2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCele două Românii ale turismului balnear: Therme din București Versus Băile Felix

Cele două Românii ale turismului balnear: Therme din București Versus Băile Felix

România s-a polarizat în materie de băi termale: la Felix, județul Bihor, infrastructura balneară s-a păstrat aceeași de zeci de ani, dar – în ultimii ani – stațiunea a trecut printr-un proces de înnoire care nu i-a alterat identitatea. În București, s-a deschis un complex termal futurist, unde întâlnești și băieți de Dorobanți, dar și hipsteri sau persoane de vârsta a treia.

Întâmplarea a făcut să mă aflu, în ultima lună, în ambele locuri. Cele două concepte de turism balnear – de la Băile Felix și de la Therme București – se află la poli opuși din multe puncte de vedere.

Să îl luăm pe cel mai nou, deschis în Capitală după o investiție de zeci de milioane de euro. Bun, se vede că e construit pe baza unui concept. Complexul numit Therme, de la Baloteşti, o localitate de lângă Capitală, este clar delimitat, atent la confortul, în primul rând, fonic al oamenilor. Zona dedicată copiilor și familiei este foarte zgomotoasă și în plină mișcare. Este însă complet separată de cea intitulată Palm (cu palmieri şi locuri de odihnă), în timp ce în zona saunelor și a restaurantului, denumită Elysium, celor sub 16 ani nu li se permite intrarea. Că Therme e construit pe baza unui concept internațional se vede din faptul că știu să folosească la maxim spațiul. Sincer, înainte să ajung, mă așteptam la un număr mare de bazine. Nu e așa. În zona dedicată copiilor există un singur bazin, încăpător e drept, iar numeroasele tobogane se termină în mici piscine cu apă nu mai mari de câțiva metri pătrați. Zona separată numită Palm este deservită tot de un singur bazin, care se continuă la exterior cu un altul care îți oferă posibilitatea de a face baie și la zero grade.

La Băile Felix, prin comparație, posibilitățile de a te scălda chiar și în aer liber la zero grade sunt mult mai numeroase. Există câteva hoteluri – moștenite din epoca de Aur – care pun la dispoziția celor cazați acolo bazine indoor, dar și piscine exterioare pe tot timpul iernii. Piesa de rezistență iarna, la Băile Felix, o reprezintă complexul Apollo. Bazinele în aer liber nu sunt luminate spectaculos curcubeu ca în cazul Therme din București, dar sunt imense și nu te calci în picioare cu alți turiști. Chiar dacă pe alocuri pot avea un aer vetust, bazinele din Băile Felix au un uriaș atuu: temperatura apei este cu 3-4 grade mai ridicată decât este cea din bazinele exterioare din Therme și cu 6-8 mai ridicată decât în bazinele interioare de la complexul bucureștean. Apa de la Felix pare mai sănătoasă, mai balneară. Sincer, aș fi preferat o apă mai fierbinte la București, în fond nu mergi să înoți. Bilă neagră: evitați Aqua Park-ul President din Felix, foarte aglomerat, mic și cu apă nu foarte caldă.

Tehnologie în Capitală, naturalism în Transilvania

Sigur că la București totul sclipește, există mult personal amabil, iar bazinul în aer liber este intens luminat, cu labirinturi și zone cu hidromasaj. Acesta este, în opinia mea, punctul forte al complexului Therme şi nicidecum arhitectura sau modul extravagant în care este luminat. Lucrurile sunt mai naturale la Băile Felix, iar turiștii vin, în proporție foarte mare, pentru apele termale. Enervant la București este faptul că din bazinul exterior ai piveliştea unui alt bazin care se construiește pentru la vară. Lucrurile sunt mai relaxate și nu foarte riguroase la Băile Felix, ceea ce nu însemană mizerie. La Therme, mâncarea arată bine, iar prețurile la băuturi sunt, desigur, de Capitală: 6-7 lei o bere la plastic și 15 lei un suc de fructe. La Băile Felix, berea e 4 lei, iar o masă la restaurant (credeți-mă se mănâncă bine, iar scaunele nu sunt de plastic) de două persoane cu vinul casei m-a dus la 80 de lei. O cameră, între Revelion și Anul Nou este în jur de 120 de lei, dar aici intră o reducere substanțială la unele bazine din localitate și acces la o mică piscină de interior. La Therme, am plătit 135 de lei pentru două bilete de 3 ore și jumătate cu acces la două piscine, două beri și un suc. Bile albe pentru ambele locuri: nu te antenţionează nimeni dacă iei berea cu tine în bazine.

La distracţie sau la tratament

Trebuia discutat neaparat separat despre subiectul oameni. Vineri seara (după un drum foate aglomerat) eram absolut sigur că laTherme mă voi întâîlni cu toată Pipera, Dorobanțiul, Băneasa și cu asistentele lui Capatos. Poate au venit sâmbătă, dar eu nu le-am văzut. Au fost oameni de toate vârstele și stările. Sigur, am văzut și tineri care încercau din răsputeri să dea aburul din pisicna exterioară la o parte ca să îi facă iubitei o poză (sau un selfi îmbrățișați). Dar am văzut şi un actor din noul val (nu a apărut în Las Fierbinți şi nici nu îi dau numele, băiatul fiind cu o domnișoară), tineri bărboși, genul hipster-corporatist, dar și persoane trecute de 50 de ani mirate că se află, totuşi, într-un loc de lângă Bucureşti. Chiar și câțiva străini. Lume civilizată. La Felix am găsit lume prietenoasă, gata să împartă o masă cu tine și să îți povestească cu mândrie că ape ca aici nu mai sunt nicăieri. Sigur, la Felix, moda slipilor mulați nu a trecut, obiecte de vestimentație rar întâlnite la București, unde toți poartă bermude. La Felix ori vii cu gașca (cei tineri), ori cu bilet de tratament (vara) sau cu prietenii de familie (cei mai mulți din generația 45 de ani). La Therme poţi veni direct de la muncă, seara, planificat, cu familia în weekend, dar şi de la Ploieşti sau Giurgiu.

Aglomerație: în weekend la Bucureşti, vara la Felix

Sigur, e cam aiurea să compari un complex (Therme) cu o întreagă stațiune (Băile Flelix). În Ardeal, se aglomeează de 1 mai, cu ocazia marilor sărbători religioase, dar unt privite ca momente care confirmă frumusețea locului și calitatea apelor. Therme nu va face faţă valului de turişti de sâmbătă şi duminică. Vineri seara am aflat de la organizatori că la acel moment se aflau în interior 600 de oameni. Nu a fost înghesuială şi am găsit şezlong. Doar că tot organizatorii au anunţat că aşteaptă şi 4.000 de oameni pe zi, ceea ce ar crea cu, siguranţă, mare aglomeraţie şi disconfort. În fond vorbim de un singur complex termal la un oraş de 2,5 milioane de locuitori.

Concluzii

Megeţi măcar o dată în ambele locuri. Evitaţi Therme în weekend. Evitaţi Băile Felix când e extrem de cald. Dacă v-a plăcut apa de la Therme, mergeţi neaparat şi la Băile Felix o săptămână.  

Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă