparazitare”, a declarat Rudolf Höss la acea vreme.
Acesta a experimentat numeroase metode de gazare. Conform mărturiei lui Adolf Eichmann, cel care a condus campania de exterminare a evreilor, de la procesul său din 1961, Höss i-a spus că a folosit filtre de bumbac înmuiate în acid sulfuric la începuturile campaniei de ucidere în masă de la Auschwitz. Ulterior, a introdus cianura de hidrogen, produs din pesticidul Zyklon B, gaz care ucidea victimele în 3-15 minute.
„Ştiam că au murit atunci când încetau să mai ţipe”, spunea Höss.
Rudolf Höss fost pârât de soţie
În ultimele zile ale războiului, Höss a fost sfătuit de Heinrich Himmler să se deghizeze într-un membru al personalului militar german. A reuşit să fugă de arest timp de aproape un an. Atunci când a fost capturat de trupele britanice la 11 martie 1946, el se deghizase în fermier şi îşi spunea Franz Lang.
Höss a fost pârât de soţia sa, care le-a spus britanicilor cum pot să-l găsească, temându-se că fiul lor, Klaus, ar fi fost trimis în Uniunea Sovietică, unde ar fi putut fi închis sau torturat.
Soldaţii britanici erau conduşi de tânărul evreu Hanns Alexander. Acesta a fost nevoit să fugă din Berlin în Anglia cu întreaga familie, înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Höss a fost recunoscut după verigheta de căsătorie, pe care erau gravate numele Rudolf şi Hedwig.
După ce a fost întrebat şi bătut de către cei care l-au prins şi care îi cunoşteau adevărata identitate, Höss a mărturisit cine este cu adevărat.
Citește și: FOTO. Descoperirea FABULOASĂ a unui geolog RUS ar putea DINAMITA toată istoria omenirii
Ce a spus un psiholog militar la procesul lui Rudolf Höss
În timpul procesului său din Polonia, Rudolf Höss nu a negat crimele comise, însă a spus, constant, că nu a făcut altceva decât să execute ordinele primite. Până la finalul procesului, el a mărturisit, totodată, că între 1 şi 1,5 milioane de evrei au fost ucişi la Auschwitz sub comanda sa.
La finalul procesului, el le-a cerut magistraţilor permisiunea de a-i trimite soţiei sale verigheta de nuntă.
După o discuţie cu Höss în timpul procesului de la Nurenberg, psihologul militar american Gustave Gilbert a notat: „Manifestă mult prea multă apatie pentru a putea sugera vreo urmă de remuşcare şi nici măcar perspectiva faptului că va fi spânzurat nu îl stresează. Lasă impresia generală a unui om normal intelectual, însă apatia schizoidă, insensibilitatea şi lipsa empatiei cu greu ar putea fi mai acute într-o psihoză propriu-zisă”.
Fotografiile au dispărut
Höss a fost condamnat la moarte prin spânzurare la 2 aprilie 1947, iar sentinţa a fost executată la 16 aprilie, în imediata apropiere a crematoriului de la Auschwitz.
Rudolf Höss a fost spânzurat la ora 10:08, iar decesul a fost constatat la 10:21. Trupul său a fost, probabil, incinerat. Execuţia a fost fotografiată de Stanislaw Dabrowiecki, un fotograf de presă. Imaginile au fost ţinute secrete timp de zeci de ani în Polonia comunistă. Negativele au fost depozitate într-un seif de la Ministerul Justiţiei, însă au dispărut fără urmă la un moment dat şi nu au mai rămas decât 11 fotografii realizate la 16 aprilie 1947.
GALERIA FOTO de mai sus conține o serie de imagini cu Rudolf Hoss în timp ce era comandantul lagărului de la Auschwitz, dar și în timpul execuției sale.