22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialSezon estival fără crime şi violuri

Sezon estival fără crime şi violuri

Poliţiştii au prezentat bilanţul sezonului estival. Vestea cea mai bună: nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor sau viol, comisă asupra turiştilor. Nici măcar o tentativă de omor. Poliţiştii au realizat şi un sondaj în rândul turiştilor. 79% dintre aceştia au precizat că se simt în siguranţă, în timp ce doar 21% dintre respondenţi consideră că nu se simt în siguranţă pe litoralul Mării Negre. ”S-au înregistrat scăderi la infracţiunile de vătămare corporală, furturi de auto, furturi din societăţi comerciale şi furturi din buzunare şi genţi”, a declarat comisarul şef Constantin Dancu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Acest lucru s-a întâmplat deşi poliţiştii constănţeni au fost ajutaţi de mai puţini colegi din ţară. Numai 180 de angajaţi ai IGPR au fost detaşaţi pe litoral. Practic, acest lucru înseamnă o reducere la jumătate. Au avut totuşi sprijinul a 400 de jandarmi şi angajaţii de la Garda de Coastă.

 

147.000 de turişti pe zi, în medie

Media zilnică a turiştilor în sezonul estival 2013 a fost de 147.000 de persoane, aproximativ egală cu cea de anul trecut, cu menţiunea că, în perioda 7-18 august a.c., media a fost de peste 200.000 de turişti/zi în locurile de cazare omologate.

În aceste condiţii, dispozitivele de siguranţă publică şi patrulare au fost suplimentate, pentru a asigura o prezenţă mai activă în stradă şi o intervenţie mai eficientă la sesizările primite direct de la cetăţeni sau prin SNUAU 112.

 

 

Motivul principal al furturilor

 

Din analiza infracţiunilor de furt comise de pe plajă şi din camerele de hotel, a reieşit faptul că, cele mai multe au fost comise pe fondul neglijenţei turiştilor. Sub coordonarea Direcţiilor de linie din cadrul I.G.P.R., s-au desfăşurat 1.056 de acţiuni şi controale pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat şi a faptelor cu violenţă, fiind aplicate 13.242 sancţiuni contravenţionale. De asemenea, poliţiştii au acţionat pentru aplanarea a 334 de stări conflictuale, au efectuat 1.305 de controale la locurile de cazare pentru turişti şi au intervenit la 7.217 apeluri directe sau primite prin SNUAU 112. Pe linie de investigaţii criminale, au fost soluţionate 114 dosare, au fost prinşi 27 de suspecţi de infracţiuni, depistate 5 persoane urmărite în temeiul legii, puse în aplicare   3 mandate de executare a pedepsei cu închisoare şi găsite 4 persoane dispărute.

În perioada de referinţă, specialiştii criminalişti, prin exploatarea dactiloscopică a urmelor papilare au identificat 13 suspecţi de infracţiuni.

 

Poliţiştii de investigare a fraudelor au verificat 68 de societăţi comerciale şi au efectuat 4 percheziţii domiciliare la locuri de cazare. Astfel, au constatat 63 de infracţiuni şi au aplicat 139 de contravenţii, în valoare de 194.000 lei. De asemenea, Direcţia de Investigare a Fraudelor a organizat 3 acţiuni, pe raza judeţului Constanţa, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Constanţa, cu sprijinul Gărzii Financiare Constanţa şi I.T.M. Constanţa, în urma cărora au fost verificate 62 de societăţi comerciale, fiind constatate 26 de infracţiuni şi aplicate 42 de contravenţii, în valoare de 1.374.500 de lei.

Rutier: 18.400 de amenzi

În sezonul estival 2013, activităţile de fluidizare a traficului rutier şi de garantare a siguranţei participanţilor la trafic, pe raza staţiunilor turistice, au fost realizate de către efectivele Serviciului Rutier Constanţa, fără a beneficia de sprijinul poliţiştilor detaşaţi din alte judeţe.  Numărul accidentelor rutiere produse în judeţ, în această perioadă, a scăzut faţă de perioada similară a anului 2012. Poliţiştii rutieri au depistat 111 de infracţiuni la regimul rutier şi au aplicat peste 18.400 de sancţiuni contravenţionale participanţilor la trafic, fiind reţinute 679 de permise de conducere şi 303 de certificate de înmatriculare.

 

Mai puţine furturi de pe calea ferată

 

Pe linia transporturilor, ofiţerii Direcţiei de profil din cadrul I.G.P.R. au iniţiat 5 planuri de acţiuni pe magistrala de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Urmare a activităţilor preventive desfăşurate, din statistica înregistrată în sezonul estival 2013 rezultă o scădere a furturilor de la infrastructura feroviară cu 20% faţă de perioada similară a anului 2012.

 

 

 

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Hezbollah a lansat un atac cu rachete către baza serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă Tel Aviv

Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat luni că a lansat o salvă de rachete către principala bază a serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă...

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...
Ultima oră
Pe aceeași temă