27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportBăsescu: Doar Stalin a făcut Regiunea Autonomă Maghiară în România; nu se...

Băsescu: Doar Stalin a făcut Regiunea Autonomă Maghiară în România; nu se va mai întâmpla

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, că regionalizarea României nu va ţine cont de criterii etnice, iar Regiunea Autonomă Maghiară, realizată din  ordinul lui Stalin, nu se va mai întâmpla niciodată.

„Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare administrativă a ţării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România, o regiune autonomă”, a afirmat Traian Băsescu, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului.

Citeşte şi Băsescu, către oficialii din Harghita : De ce nu l-aţi fluierat pe Orban?

Preşedintele a menţionat că România este definită ca stat unitar în Constituţie şi „nimeni nu poate fi mai autonom decât altcineva pe teritoriul sau între frontierele României”. Mai mult, Băsescu a susţinut că regionalizarea nu va ţine cont de criteriile etnice şi statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, după declaraţii lui Laszlo Tokes, care cerea protectoratul Transilvaniei.

Citeşte şi Băsescu către politicienii ungari: E prea mult

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

Citeşte şi Băsescu, către românii din Moldova: Cereţi unirea cu România şi o veţi avea

Cele mai citite

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....
Ultima oră
Pe aceeași temă