Întotdeauna este bine ca planurile pe care le faceţi pentru renovarea locuinţei să nu fie definitiv „bătute în cuie”.
Oricine a trecut prin experienţa unui şantier de reamenajare ştie că lucrurile pot lua întorsături neaşteptate, ceea ce obligă la modificarea din mers a proiectului. Aceasta nu-i o tragedie, cât timp aveţi grijă ca rezultatul final să fie superior planurilor iniţiale.
Ca să fiţi siguri că veţi obţine această performanţă este indicat să cereţi permanent părerea celor mai experimentaţi. Astfel veţi avea la îndemână cu cel puţin o soluţie în plus pentru alegerea pe care o veţi face.
Arhitectul Ştefan Şteblea a găsit pentru unul din clienţii lui o soluţie care s-a dovedit deosebit de utilă pentru îmbunătăţirea imaginii şi funcţionalităţii bucătăriei.
Totul a plecat de la faptul că, în planurile de renovare, caloriferele vechi din fontă erau păstrate, iar aspectul lor nu s-ar mai fi integrat în imaginea nouă, de ansamblu, a fiecărei încăperi. Din acest motiv, pentru fiecare cameră în parte au fost create soluţii de mascare a caloriferelor.
Dacă în living şi în dormitoare acestea au fost facil de găsit, datorită sistemelor de draperii şi perdele, în bucătărie lucrurile au fost puţin mai complicate.
În zona superioară a caloriferului a fost montat un blat din lemn masiv. Pentru aceasta a fost construit un suport din ţeavă rectangulară care a fost ulterior mascat cu gips-carton.
Suportul respectiv lasă liberă întreaga suprafaţă radiantă a caloriferului. Pentru a facilita dagajarea căldurii şi în plan vertical în blatul din lemn a fost practicat un decupaj dreptunghic.
De jur-împrejurul decupajului, la 2,5 cm sub nivelul blatului, au fost montate rigle din lemn (foto 1). Acestea au rolul de suport pentru grătarul din inox care a fost construit special pentru a închide decupajul din blat (foto 2).
La final, întregul ansamblu a fost finisat: blatul a fost băiţuit şi lăcuit iar structura de susţinere a fost zugrăvită.