17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCNCD NU le dă dreptate secuilor: Băsescu, Ponta, Antonescu şi Dragnea NU...

CNCD NU le dă dreptate secuilor: Băsescu, Ponta, Antonescu şi Dragnea NU au discriminat etnia maghiară

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, vicepremierului Liviu Dragnea şi şefului Senatului, Crin Antonescu, privind regionalizarea nu sunt discriminatorii pentru etnia maghiară, a anunţat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), într-un comunicat remis redacţiei.

Hotărârea CNCD vine la o lună de la sesizarea depusă de preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs Árpád, care susţinea că Traian Băsescu, Liviu Dragnea şi şefii USL îi discriminează pe etnicii maghiari în procesul de reorganizare teritorială.

Citeşte şi Băsescu, Ponta, Dragnea şi Antonescu, reclamaţi de Consiliul Secuiesc pentru DISCRIMINARE ETNICĂ

„Colegiul director a constatat că, în speţă, raportat la conţinutul declaraţiilor, nu există nici un element de incitare împotriva cetăţenilor de etnie maghiară, nu există un pericol evident şi prezent. Declaraţiile părţilor reclamate au avut loc în cadrul dezbaterilor publice cu privire la planul de reorganizare administrativ teritorială a României, subiect de maxim interes public. Având în vedere calitatea părţilor reclamate, de oameni politici, respectiv persoane în funtii de demnitate publică, rolul acestora are o importantă deosebită din perspectiva caracterului fundamental al jocului liber al dezbaterii politice într-o societate democratică”, se arată în comunicatul CNCD, remis redacţiei.

Ce au declarat Băsescu, Ponta, Antonescu şi Dragnea

Astfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat că „doar Stalin a făcut Regiunea Autonomă Maghiară în România” şi că „nu se va mai întâmpla”, iar Crin Antonescu a afirmat că regionalizarea nu se va baza pe criteriul etnic- „enclave pe criterii etnice sau enclave pe criterii baroniale”.

Premierul Victor Ponta a declarat că „niciodată nu s-a pus problema din partea noastra a acceptării unei regiuni Harghita-Covasna-Mureş, pentru că asta ar însemna o regiune pe criterii etnice, ceea ce nu se întâmplă în UE”.

Şi vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că este „exclus” să se facă regionalizarea pe criterii etnice, iar judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să alcătuiască o regiune.

În urmă cu o lună, Izsák Balázs Árpád a depus o plângere la CNCD împotriva celor patru politicieni, în care a arătat că regionalizarea pe care autorităţile o propun îi va discrimina pe etnicii maghiari şi că „poporul secuiesc” îşi doreşte să fie creată o regiune administrativ-teritorială distinctă pentru secuime.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Ambasadorului SUA la Budapesta a criticat Ungaria pentru apropierea de Putin

Ambasadorului SUA, David Pressman, la Forumul Budapesta 2024, din data de 18 septembrie, a vorbit despre alegerile din SUA și legătura dintre pe care...

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...
Ultima oră
Pe aceeași temă