3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialLiderii ISIS s-ar putea muta în Libia

Liderii ISIS s-ar putea muta în Libia

Liderii grupării Stat Islamic s-ar putea muta din Asia în Libia, avertizează Gilles de Kerchove, coordonatorul acțiunilor de antiterorism ale UE, citat de Mediafax.

Măsurile de rezistenţă la care a fost supusă reţeaua teroristă Stat Islamic (SI) de coaliţia care luptă împotriva islamiştilor în Siria şi Irak i-ar putea încuraja pe anumiţi lideri ai organizaţiei să se stabiliească în Libia, apreciază Gilles de Kerchove.

Gruparea Stat Islamic se află în defensivă după ce a părăsit oraşul Ramadi şi din cauza bombardamentelor aeriene intense la care este supusă în Siria, a subliniat Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru combaterea terorismului, într-un interviu acordat AFP.

În consecinţă, ar putea exista "lideri ai reţelei care părăsesc califatul pentru a se stabili în Libia", a explicat el.

În prezent, ar fi uşor pentru SI să îşi desfăşoare activitatea în Libia, unde organizaţia are aproximativ 3.000 de luptători, întrucât acolo nu au loc raiduri aeriene şi nici nu există un Guvern funcţional în totalitate, a subliniat acesta.

Gilles de Kerchove a mai avertizat că raidurile aeriene lansate împotriva SI de coaliţia condusă de Statele Unite şi cele lansate de Rusia, precum şi operaţiunile desfăşurate la sol de trupele irakiene şi siriene prezintă riscul de a încuraja organizaţia să comită mai multe atacuri în Europa pe modelul atentatelor din noiembrie de la Paris, soldate cu moartea a 130 de persoane.

Aproximativ 22.000 de islamişti au fost ucişi de coaliţia condusă de Statele Unite împotriva SI începând din vara anului 2014, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării.

Avioanele ruse lansează mai multe atacuri împotriva SI, după ce Statele Unite au acuzat Moscova că raidurile sale ţintesc grupuri siriene prooccidentale care se opun preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit unor informaţii deţinute de Kerchove.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă