Ziua de 19 noiembrie devine oficial Ziua bărbatului în România. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, informează Agerpres.
Proiectul are drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.
Sărbătorirea zilei femeii și a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăți relațiile dintre sexe, de a evidenția realizările și contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și prezentarea unor modele de urmat, se arată în raport.
Potrivit documentului, Ziua femeii nu trebuie confundată cu ziua mamei, iar Ziua bărbatului cu cea a tatălui.
"PNL va vota această propunere, pentru că PNL crede în familie și crede că relațiile dintre soț și soție pot fi mai bune și prin această dată de 19 noiembrie — ziua bărbatului, începutul iernii, și 8 martie, început de primăvară, ziua femeii", a menționat deputatul liberal Mircea Dolha.
Deputatul UDMR Molnar Szolt a spus, la rândul său, că această lege dă posibilitatea tuturor celor interesați să aibă o zi în care să atragă atenția asupra problemelor care îi afectează.
"În cultura modernă se face referire și se atrage atenția de foarte multe ori asupra unor probleme specifice ale bărbaților, asupra unor boli specifice ale bărbaților și, mai nou, vorbim și despre unele probleme la locul de muncă, despre unele profesii care devin feminizate și eu consider că ziua de 19 noiembrie va fi un moment prielnic să discutăm despre aceste subiecte, de aceea grupul UDMR va susține inițiativa", a arătat Molnar Szolt.
În schimb, deputatul PSD Petre Daea a menționat că nu are nevoie de o zi a bărbatului.
"Cred că mulți din această sală știu că 8 martie e o zi sfântă pentru cei cu care ne întâlnim și cu care trăim, drept pentru care cred că este de prisos să dăm noi o lege ca ziua femeii să fie 8 martie, este legea sfântă în sufletul fiecăruia și o simțim ca atare. În ceea ce mă privește, nu am nevoie de recompensă pentru 19 noiembrie, sper să o primesc fără un temei legal", a încheiat Daea.
Proiectul de lege a fost inițial respins de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional. Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 204 voturi "pentru", 16 "împotrivă" și 63 de abțineri, proiectul.