4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFitch: Relaxarea fiscală reprezintă un risc pentru România

Fitch: Relaxarea fiscală reprezintă un risc pentru România

Fitch Ratings consideră că direcţia de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc pentru România, informează Mediafax.

Pe de altă parte însă, Fitch Rtings a confirmat ratingurile României la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung în valută şi la BBB în cazul celor în monedă locală, cu perspectivă stabilă, datorită perspectivei economice solide.

Ratingurile pentru datoriile negarantate în valută şi monedă locală au fost menţinute la BBB- şi BBB. Plafonul de ţară a rămas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3.

”Ratingurile României sunt susţinute de perspectiva economică mai sănătoasă, de îmbunătăţirea poziţiei fiscale şi de indicatorii de guvernanţă mai buni comparativ cu cei ai altor ţări cu ratinguri în categoria BBB. Cu toate acestea, direcţia de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc. Datoria externă netă mai ridicată decât media din categoria BBB şi slăbiciunile structurale ale economiei rămân constrângeri moderate pentru rating”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Situaţia finanţelor publice este favorabilă, cu un deficit bugetar de 1,2% din PIB şi un nivel al datoriei publice de 39,4% din PIB în 2015, faţă de o medie de 2,7%, respectiv de 42,7% din PIB, pentru ţările cu ratinguri de nivel BBB.

Totuşi, pentru 2016, analiştii Fitch sunt îngrijoraţi că natura prociclică a noului Cod Fiscal pune în pericol sustenabilitatea bugetară, pe termen mediu.

Fitch estimează că reducerile totale de taxe, inclusiv reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA la 20%, vor diminua veniturile guvernamentale cu 2% din PIB în 2016. Acest fapt pune presiune pe deficitul bugetar structural, estimat de Ministerul de Finanţe să crească de la 0,7% în 2015 la 2,7% din PIB în 2016 şi 2,9% din PIB în 2017. Pentru 2016, este prognozat un deficit bugetar ESA de 3% în 2016 şi 2,9% în 2017/

Riscurile fiscale sunt predominant de încetinire a creşterii economice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sindicatele amenință cu proteste din cauza înghețării salariilor în sectorul public

În ciuda majorărilor salariale de 24% din 2024, sindicaliștii sunt nemulțumiți de lipsa unui avans al veniturilor și avertizează asupra riscurilor financiare. Sindicatele din sectorul...

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...

Avertizări meteo: Cod portocaliu de viscol și Coduri galbene de vânt puternic în mai multe județe

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineața, în zone montane din zece județe. Potrivit ANM, în intervalul 2 ianuarie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă