Adrian Năstase a comentat pe blogul personal ultimul scandal creat de telefonul pe care Traian Băsescu i l-a dat medicului Şerban Brădişteanu ca să meargă la Florin Cioabă în Turcia.
De-a lungul anilor, am avut prilejul sa observ conduita (inclusiv pe cea publica) a consilierilor presedintilor de la Cotroceni. In esenta, rolul lor este acela de a-l consilia pe presedinte. Uneori, ei trebuie sa transmita (sa citeasca) la anumite evenimente mesaje din partea presedintelui. In vremea presedintelui Iliescu, va amintiti ca vreun consilier sa fi participat direct la batalia politica? Eu, nu. Chiar daca, in anumite cazuri, scriau texte pentru presedinte care contineau anumite critici politice (de ex. formula “capitalism de cumetrie”). Sau daca puteau folosi un anumit tip de distorsionare (filtrare) a documentelor de la serviciile de informatii. Dar, public, ei nu-si prezentau opiniile. Erau ca un fel de diplomati, tinuti de obligatia de rezerva in ceea ce priveste manifestarile publice.
In timpul presedintelui Constantinescu, din cate imi amintesc, consilierul care a incalcat aceste regului a fost Cristian Preda. Va mira?
Din pacate, in timpul mandatelor lui Basescu, consilierii sai, probabil incurajati de locatarul de la Cotroceni, iau parte direct la bataliile politice. Dau declaratii in care ataca partide si oameni politici, initiaza fundatii si partide politice, anunta sondaje (favorabile pentru unii). Ceea ce este ciudat, este faptul ca oameni relativ normali, unii dintre ei competenti, seriosi, atunci cand ajung in preajma lui Basescu, la Cotroceni, par a se contamina cu obraznicie si tupeu. Eram tentat sa scriu – in definitiv, “cum e turcu’ si pistolul” dar poate ca este vorba, mai curand de faptul ca o fantoma bantuie prin Cotroceni.
Rugamintea lui Traian Basescu adresata doctorului Serban Bradisteanu de a-l asista, in Turcia, pe Cioaba si comentariul consilierului Iulian Chifu m-au determinat sa scriu aceste randuri. Faptul ca Basescu a apelat la unul din cei mai buni chirurgi de inima pentru a-l asista pe Cioaba, dincolo de unele ratiuni electorale, are un fundament uman. Mi se pare insa incredibil faptul de a apela acum la un medic, anchetat si trimis in judecata de catre un apropiat – Daniel Morar – pentru aistenta acordata unui alt pacient, e adevarat, adversar politic. Oare, in urma cu un an, atunci cand ma aflam la Spitalul Floreasca, l-o fi sunat Traian Basescu pe Serban Bradisteanu sa vada ce s-a intamplat cu fostul lui vecin? Nu am informatii in acest sens. Stiu doar ca a spus public ca era vorba de o prefacatorie iar fostul sau consilier, Monica Macovei, a cerut pedeapsa cu inchisoarea pentru Bradisteanupe motiv de “favorizare a infractorului”. S-o fi gandit, vreodata, Basescu la starea de spirit a medicului ce trebuie sa realizeze, zilnic, operatii complicate pe inima, stiind ca urmeaza sa mearga la DNA sau la instanta?
Comentariul premierului Ponta a pornit probabil din uimire si din revolta fata de un gest fatarnic. Cineva, apropiat de Basescu, spunea ca e vorba de ura politica si, iata, din acest motiv, un prim ministru ar putea lasa un om sa moara. Nu despre asta era vorba, evident.
Revenind la lectia de dirigentie a consilierului Chifu, care critica declaratia premierului, considerand ca este o problema “modul de exprimare”, eu cred ca Iulian Chifu ar fi putut sa constate, mai intai, lipsa de onestitate a celui pe care il sfatuieste, la Cotroceni.