-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportDreapta se pregăteşte pentru un nou eşec în 2014

Dreapta se pregăteşte pentru un nou eşec în 2014

Multinvocata unificare a dreptei nu doar că nu se întâmplă, dar pare tot mai puţin probabilă. PDL, Forţa Civică şi Mişcarea Populară nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte găsirea unui candidat la preşedinţie pentru anul viitor.

Democrat-liberalii vor vedea lunea viitoare câţi colegi doresc să se înscrie în procedura pentru desemnarea candidatului PDL la preşedinţie. Au trecut trei zile de la demararea înscrierilor, iar după cum se vede treaba, Cătălin Predoiu are toate şansele să fie singurul doritor. Pentru a păstra aparenţele unei competiţii interne, nu este exclus însă să mai apară pe final măcar un nume, fie el şi cu şanse mici de a fi susţinut de majoritatea membrilor partidului.

Nu de alta, dar mai toate numele vehiculate până acum fie păstrează tăcerea, fie au respins ideea unei candidaturi la preşedinţie. Deşi s-ar putea trage concluzia că PDL duce lipsă de politicieni demni să fie prezidenţiabili, democrat-liberalii nici nu sunt dispuşi la colaborare cu celelalte formaţiuni plasate la dreapta eşichierului politic astfel încât să găsească un nume care să poată ţine piept candidatului stângii.

Boc vrea să rămână primar

Unul dintre numele avansate ca putând fi un bun candidat la preşedinţie, ex-premierul Emil Boc, a respins ieri ideea intrării în cursa internă din PDL. Arătând că vrea să-şi continue mandatul de primar la Cluj-Napoca, Boc a militat însă, spre deosebire de mulţi dintre colegii săi, pentru unificarea grabnică a dreptei. „Cu cât se va face mai târziu această unificare a dreptei, cu atât se vor diminua şansele victoriei“, a explicat Boc, subliniind că „soluţia“ stă într-un singur candidat al formaţiunilor de dreapta.

Numele lui Emil Boc a fost avansat de mai mulţi lideri democrat-liberali, care au vorbit despre un tandem Boc-Predoiu. Adică, primul să candideze la preşedinţie, iar prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu să fie anunţat ca viitor premier. „Cătălin Predoiu a primit o însărcinare, nu are de ce să sară dintr-o barcă în alta, ori eşti premier, ori eşti preşedintele ţării“, explica, de pildă, Cezar Preda, referindu-se la desemnarea lui Predoiu în fruntea guvernului din umbră al PDL.

Nu în ultimul rând, numele lui Boc a fost avansat şi de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căruia primarul Clujului ar avea mai mari şanse la prezidenţiale decât liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

Potrivit calendarului stabilit de conducerea PDL, înscrierea în alegerile interne pentru desemnarea prezidenţiabilului partidului se poate face până pe 14 octombrie. Cei înscrişi vor avea apoi la dispoziţie două luni pentru a-şi prezenta proiectul pentru România. Desemnarea prezidenţiabilului PDL se va face prin votul tuturor membrilor partidului.

Ungureanu vrea, dar nu-l vrea PDL

Deşi toate sondajele de opinie nu acordă PDL decât în jur de 16% din opţiunile electoratului, la mare distanţă de USL (chiar şi de PSD şi PNL, în cazul ruperii USL), democrat-liberalii nu iau în calcul o colaborare cu Forţa Civică sau cu Partidul Mişcarea Populară. Ba, din contră, declaraţiile făcute la adresa acestor formaţiuni sunt deosebit de acide.

Să luăm, de exemplu, anunţul făcut de Mihai Răzvan Ungureanu cum că ar vrea să fie prezidenţiabilul dreptei, la care preşedintele PDL, Vasile Blaga, a răspuns că PDL are „proceduri interne deja stabilite“ şi că nici nu mai este timpul necesar realizării unei fuziuni prin absorbţie (adică Forţa Civică să fie „înghiţită“ de PDL). Apoi, nu mai departe de începutul acestei săptămâni, vicepreşedintele Cezar Preda a catalogat Partidul Mişcarea Populară drept un partid „de frustraţi şi de oameni care nu au nici un Dumnezeu“.

Cele mai citite

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...

România se confruntă cu scăderea accelerată a rezervelor de gaze naturale

Situația nu este specifică doar României, întreaga Europă înregistrând o golire rapidă a rezervelor de gaz Depozitele subterane de gaze naturale ale României se golesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă