Berea poate îmbunฤtฤลฃi memoria ลi stimula atenลฃia, aratฤ primul studiu realizat în România despre efectele consumului de bere asupra sฤnฤtฤลฃii organismului uman.
Cu ajutorul unei tehnologii de ultima generaลฃie, neuroimagistica, cercetฤtorii români au efectuat primul studiul despre efectele consumului de bere asupra organismului uman. Acesta pune sub semnul întrebฤrii datele din literatura de specialitate care afirmฤ cฤ un consum de bฤuturi alcoolice blocheazฤ memorarea informaลฃiilor prezentate cu puลฃin timp înaintea consumului de alcool sau imediat dupฤ.
Studiul realizat în România indicฤ faptul cฤ un consum moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Totodatฤ, studiul evidenลฃiazฤ faptul cฤ un consum moderat de bere în rândul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice plฤcute asupra creierului. Astfel, luând în considerare faptul cฤ procesul de memorare presupune compararea informaลฃiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indicฤ faptul cฤ un consum moderat ลi responsabil de bere ar putea favoriza acest proces.
Mai mult, cercetarea indicฤ faptul cฤ un consum moderat de bere ar putea permite o creลtere a utilizฤrii resurselor de atenลฃie ale sistemului nervos central. Astfel, participanลฃii la studiu care au consumat o cantitate moderatฤ de bere au prezentat o alocare de douฤ ori mai puternicฤ a resurselor ce ลฃin de atenลฃie, faลฃฤ de grupul de control.
Implicaลฃii profunde
„Este foarte important de subliniat faptul cฤ rezultatele studiului trebuie plasate într-o perspectivฤ mai largฤ pentru a descoperi implicaลฃiile sale mai profunde. Astfel, de-a lungul timpului, cercetฤri importante derulate la nivel internaลฃional au fฤcut legฤtura între consumul moderat de bere ลi diminuarea declinului cognitiv asociat înaintฤrii în vârstฤ. Dacฤ avem în vedere faptul cฤ studiul nostru sugereazฤ posibile efecte ale consumului moderat de bere în ceea ce priveลte memoria ลi nivelul de atenลฃie, indicatori de evaluare a sฤnฤtฤลฃii cerebrale, putem spune cฤ rezultatele prezentate subliniazฤ ลi rolul pe care consumului moderat de bere l-ar putea avea în diminuarea declinului cognitiv”, a declarat dr. Corina – Aurelia Zugravu, preลedintele Centrului de Studii despre Bere, Sฤnฤtate ลi Nutriลฃie.
Un studiu american desfฤลurat pe aproximativ 8.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani, a arฤtat cฤ oamenii care consumฤ între unul ลi trei pahare de bere pe zi prezintฤ un risc mai scฤzut de a se îmbolnavi de orice tip de demenลฃฤ, inclusiv Alzheimer. O altฤ cercetare amplฤ efectuatฤ de specialiลtii ลcolii de Sฤnฤtate Publicฤ Harvard, a demonstrat cฤ femeile care consumฤ o cantitate moderatฤ de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puลฃin predispuse sฤ experimenteze pierderi de memorie ลi o activitate cerebralฤ mai slabฤ.
Premierฤ pentru România
Studiul, coordonat de cฤtre Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universitฤลฃii Alexandru Ioan Cuza din Iaลi, a implicat 29 bฤrbaลฃi, cu vârste cuprinse între 18 ลi 64 de ani, toลฃi consumatori de bere care beau între 4 ลi 14 pahare de bere pe sฤptฤmânฤ, în limitele consumului moderat de alcool pentru bฤrbaลฃi, indicat de Organizaลฃia Mondialฤ a Sฤnฤtฤลฃii (OMS). Testele au fost realizate cu ajutorul neuroimagisticii de ultimฤ generaลฃie care implicฤ analiza semnalelor obลฃinute prin scanarea creierului uman, utilizând fluxul de sânge (analizat cu un RMN funcลฃional), profilarea comportamentalฤ (realizatฤ cu ajutorul unui test de neuroassessment) ลi activitatea electricฤ de la nivelul scalpului (cu ajutorul unui neuroheadset EEG).
Desfฤลurarea studiului a fost supervizatฤ de cฤtre Centrul de Studii despre Bere, Sฤnฤtate ลi Nutriลฃie din România, din care fac parte profesioniลti cu diferite specializฤri medicale ลi nume sonore în lumea medicalฤ, precum Academician Constantin Bฤlฤceanu-Stolnici, Prof. Univ. Dr. Ion Bruckner sau Prof. univ. Dr. Sebastian Dumitrache.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sฤnฤtate ลi Nutriลฃie atrag atenลฃia cฤ un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viaลฃฤ sฤnฤtos ลi o alimentaลฃie corespunzฤtoare. Este considerat consum moderat o cantitate de 660 ml/zi pentru bฤrbaลฃi ลi 330 ml/zi pentru femei cu o concentraลฃie de alcool de 5%.