Tinerii și adolescenții din Timișoara au avut posibilitatea de a participa la o școală pentru democrație, organizată în perioada 21-22 ianuarie. Evenimentul a fost organizat de Expert Forum, care a continuat seria de seminare pe tema statului de drept și cetățeniei active, la Timișoara, cu proiectul Tineri în Agora, parte a programului Școala pentru Democrație. Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Colegiul N. Lenau și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara.
”Pe 21 ianuarie am organizat prima întâlnire la care au participat peste 50 de persoane de la cele două licee, precum și de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” și viceguvernatorul Regiunii Sogn og Fjordane, domnul Gunnar Haereid. Tema discuției a cuprins modul în care funcționează consultările publice și mecanismele prin care cetățenii pot accesa informația publică în Norvegia, precum și practica legată de aceste două teme în România.
Câteva dintre concluziile dezbaterii au fost că accesul la informație este fundamentul unui stat democratic, buna funcționare a statului norvegian se bazează pe încrederea pe care cetățenii o acordă instituțiilor publice, iar legea se aplică tuturor în același mod, indiferent de statutul public al persoanei respective. Proiectele naționale importante rămân în dezbatere publică de regulă trei luni și sunt deschise spre comentarii tuturor persoanelor interesate. Accesul la informații este unul rapid, informatizat, răspunsurile sunt transmise de regulă în 1-3 zile, iar refuzul sau abuzul sunt mai degrabă excepții. Publicarea proactivă a informației este o practică în administrația norvegiană. La eveniment a participat și viceprimarul municipiului Timișoara, domnul Dan Diaconu”, a declarat managerul de proiect, Septimius Pârvu.
Elevii au învățat cum funcționează consiliul local
În după-amiaza zilei de 21 ianuarie, viceguvernatorul Regiunii Sogn og Fjordane, Gunnar Haereid, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Societății Timișoara. Dezbaterea a fost centrată pe modul în care statul norvegian implică cetățenii în luarea deciziilor, dar și pe discuții legate de situația imigranților sau sistemul social norvegian.
Pe 22 ianuarie, proiectul a continuat cu un seminar de pregătire pentru 25 de elevi, prin care aceștia au învățat cum funcționează consiliul local și, în general, administrația locală și au pregătit un plan de monitorizare a acestuia pe teme legate de tineret. La eveniment au participat consilieri locali din Timișoara.
”Școala pentru Democrație este un program al Expert Forum prin care dezvoltăm aptitudini de implicare în viața comunității și procesul decizional, generăm dezbateri pe teme legate de stat de drept și cetățenie activă și susținem cetățenii în acțiuni civice”, spun reprezentanții Expert Forum.