5.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSportPonta: Iniţial, eram împotriva exploatării de la Roşia Montană, pentru că Băsescu...

Ponta: Iniţial, eram împotriva exploatării de la Roşia Montană, pentru că Băsescu susţinea proiectul

Premierul Victor Ponta a discutat, miercuri seara, într-o emisiune difuzată pe Antena 3, despre proiectul minier de la Roşia Montană, exploatarea gazelor de şist, despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu partidele politice din Parlament.

Urmăriţi mai jos principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că, iniţial, era împotriva exploatării de la Roşia Montană, pentru că proiectul de lege era susţinut de Traian Băsescu.

Citeşte şi Ponta: Relaţia cu Băsescu e foarte bună, nu am mai vorbit din mai

„Eu am fost împotriva proiectului, înainte să cunosc aproape nimic despre proiect, pentru că era susţinut de Băsescu, şi am spus că dacă îl susţine Băsescu e ceva de rău. Când am văzut toate proiectele, am zis haideţi să citim tot, să ascultăm pe toată lumea. Eu m-am gândit că o să vina cei care manifestă împotrivă la Parlament, cei care manifestă pentru, şi luăm decizia. Noi suntem din 2009 o ţara blocată, nimeni nu vrea să îl asculte pe celălalt. Suntem blocaţi economic din 2009, nu s-au mai făcut investiţii „.

Ponta a spus că va vota împotriva proiectului, după ce s-a consultat cu mai mulţi europarlamentari, precum Daciana Sârbu sau Renate Weber, dar că, potrivit legilor actuale, Parlamentul ar trebui să dea avizul de mediu şi exploatările ar trebui să înceapă.

„Chiar dacă eşti împotrivă la ceva, trebuie să asculţi toate argumentele, pentru că s-ar putea să fie şi lucruri bune în proiect”, a susţinut liderul PSD.

Citeşte şi Ponta: Nu pot să concep ideea de a măcelări câinii maidanezi

„Respingem proiectul, dar ce se întâmplă mai departe? Ce facem mâine?”, a precizat premierul, adâugând că daca acest lucru se întâmplă, el se teme că reacţia cetăţenilor şi a investitorilor este că „în România nu se face nimic”.

Ponta a adăugat că există atât beneficii, cât şi pericole în proiectul de la Roşia Montană, iar decizia de exploatare trebuie să fie luată de „oameni în cunoştinţă de cauză”.

„Proiectul influenţează viaţa oamenilor şi viitorul nostru ca ţară, prestigiul şi capacitatea noastră de a spune că suntem, în continuare, o ţară deschisă la progres sau ne întoarcem la anii ’90, în care nu vrem să vină nimeni aici”, a mai spus premierul.

Citeşte şi Ponta: Trebuie să exploatăm gaze de şist, nu avem bani pentru import

Prim-ministrul a completat că „trăim într-o lume deschisă” şi că investitorii străini sunt bineveniţi în ţară pentru exploatarea minieră, pentru că ar fi nevoie de 1,9 miliarde de dolari pentru demararea proiectului de lege de la Roşia Montană, bani de care statul nu dispune. Mai mult, decontaminarea iazurilor şi infrastructura locală ar intra, potrivit declaraţiilor premierului, tot în contractul cu Gabriel Resources.

Banii investiţi până acum de companie550 milioane, între 1997 – 2012, pe care evident îi vor cere la litigiu. Noi trebuie să facem investiţii de 430 mil pentru decontaminarea iazurilor şi pentru punerea în siguranţă a galeriilor romane, alimentare cu apa etc.”, a afirmat Ponta.

Totodată, Ponta a spus că Antonescu are dreptate când afirmă că este nevoie de o dezbatere pentru Roşia Montană, dar decizia de a nu avea o firmă românească care să se ocupe de proiect a fost deja luată, pe perioada când Radu Berceanu era ministru al Transporturilor.

„De ce nu o firmă românească? Licenţa a fost dată companiei (Gabriel Resources – n.r.) în 20 noiembrie 1998 pe 20 de ani. Domnul Berceanu, ministru, a aprobat aceasta decizie pentru Minvest. Guvernul Radu Vasile, în 2000, şi Guvernul Isărescu au acordat această licenţă de exploatare. Există această licenţă de exploatare„, a mai spus Ponta.

