2.9 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialVosganian şi Videanu, foşti miniştri ai Economiei, acuzaţi de DIICOT de...

Vosganian şi Videanu, foşti miniştri ai Economiei, acuzaţi de DIICOT de subminarea economiei naţionale şi COMPLOT

Adriean Videanu şi Varujan Vosganian sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat statul cu 130 de milioane de dolari, prin livrarea de gaze naturale la preţuri foarte mici către una dintre companiile miliardarului Ioan Niculae.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Bica, a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, să sesize Senatul României şi Preşedinţia pentru avizarea urmăririi penale a foştilor ministri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complot şi  de subminare a economiei naţionale.

Prejudiciul, estimat la circa 130 de milioane de dolari, a fost creat prin livrarea de gaze naturile la preţuri foarte mici către INTERAGRO, societate patronată de Ioan Niculae. 

Dosarul a fost început şi instrumentat pe vremea când şef al DIICOT era Codruţ Olaru, acum  adjunct al procurorului general, şi pe vremea procurorilor generali Codruţa Kovesi şi apoi în mandatul interimar la Parchetul General al lui Daniel Morar.

CITIŢI ŞI: Videanu: Niciodată nu am afost acuzat de corupţie. Îmi voi proba nevinovăţia

Din reţeaua lui Ioan Niculae, în afară de foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, ar mai face parte alte circa 40 de persoane, înalţi funcţionari în minister şi la ROMGAZ, societatea de stat de interes strategic, prejudiciată grav.

La dosar ar exista interceptări telefonice şi ambientale, iar procurorii ar fi beneficiat de ajutorul substanţial al SRI, spun surse judiciare.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: Varujan Vosganian: Un ministru nu trebuie să ceară voie Parchetului pentru a lua o măsură economică

Varujan Vosganian, acum senator PNL, a fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, iar Videanu, acum  fără funcţii publice, a fost ministru  în perioada decembrie 2008-septembrie 2010.

Pentru senatorul Vosganian este necesar avizul de urmărire penală a Senatului României, iar pentru Videanu, care nu mai e parlamentar, este necesar avizul preşedintelui ţării.

Potrivit procedurilor ( Legea răspunderii ministeriale), procurorul general trimite solicitările Ministerului Justiţiei, care apoi le direcţionează către cele două instituţii pentru avizarea urmăririi penale. Pe aceleaşi filiere se întorc răspunsurile instituţiilor statului la DIICOT pentru ca procurorii să înceapă ( sau nu)  urmărirea penală.

130 de milioane de dolari, cadoul ex-miniştrilor pentru omul de afaceri  Niculae?

Din referatul  procurorilor D.I.I.C.O.T. rezultă suspiciunea rezonabilă că, „în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010,  ADRIEAN VIDEANU , în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD”.

Patronul INTERAGRO  a constituit şi condus grupul infracţional, susţine DIICOT

Activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de IOAN NICULAE, susţine DIICOT,  viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate strategică) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional.

Prin acţiunile grupului infracţional, spun procurorii DIICOT,  a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN ROMGAZ SA. Astfel, „a fost creată o stare de fapt  de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu, prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale”.

Discounturile acordate INTERAGRO de foştii miniştri VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN s-a realizat în condiţiile în care societatea lui Ioan Niculae  înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

        În cauză „există indicii şi date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN ŞI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea  preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale” susţin procurorii DIICOT.

De asemenea, rpocurorii susţin că ” SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI„.

 Cum a fost ajutată societatea INTERAGRO

Afectarea activităţii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile şi dispoziţiile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN ŞI VIDEANU ADRIEAN, în favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., „în alocarea unor resurse din bugetul public şi care erau la dispoziţia unei societăţi naţionale ce activează într-o ramură economică strategică, pentru un interes particular, deşi raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, activitate de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional„.

În referat se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 şi VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de IOAN NICOLAE în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională. Prin acţiunile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN a fost folosită SNGN ROMGAZ SA ( societate strategică)  în direcţia dorită de interesele grupului infracţional creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât şi pentru economia naţională.

Prin urmare, din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală, susţin procurorii DIICOT.

Ioan Niculae mai este învinuit, alături de baronul PSD de Brăila Bunea Stancu, într-un dosar instrumentat de DNA trimis în judecată. Bunea Stancu, în calitatea de şef local al PSD, este acuzat că în 2009  a pretins şi primit un milion de euro pentru susţinerea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană . 

Vosganian neagă acuzaţiile „câtă vreme nu e vorba de corupţie”

Varujan Vosganian consideră că un ministru nu trebuie să ceară avizul Parchetului pentru a lua o măsură. „Câta vreme nu e vorba de corupţie” nu se poate spune că a comis vreo infracţiune, susţine Vosganian. Ca argument că măsura sa de a ajuta societăţile producătoare de îngrăşăminte chimicea a fost buna, Vosganian a invocat  lăudele ministrului Agriculturii de atunci, Dacian Cioloş.

Adriean Videanu: „Am semnat  două memorandumuri, aprobate de Guvern. Am continuat politica de discounturi a guvernului anterior.Nu este vorba de corupţie, ci de ajutorarea agriculturii”

Potrivit lui Videanu, în 2009 a  continuat politica ministrului Vosganian atît pentru a ajuta agricultura ( industria îngrăşământelor) , cât şi ROMGAZ, societate care a avut profit de miliarde de euro în perioada în care a fost ministru. „Eu nu sunt vinovat. Niciodată nu am fost acuzat de fapte de corupţie. Toate propunerile mele au fost avizate de Guvern, din care în 2009 făcea parte şi Victor Ponta.Mă pun la dispoziţia organelor de anchetă pentru a da toate informaţiile de care au nevoie” a declarat Adriean Videanu.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...
Ultima oră
Pe aceeași temă