4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialUE: Comunitățile locale trebuie să ajute la prevenirea terorismului

UE: Comunitățile locale trebuie să ajute la prevenirea terorismului

Comunitățile locale din UE trebuie să fie implicate în acțiunile de prevenire a terorismului, au decis reprezentanții statelor participante la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne.

Reuniunea s-a desfășurat luni la Amsterdam, Olanda. România a fost reprezentată de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă.

Reuniunea miniștrilor de interne a avut pe agendă problematici privind securitatea internă a UE, combaterea terorismului, securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și aspecte privind migrația, informează MAI.

În ceea ce privește amenințarea teroristă și fenomenul radicalizării în scop terorist, a fost subliniată importanța unei abordări cuprinzătoare, care să includă implicarea comunităților locale în activitățile de prevenire. Totodată, a fost reiterată necesitatea îmbunătățirii schimbului de informații între statele membre, utilizarea la maxim a instrumentelor legale și operaționale existente, precum și asigurarea interoperabilității depline a acestora.

Menționăm că activitatea de prevenire și combatere a terorismului pe teritoriul României se desfășoară în baza Strategiei Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, existând o bună cooperare între instituțiile cu responsabilități în domeniu.

În ceea ce privește actuala criză în domeniul migrației, miniștrii de interne au concluzionat că menținerea spațiului de liberă circulație depinde de adoptarea unor măsuri urgente de întărire a controlului la frontierele externe și de intensificare a dialogului cu statele terțe, în special cu Turcia. În context, un subiect important supus dezbaterii l-a constituit recenta propunere a Comisiei Europene de înființare a Poliției Europene de Frontieră și Gardă de Coastă.

Ministrul de interne român a apreciat că această propunere  va  contribui la securizarea frontierelor externe ale UE şi că noile modificări vor creşterea capacitatea de reacție şi intervenţie în situaţiile de criză la frontiera externă.

În acelaşi timp, ministrul român a subliniat necesitatea menţinerii unei responsabilităţi partajate între statele membre şi noua Agenţie, atât în implementarea managementului integrat al frontierei UE, cât şi în evaluarea vulnerabilităţilor la frontierele externe.

Ministrul român al Afacerilor Interne a avut și întâlniri bilaterale cu omologii lui din Austria, Franța, Grecia și Polonia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vântul puternic și ploile au făcut prăpăd în București. 82 de copaci doborâți și 69 de mașini distruse

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...
Ultima oră
Pe aceeași temă