4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialAfaceristul Adrian Thiess a cumpărat drapelul lui Avram Iancu cu peste 100.000...

Afaceristul Adrian Thiess a cumpărat drapelul lui Avram Iancu cu peste 100.000 de euro

Omul de afaceri Adrian Thiess a cumpărat drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu și vrea să expună acest obiect în mai multe orașe din țară, informează Agerpres.

"Nu l-am licitat eu pentru mine personal. Împreună cu prieteni și parteneri de afaceri, am considerat că este un bun național. Este vorba despre cel mai mare erou național al românilor din Transilvania", a afirmat Adrian Thiess.

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu — vedeta licitației colecției "Corneliu Vadim Tudor" de miercuri de la Casa Artmark — a fost adjudecat la prețul de 105.000 de euro.

Thiess a spus că această achiziție a fost "un efort a 20 — 25 de persoane", care își vor declina identitatea dacă doresc. "Probabil că va hotărî fiecare. Poate când o să fie momentul să prezentăm (drapelul — n.r.) ne vom duce împreună și ne vom bucura", a spus el.

Omul de afaceri își dorește ca drapelul să fie prezentat în țară, dar traseul nu a fost deocamdată stabilit. "A fost important să securizăm acest bun național și stabilim ulterior", a adăugat Thiess, care a arătat că, probabil, startul acestei serii de prezentări publice va fi la Cluj-Napoca.

O parte din cei prezenți la licitația de miercuri, de la sediul Artmark, și-au exprimat dorința ca acest obiect să fie expus pentru publicul larg.

"Acest steag are o valoare inestimabilă, pentru că i-a unit pe români. Este simbolul națiunii române. Am vorbit cu familia domnului Corneliu Vadim Tudor. Pot să spun că… cu un ochi râde, cu altul plânge, pentru că o să ducă mai departe, cu acești bani, visul lui Corneliu Vadim Tudor — revista România Mare—, iar (…) acest steag al lui Avram Iancu făcea parte din patrimoniul familiei. Începând din această noapte, nu mai face parte din patrimoniul familiei lui Corneliu Vadim Tudor", a declarat fostul senator Marius Marinescu, după licitația de miercuri, când a fost adjudecat drapelul.

Valeriu Sângeorzan, marketing and sales director al casei de licitații Artmark, a afirmat că, probabil, drapelul va fi expus într-un spațiu public. "Pot chiar să îi asigur pe toți oamenii că, în ceea ce ne privește, vom face toate demersurile în acest sens. De altfel nu este pentru prima oară când noi facem acest lucru și convingem colecționarii să își expună public operele de patrimoniu, de tezaur", a declarat el, după licitație.

Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro.

Lotul a mai fost scos la vânzare în 2013, dar a fost retras din licitație din cauza unor "conflicte juridice".

Cele mai citite

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă