4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialChina nu stă cu arma la picior

China nu stă cu arma la picior

Ape tulburi în Marea Chinei de Sud. Guvernul chinez a amplasat două baterii de rachete pe Woody Island, o sfidare la adresa America care face apeluri pentru oprirea militarizării unei regiuni aflate sub tensiune.

Desfăşurarea de către China de rachete pe Woody Island constituie un afront pentru Barack Obama. Informaţia dezvăluită de Fox News şi confirmată de autorităţile americane şi taiwaneze intervine în momentul în care preşedintele SUA închidea marţi, la Palm Springs (California), un summit al liderilor din Asia de Sud-Est consacrat securităţii maritime. „Am discutat despre necesitatea de măsuri tangibile pentru scăderea tensiunilor în Marea Chinei de Sud“, declara Obama solicitând în special „oprirea noilor revendicări, noilor construcţii şi militarizarea insulelor disputate“.

Woody Island este o insulă din arhipelagul Paracelsus, revendicată de Taiwan şi Vietnam, pe care China o ocupă din 1956 şi a rebotezat-o Yongxing. Potrivit imaginilor satelitare publicate de Fox News, Beijingul a amplasat pe insulă două baterii cu opt lansatoare de rachete, echipamentele fiind instalate între 3 februarie şi duminica trecută. Este vorba de un sistem chinez de apărare aeriană de tip Hongqi-9, care poate lovi un avion civil sau militar, o navă sau o altă rachetă pe o rază de 200 km.

Instalarea de HQ-9 pe Woody Island este o mărturie a creşterii neîncetate a tensiunii în ultimii trei ani. La mai puţin de zece zile după testul balistic nord-coreean, continuă degradarea climatului securitar din zona Asia-Pacific unde Beijing şi Washington se înfruntă din ce în ce mai deschis. La doar câteva ore după lansarea unei rachete balistice de către Phenian, la 7 februarie, responsabilii americani şi sud-coreeni au anunţat deschiderea discuţiilor oficiale pentru amplasarea sistemului Thaad (Terminal High Altitude Area Defense), un scut antirachetă printre cele mai sofisticate din lume. Negocierile urmează să debuteze în această săptămână la Seul.

China îşi arată muşchii

China a criticat acest proiect care, în opinia sa, ameninţă interesele sale imediate şi disuasiunea sa nucleară. Într-un lung editorial publicat miercuri, cotidianul Global Times, apropiat puterii de la Beijing, se arată că statul chinez nu are altă soluţie decât să instaleze rachete în regiune şi să ia „precauţii la cel mai înalt nivel“ contra scutului antirachetă american, dacă va fi instalat în Coreea de Sud.

Între timp, betonarea va continua pe insule din arhipelagul Paracelsus. Această supralici­tare militară intervine două săptămâni după trecerea unei nave americane de război prin apele arhipelagului. La finele lunii ianuarie, distrugătorul USS Curtis Wilbur a traversat apele insulei Triton în virtutea „libertăţii de navigaţie“ pe care Washingtonul îl apără în regiune. Atunci, SUA şi-a atras tunetele şi fulgerele Beijingului, care a menţionat o acţiune „extrem de periculoasă şi iresponsabilă“, autorităţile chineze acuzând americanii că sunt „cea mai mare cauză a militarizării în Marea Chinei de Sud“. China, în special după venirea la putere în noiembrie 2012 a preşedintelui Xi Jinping, afişează un expansionism militar şi maritim şi nu încetează să reafirme că aproape totalitatea zonei îi aparţine şi şi-a înmulţit operaţiunile de betonare şi de construcţii în arhipelagurile coraliene Spratly şi Paracelsus. Situate în inima rutelor comerciale şi strategice din întreaga Asie, aceste insule foarte bogate în hidrocarburi şi resurse de peşte, sunt foarte disputate de aproape toate statele regiunii care, de peste doi ani sunt îngrijorate de acţiunile revendicative ale Chinei.   

Precedent

Acțiuni „civil- umanitare“

Desfăşurarea rachetelor pe Woody Island este încă un act de hegemonie a Chinei de când a decis creşterea influenţei sale asupra mării. De asemenea, alimentează imaginea celei de-a doua puteri economice a planetei care îşi prezintă activismul în Marea Chinei de Sud ca fiind acţiuni cu scop civil-umanitar. Luna trecută, amiralul chinez Wu Shengli declarase amiralului John Richardson, şeful operaţiunilor navale ale SUA, că lucrările în arhipelagul Spratly sunt în scopuri civile. „Nu vom căuta militarizarea insulelor şi recifelor, dar nu vom neglija instalarea apărării. Numărul instalaţiilor de apărare va depinde de nivelul ameninţărilor care ne vizează“, a declarat Wu.

China declară că nu va militariza insulele din Marea Chinei de Sud, dar instalează deja sisteme HQ-9 cu rachete sol-aer, care pot lovi avioane civile sau militare, nave sau alte rachete pe o rază de 200 km.

Cele mai citite

Băut, fără permis, cu mașina furată și prins cu 167 km/h în Brașov

Un bărbat de 33 de ani, din localitatea Urlaţi, judeţul Prahova, a fost reţinut şi arestat preventiv după ce a fost prins conducând cu...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...
Ultima oră
Pe aceeași temă