„Putem cere respectarea cerinţelor europene de exploatare, garanţie mai mare în caz de deversare”, a explicat Ponta.

Citeşte şi Ponta: Eu nu vreau ca Antonescu să fie ca Băsescu

Ponta a menţionat că nu există, în lume, nicio altă tehnologie de exploatare a aurului, în afară de cea cu cianuri, iar metoda este folosită şi de ţările nordice, Finlanda şi Suedia.

Referitor la protestele RMGC, Ponta a declarat că o decizie parlamentară nu poate fi influenţată de „o manifestaţie”, dar şi-ar dori ca oamenii care sunt împotriva proiectului să asculte toate argumentele.

„Cei mai mulţi dintre cei care protestează o fac cu bunăvoinţă. Am informaţii de la liderii locali”, a completat premierul.

O să ma lupt ca Parlamentul să-şi facă datoria„, a mai spus Ponta.

Potrivit extraselor din Cartea Funciară, printre proprietarii terenurilor de la Roşia Montană, pentru exproprierea cărora statul va plăti, se numără Horia Patapievici, Mircea Mihăieş sau GreenPeace Ungaria.

În legătură cu relaţia tensionată cu liderul PNL, Crin Antonescu, Ponta a spus că „este un  moment dificil”, dar că vor trece peste el. 

Nu se pune problema să am o relaţie tensionată cu Crin Antonescu, am vorbit la telefon şi înainte să vin la dvs. la televiziune. Eu îl consider pe Antonescu, ca şi pe Oprescu, pe Daniel Constantin, camarazii mei. Vreau să cred că rămânem împreună şi, când o să-i fie greu lui Crin, noi o să-l apărăm .S-a întâmplat ceva, dl Cristoiu a scris zilele trecute un editorial în care a spus acum îi place Antonescu, se poartă că Băsescu. Laudele lui Cristoiu îl afectează pe Crin, că şi pe mine, eu nu vreau că Antonescu să fie ca Băsescu. E un moment dificil, dar trebuie să trecem peste el”, a arătat premierul.

Întrebat de Mihai Gâdea care este relaţia sa cu preşedintele ţării, Victor Ponta a spus: „relaţia mea cu preşedintele este foarte bună. Nu am mai vorbit din luna mai. Relaţie personală… nu există, dar relaţia instituţională nu va fi niciodată blocată.

„Vreau să trăiesc într-o ţară normală, în care nu ne dăm cu parul în cap”, a explicat Ponta.

_ _ _ _ _

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, la Realitatea TV, că poziţia PSD este clar în favoarea exploatării miniere de la Roşia Montană şi că, în urma declaraţiilor premierului privind despăgubirile solicitate de Gabriel Resources, liberalii au fost scoşi „ţapi ispăşitori”.

Citeste si ROŞIA MONTANĂ. Ponta: În 14 ani, nici un guvern nu a luat vreo decizie

„A fost o întrebare respectuoasă, nu o ceartă. Vine proiectul în Parlament şi fiecare parlamentar votează cum doreşte”, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, la Realitatea TV.

Citeşte şi ROSIA MONTANA: PSD îi răspunde lui Antonescu

„În aceste condiţii de suspiciune, fără să încălcăm vreo propunere, vreun angajament, apoi am văzut nişte reacţii care începeau să contabilizeze… nici o decizie a unui Parlament suveran nu se ia pe baza unei ameninţări”, a arătat şeful Senatului.

„Înţeleg că PSD susţine proiectul, nu e nici o nenorocire, PSD e un partid mai mare, putem avea propria noastră poziţie”, a mai spus Antonescu.

Citeşte şi Antonescu îi cere lui Ponta să-şi exprime poziţia faţă de Roşia Montană

„Noi nu am avut o discuţie în USL despre susţinerea acestui proiect”, a declarat şeful liberalilor.

Declaraţii lui Crin Antonescu au venit după ce, marţi, preşedintele PNL a cerut PSD să-şi exprime public poziţia faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, iar PSD a transmis că îşi va anunţa poziţia oficială numai după ce vor dezbate problema şi vor asculta toate „părţile şi argumentele”. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a adăugat că luarea unei decizii cu privire la proiectul de exploatare minieră, înainte de o dezbatere, este „semn de superficialitate politică”.

Marţi, proiectul de la Roşia Montană a primit aviz negativ în Comisia de Administraţie şi în Comisia Juridică din Senat.

 

Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă