-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCiorba de văcuță a devenit ambasadorul României în SUA

Ciorba de văcuță a devenit ambasadorul României în SUA

O româncă a reuşit să impună o reţetă de ciorbă tradiţională românească papilelor gustative ale uneia dintre cele mai apreciate ambasadoare Food Revolution din SUA, Julie Cockburn.

„M-am îndrăgostit de această ciorbiţă“, a mărturisit Julie Cockburn, una dintre cele mai titrate ambasadoare Food Revolution din SUA. Julie a descoperit bucătăria românească în urma unei cercetări despre supele şi ciorbele din Europa. Astfel, din toate reţetele primite, a selectat  produsul propus de Ruxandra Banu, româncă stabilită în Viena, Austria, care i-a trimis datele unei ciorbe de văcuţă. Julie a luat ingredientele Ruxandrei, a gătit, a mâncat şi a rămas cucerită de “această supă românească de carne numită ciorbă de văcuţă, bogată în mărar proaspăt şi condimentată cu smântână“. După ce a savurat-o, Julie spune că gustul proaspăt, picant, bogat şi aromat i-a rămas pentru totdeauna în minte. Julie Cockburn promovează această mâncare în întreaga lume, dar în special în Statele Unite, unde face demonstraţii de gătit.

Pentru Ruxandra, la rândul său ambasadoare Food Revolution, faptul că a fost remarcată de Julie Cockburn a fost o surpriză totală. “Pe la începutul anului, o colegă din comunitatea ambasadorilor Food Revolution a anunţat că face o cercetare despre supele şi ciorbele din Europa, iar pe cele mai bune dintre acestea le va posta pe site-ul ei, Taste of The Place. Julie nu este doar un simplu bucătar, este o voce în statul în care trăieşte în America. De peste 15 ani promovează mâncarea sănătoasă prin intermediul workshop-urilor pe care le ţine, al reclamelor de conştientizare pe care le-a produs, dar şi al site-ului său. În acest context, faptul că una din reţetele mele a fost aleasă pentru a fi publicată a fost o onoare. Mai mult de atât, bucuria de a putea împărtăşi o reţetă din România peste ocean a fost enormă“, a povestit Ruxandra pentru „România liberă“.

Mişcarea Food Revolution, lansată de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver – care la 30 de ani era cel mai bogat bucătar din lume, potrivit Forbes – a prins în toată lumea prin simplitatea scopului său: plăcerea de a găti şi de a mânca sănătos. Oliver a readus în atenţie prospeţimea în alimentaţie prin mai multe emisiuni britanice de televiziune. Celebritatea lui nu a fost “înghiţită“ uşor în SUA, unde a fost îmbrâncit şi gonit de un oraş întreg pentru că a încercat să introducă legume în alimentaţia copiilor. Astăzi efortul său uriaş este recunoscut şi apreciat în toată lumea. Jamie Oliver a reuşit să lanseze Food Revolution Day, care are loc anual în data de 15 mai, la care participă milioane de oameni. Anul trecut miza a fost introducerea educației alimentare ca materie de studiu în școli, scop în care Oliver a lansat o petiție online ce a fost semnată de milioane de oameni. Cu mesajul “Semnează și dă mai departe!“ (Sign it & Share it), petiţia este adresată liderilor și guvernelor țărilor din G20 pentru a-i sensibiliza cu privire la introducerea în școli a unui modul obligatoriu de educație alimentară, în condițiile în care, în întreaga lume, există peste 42 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani supraponderali sau obezi. Food Revolution a înregistrat mii de voluntari pe tot globul, iar România este reprezentată de peste 30 de ambasadori, printre care şi Ruxandra Banu.

„Românii încă au privilegiul de a şti cum este gustul mâncării“

În urmă cu câţiva ani, de la o muşcătură urâtă de câine care a ţinut-o cu piciorul imobilizat mai multe luni, Ruxandra a rămas cu  muşchii atrofiaţi. “Aşa a început noua mea viață, cea cu sport şi mâncare sănătoasă. Până atunci nu făcusem nici un fel de sport (nu ştiam nici măcar să merg pe  bicicletă), eram fumătoare de 10 ani şi mâncam fast food cel puţin o dată pe săptămână. Totul s-a schimbat brusc“, a declarat Ruxandra Banu pentru „România liberă“.  S-a lăsat de fumat şi s-a apucat de yoga. “Am început să citesc, să merg la workshopuri, la convenţii, să fac cursuri. Astăzi sunt instructor de fitness, instructor specialiazat în cardio, body building şi antrenament funcţional, cu diploma acreditată de European Fitness Association și Move On, instructor acreditat nivelul Bronz de Schwinn Indoor Cycling şi Ambasador Food Revolution. Sunt încă la începutul noii mele vieţi, care înseamnă sănătate fizică şi psihică, conştientizarea nevoilor trupului şi ale sufletului“, mai povestește tânăra, care a început să posteze reţetele sale, filmuleţe cu activităţile sportive și informaţii despre alimente pe bloghealthyandfit.com.

Dacă în urmă cu opt ani nu ştia să gătească un ou, astăzi Ruxandra Banu este ambasador român Food Revolution. “Julie Cockburn este unul din super-ambasadorii din America, o voce în Oregon şi în comunitatea Food Revolution. Am aplicat pe site-ul ei cu ciorba de văcuţă, iar la câteva zile, Julie m-a anunţat că reţeta mea a fost selectată.

Nu ştiu din câte, dar ştiu sigur că a fost o reţetă mult apreciată de Julie şi familia sa şi că a primit doar laude pe reţelele de socializare. Nu pot decât să mă mândresc pentru oportunitatea de a face România mai cunoscută. Este datoria noastră, a fiecărui român, să ne folosim de orice oportunitate de a face reclamă pozitivă ţării noastre, care are foarte multe lucruri minunate de oferit. Iar bucătăria românească se poate lăuda cu faptul că este un obicei pus la rang înalt. Românii încă au privilegiul de a şti cum este gustul mâncării “ca la mama acasă“, pe când multe, foarte multe naţii, ştiu gustul semi-preparatelor atât de răspândite în supermarketuri sau alte fast food-uri. Tocmai acesta este rolul proiectelor de genul Food Revolution, de a pune înapoi pe mesele noastre hrană sănătoasă, cât mai puţin sau deloc fabricată, legumele şi fructele luate direct din grădină, nu pe cele care au călătorit mii de km până în raftul lanţurilor de magazine“. Ruxandra a cam pus degetul pe rană, nu credeţi?!   

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă