1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe trebuie să ştie persoanele care călătoresc în ţări afectate de virusul...

Ce trebuie să ştie persoanele care călătoresc în ţări afectate de virusul Zika

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) recomandă persoanelor care călătoresc în ţări cu transmitere locală a virusului Zika (ZIKV) să folosească măsuri de protecţie personală bazate pe protecţia împotriva înţepăturii de ţânţari, atât în incinte, cât şi în exterior, de la răsăritul soarelui până la apus când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector, informează Agerpres.

Cei care călătoresc în ţările cu virus Zika sunt sfătuiţi să poarte pantaloni lungi şi bluze/ cămăşi cu mânecă lungă, mai ales în perioada de maximă activitate a ţânţarului vector, perioada de repaus/ somn să fie în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu mijloace de protecţie mecanică, altfel este indicat să se folosească plase de pat pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei. 

Totodată, femeile care doresc să rămână însărcinate în perioada următoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele însoţite de copii mici ar trebui să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicină de călătorie înainte de a pleca în deplasări pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor şi alte măsuri preventive. 

Citeşte şi: Virusul Zika face ravagii în Columbia. Mii de femei însărcinate se confruntă cu acest flagel

Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice că au călătorit recent în acea zonă. 

Femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika ar trebui să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încât să fie evaluate şi monitorizate corespunzător. 

Infecţia cu virus Zika este cauzată de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisă prin intermediul ţânţarilor, îndeosebi Aedes aegypti. 

Perioada de incubaţie variază între 3 şi 12 zile după înţepătura unui ţânţar infectat, majoritatea infecţiilor fiind asimptomatice (60 – 80%). 

Simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant în 4 -7 zile, fără complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scăzută de spitalizare. Principalele simptome sunt erupţia maculară sau papulară, febră, artralgii, conjunctivită nonpurulentă/ hiperemie conjunctivală, mialgie şi cefalee. Erupţia maculo-papulară de multe ori apare iniţial pe faţă şi apoi se extinde pe tot corpul. 

Citeşte şi: ONU cere țărilor afectate de virusul Zika să asigure acces la contracepție și avort

Mai puţin frecvent întâlnite sunt durerile retro-orbitare şi semnele gastro-intestinale. 

„Nu există profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei ZIKV. Prin urmare, se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înţepăturile de ţânţar. Există dovezi despre posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în faza viremică; de asemenea este posibilă transmiterea pe cale sexuală sau prin sânge şi produse de sânge”, precizează sursa citată. 

Asocierea cu sindromul Guillain-Barré şi alte complicaţii auto-imune neurologice, precum şi microcefalia fetală sau neo-natală din mame eventual expuse la ZIKV în primele două trimestre ale sarcinii au fost notificate pe parcursul celor mai recente focare de boala Zika (Polinezia Franceză şi Brazilia). Este nevoie însă de dovezi suplimentare pentru a stabili o legătură de cauzalitate între aceste deficienţe neurologice/ de neuro-dezvoltare şi infecţii cu ZIKV. 

Citeşte şi: Alertă în Brazilia: virusului Zika, transmis prin transfuzie de sânge

Lista ţărilor afectate în ultimele luni este disponibilă prin accesarea link-ului următor: http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countrieswith-transmission.aspx. 

 

 

Cele mai citite

Comisia Europeană intensifică investigațiile privind rețeaua X pentru încălcarea reglementărilor UE

Comisia Europeană a anunțat că extinde investigațiile legate de posibilitatea ca platforma X, deținută de Elon Musk, să fi încălcat reglementările UE privind moderarea...

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....

Administrația Trump va lansa o vastă operațiune de deportare a migranților ilegali începând cu săptămâna viitoare

Administrația președintelui ales al SUA, Donald Trump, intenționează să demareze raiduri extinse împotriva migranților ilegali începând cu săptămâna viitoare, conform unui raport al Wall...
Ultima oră
Pe aceeași temă