22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRRomânii au descoperit un nou BENEFICIU al berii care CONTESTĂ toate studiile...

Românii au descoperit un nou BENEFICIU al berii care CONTESTĂ toate studiile despre alcool

Berea poate îmbunătăţi memoria şi stimula atenţia, arată primul studiu realizat în România despre efectele consumului de bere asupra sănătăţii organismului uman.

Cu ajutorul unei tehnologii de ultima generaţie, neuroimagistica, cercetătorii români au efectuat primul studiul despre efectele consumului de bere asupra organismului uman. Acesta pune sub semnul întrebării datele din literatura de specialitate care afirmă că un consum de băuturi alcoolice blochează memorarea informaţiilor prezentate cu puţin timp înaintea consumului de alcool sau imediat după.

Studiul realizat în România indică faptul că un consum moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Totodată, studiul evidenţiază faptul că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului. Astfel, luând în considerare faptul că procesul de memorare presupune compararea informaţiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indică faptul că un consum moderat şi responsabil de bere ar putea favoriza acest proces.

Mai mult, cercetarea indică faptul că un consum moderat de bere ar putea permite o creştere a utilizării resurselor de atenţie ale sistemului nervos central. Astfel, participanţii la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie, faţă de grupul de control.

Implicaţii profunde

„Este foarte important de subliniat faptul că rezultatele studiului trebuie plasate într-o perspectivă mai largă pentru a descoperi implicaţiile sale mai profunde. Astfel, de-a lungul timpului, cercetări importante derulate la nivel internaţional au făcut legătura între consumul moderat de bere şi diminuarea declinului cognitiv asociat înaintării în vârstă. Dacă avem în vedere faptul că studiul nostru sugerează posibile efecte ale consumului moderat de bere în ceea ce priveşte memoria şi nivelul de atenţie, indicatori de evaluare a sănătăţii cerebrale, putem spune că rezultatele prezentate subliniază şi rolul pe care consumului moderat de bere l-ar putea avea în diminuarea declinului cognitiv”, a declarat dr. Corina – Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Un studiu american desfăşurat pe aproximativ 8.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani, a arătat că oamenii care consumă între unul şi trei pahare de bere pe zi prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnavi de orice tip de demenţă, inclusiv Alzheimer. O altă cercetare amplă efectuată de specialiştii Şcolii de Sănătate Publică Harvard, a demonstrat că femeile care consumă o cantitate moderată de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puţin predispuse să experimenteze pierderi de memorie şi o activitate cerebrală mai slabă.

Premieră pentru România

Studiul, coordonat de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a implicat 29 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, toţi consumatori de bere care beau între 4 şi 14 pahare de bere pe săptămână, în limitele consumului moderat de alcool pentru bărbaţi, indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Testele au fost realizate cu ajutorul neuroimagisticii de ultimă generaţie care implică analiza semnalelor obţinute prin scanarea creierului uman, utilizând fluxul de sânge (analizat cu un RMN funcţional), profilarea comportamentală (realizată cu ajutorul unui test de neuroassessment) şi activitatea electrică de la nivelul scalpului (cu ajutorul unui neuroheadset EEG).

Desfăşurarea studiului a fost supervizată de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din România, din care fac parte profesionişti cu diferite specializări medicale şi nume sonore în lumea medicală, precum Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, Prof. Univ. Dr. Ion Bruckner sau Prof. univ. Dr. Sebastian Dumitrache.

Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie atrag atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare. Este considerat consum moderat o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei cu o concentraţie de alcool de 5%.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...

Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Eveniment cu totul deosebit în prima licitație din noul sezon al Casei A10 by Artmark. Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge...
Ultima oră
Pe aceeași temă