13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAtacul Siriei face victime anticipat printre investitori şi…şoferi

Atacul Siriei face victime anticipat printre investitori şi…şoferi

ING consideră că preţul benzinei ar urma să crească la pompă cu aproximativ 2,5% în România după evoluţiile bursiere ale petrolului de la începutul săptămânii. Incertitudinea a umflat preţul aurului şi a scăzut cotaţiile companiilor neimplicate în potenţialul conflict din Siria. Nici valutele emergente nu se simt prea bine.

Barometrul burselor indică o nouă furtună în Orientul Mijlociu. “De data aceasta, Siria poate fi catalizatorul unei noi escapade militare şi ţinând cont de problemele pe care americanii le au cu politica monetară şi piaţa muncii, ar putea fi scuza perfectă pentru a lansa un atac militar ce ar stimula economia”, spun analiştii Admiral Markets. În consecinţă, investitorii caută oaze de refugiu, aversiunea faţă de plasamentele riscante revenind în pieţe. Câşigătorul detaşat al momentului este yen-ul, urmat de francul elveţian şi dolarul American. În mod tradiţional, acestea sunt valute de refugiu şi aprecierea lor indică instabilitate politică, panică globală şi criză de lichiditate. “La polul opus, valutele cu dobânzi mari şi cele emergente au fost vândute masiv. Acest flux de capital nu este favorabil României şi în cazul in care conflictul se va amplifica, leul riscă deprecieri importante faţă de Euro, Franc şi Dolar” se arată în raportul Admiral Markets. „Un alt efect al incertitudinlor recente din Orientul Mijlociu a fost o creştere de aproape 5% a preţului petrolului în cursul ultimelor două zile, care prezintă riscuri şi pentru preţul benzinei în România. Conform estimărilor noastre, variaţiile preţului global al petrolului se transferă în proporţie de aproximativ 50% în preţurile benzinei la pompă, astfel că ajustarea automată în urma evoluţiilor recente s-ar traduce printr-o creştere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/litru la aproximativ 6,15 lei/litru”, se arată într-o analiză a ING Bank. Având în vedere ponderea de aproximativ 8% a carburanţilor în coşul de consum, presiunile de pe piaţa energiei ar putea influenţa semnificativ inflaţia, notează analiştii băncii.

Bursele de acţiuni din întreaga lume au înregistrat scăderi de 2-3 procente de la începutul săptămânii, în timp ce preţul obligaţiunilor de stat, în special cele din Germania, Anglia şi SUA au crescut cu aproximativ 4%. Acest comportament arată că investitorii caută active garantate de marile puteri. Metalele preţioase profită de panica globală şi slăbiciunile din piaţa bondurilor şi a valutelor, fiind văzute în aceste condiţii ca refugiu. Uncia de aur a revenit la 1.400 dolari iar argintul la 25 dolari, după un avans de aproximativ 20% în ultimele săptămâni, anticipând pericolul.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă