Comunitățile locale din UE trebuie să fie implicate în acțiunile de prevenire a terorismului, au decis reprezentanții statelor participante la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne.
Reuniunea s-a desfășurat luni la Amsterdam, Olanda. România a fost reprezentată de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă.
Reuniunea miniștrilor de interne a avut pe agendă problematici privind securitatea internă a UE, combaterea terorismului, securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și aspecte privind migrația, informează MAI.
În ceea ce privește amenințarea teroristă și fenomenul radicalizării în scop terorist, a fost subliniată importanța unei abordări cuprinzătoare, care să includă implicarea comunităților locale în activitățile de prevenire. Totodată, a fost reiterată necesitatea îmbunătățirii schimbului de informații între statele membre, utilizarea la maxim a instrumentelor legale și operaționale existente, precum și asigurarea interoperabilității depline a acestora.
Menționăm că activitatea de prevenire și combatere a terorismului pe teritoriul României se desfășoară în baza Strategiei Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, existând o bună cooperare între instituțiile cu responsabilități în domeniu.
În ceea ce privește actuala criză în domeniul migrației, miniștrii de interne au concluzionat că menținerea spațiului de liberă circulație depinde de adoptarea unor măsuri urgente de întărire a controlului la frontierele externe și de intensificare a dialogului cu statele terțe, în special cu Turcia. În context, un subiect important supus dezbaterii l-a constituit recenta propunere a Comisiei Europene de înființare a Poliției Europene de Frontieră și Gardă de Coastă.
Ministrul de interne român a apreciat că această propunere va contribui la securizarea frontierelor externe ale UE şi că noile modificări vor creşterea capacitatea de reacție şi intervenţie în situaţiile de criză la frontiera externă.
În acelaşi timp, ministrul român a subliniat necesitatea menţinerii unei responsabilităţi partajate între statele membre şi noua Agenţie, atât în implementarea managementului integrat al frontierei UE, cât şi în evaluarea vulnerabilităţilor la frontierele externe.
Ministrul român al Afacerilor Interne a avut și întâlniri bilaterale cu omologii lui din Austria, Franța, Grecia și Polonia.