Apropierea momentului deschiderii anului şcolar relansează subiectul reparaţiilor din şcoli, pe care se duc bani grei, fără ca situaţia unităţilor şcolare să se îmbunătăţească pe măsura cheltuielilor. În acest an, controversele vizează cheltuirea a peste două milioane euro pentru reparaţii în şcoli din municipiul Galaţi, bani duşi pe lucrări care sunt pe listele de priorităţi ale şcolilor. Directorii de şcoli pomenit că vin firme trimise de la primărie să facă anumite lucrări, fără ca cineva din primărie să se fi interesat în prealabil despre lucrările necesare în şcoala respectivă.
Se pare că avem de a face şi aici cu un sistem de acordare clientelară a contractelor pe bani publici. „În această vară, au existat un număr de 147 de contracte de încuviinţare directă. Aceste contracte s-au gestionat prin birouri, banii nu au ajuns la nivelul ordonatorului terţiar de credite, care este şcoala, ci au fost încredinţaţi direct unor firme. Firmele au ajuns în şcoli cu bileţelele, lucrările şi banii.
Directorii s-au trezit că în şcoala lor a venit o firmă fie să le văruiască holurile, fie să le pună faianţă pe hol, că aşa li s-a spus de la primărie, deşi şcoala avea nevoie să pună faianţă în grupurile sanitare. S-au trezit că li s-a văruit holul şcolii, deşi nu era nevoie de acest lucru. Directorii de şcoli nu au fost întrebaţi ce lucrări trebuie făcute în şcoli. Valoarea acestor 147 de contracte înseamnă, nici mai mult, nici mai puţin, decât vreo două milioane de euro. Nu spune nimeni că nu-i bine că s-au investit două milioane de euro în şcolile gălăţene, dar problema este că s-a investit degeaba. Foarte mulţi directori de şcoli se referă la faptul că li s-au făcut anumite lucrări, dar şcolile aveau nevoie de cu totul alte lucrări”, a declarat fostul inspector general al ISJ Galaţi, Doru Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi. Cum era de aşteptat, foarte multe contracte de lucrări au fost supraevaluate: „Spre exemplu, de 60.000 de lei vechi au fost văruite holurile la o şcoală gimnazială, deşi lucrarea respectivă nu ar fi trebuit să coste mai mult de 20.000 de lei”, a mai precizat Resmeriţă.
Procedurile au fost date peste cap
S-a ajuns la acest sistem de atribuire directă a contractelor prin denaturarea procedurilor de achiziţii publice care le dădeau consiliilor de administraţie ale şcolilor posibilitatea de a finanţa lucrările de reparaţii care erau prioritare: „Cât am fost eu inspector general şcolar, nu am auzit să se procedeze aşa cum s-a procedat acum. În anii trecuţi, fiecare unitate şcolară întocmea un referat de necesitate în care spunea de ce lucrări are nevoie. Apoi, banii ajungeau de la ordonatorul principal de credite, primăria, la ordonatorul terţiar, adică şcoala. Ulterior, se făcea licitaţie sau se analizau ofertele depuse de firme, după care se stabilea societatea care lucra. Numai lucrările realizate cu bani din proiecte finanţate cu fonduri europene erau gestionate de primărie”, a mai adăugat Doru Resmeriţă.
Clarificări prin Legea 544
Fostul inspector general al IŞJ Galaţi a anunţat că va depune la Primăria Galaţi o cerere prin care, în baza Legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public, va solicita o listă cu şcolile care au primit bani pentru lucrări de reparaţii şi igienizare, cu sumele alocate pentru fiecare unitate şcolară, cu numele firmelor de construcţii care au realizat lucrările, cu modalitatea prin care firmele au fost desemnate de primărie să realizeze lucrările şi cu referatele de necesitate ale şcolilor către primărie, adrese în care ar trebui să se regăsească lucrările necesare a fi realizate în respectivele unităţi. Preşedintele PDL Galaţi, Doru Resmeriţă, a adăugat că o cerere similară va fi depusă şi la fiecare unitate şcolară din Galaţi.