UPDATE 12.27: Omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în închisoare, după ce Tribunalul Dâmboviţa a respins, vineri, cererea de eliberare condiţionată, potrivit Agerpres.
Niculae mai poate solicita eliberarea condiţionată, conform soluţiei instanţei, după data de 19 mai 2016.
”În baza art. 4251 alin. 7, pct. 2, lit. a Cod procedură penală admite contestaţia formulată de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciu Teritorial Ploieşti, împotriva sentinţei penale nr. 1923/21.10.2015 pronunţată de Judecătoria Găeşti în dosarul nr. 4344/232/2015 privind pe condamnatul Niculae Ioan, deţinut în Penitenciarul Găeşti, şi în consecinţă: Desfiinţează sentinţa penală atacată şi rejudecând respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Găeşti pentru condamnatul Niculae Ioan”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Dâmboviţa.
––––-
Omul de afaceri Ioan Niculae află, vineri, dacă va fi eliberat condiționat. El a declarat, în fața instanței, că a înţeles greşeala făcută, că a încercat să se îndrepte şi nu vrea decât să ajungă la familie, informează Agerpres.
Totodată, el a precizat că pe parcursul detenției, nu a creat nicio problemă și nu a fost implicat în niciun incident. Mai mult, omul de afaceri și-a cerut scuze şi pentru ieşirea nervoasă de la termenul anterior, când la amânarea pronunţării unei decizii privind eliberarea condiţionată a spus ”mai bine mă condamnaţi pe viaţă”.
Tribunalul Dâmboviţa a rămas în pronunţare, urmând ca pe parcursul zilei să anunţe decizia în ceea ce priveşte o eventuală eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae.
Avocatul lui Niculae a precizat că au fost îndeplinite ireproşabil criteriile eliberării condiţionate, lucru ce reiese din concluziile comisiei de liberare condiţionată. Tot avocatul lui Ioan Niculae a afirmat că a fost îndeplinită fracţia de pedeapsă, susţinând că a executat 385 de zile. Niculae a scris în închisoare cinci cărţi, care i-au adus o scurtare a pedepsei cu 150 de zile, iar 21 de zile le-a câştigat ca urmare a muncii prestate în penitenciar.
Citește și: Cum a scris magnatul Ioan Niculae cinci cărţi în închisoare în timp record
Totodată, avocatul a depus înscrisuri prin care a demonstrat că inculpatul a achitat integral prejudiciul din dosar.
Ioan Niculae este în prezent încarcerat la Penitenciarul Găeşti. Conform sentinţei de condamnare, Niculae a fost arestat pe 2 aprilie 2015. El este condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul „Mită la PSD”.Niculae a reuşit să îşi reducă pedeapsa cu 167 de zile: 150 prin elaborarea a 5 lucrări ştiinţifice şi 17 zile ca urmare a muncii prestate în penitenciarele Jilava şi Găeşti.
Magnatul a reuşit să scrie 5 lucrări considerate ştiinţifice:“Bioetanolul, combustibilul viitorului”, “Biodieselul, motorina ecologică”, “Valorificarea energetică a biomasei”, “Orientări moderne în producţia vegetală”, “Tehnologii moderne în producţia vegetală”. Toate cele 5 lucrări au fost publicate anul trecut la editura Aius din Craiova. Editura este recunoscută de CNCSIS, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice pentru Învătământul Superior, din 2011, pentru 4 ani.
În 2 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul grupului S.C. Interagro S.A. Ioan Niculae, la doi ani și şase luni de închisoare în doarul „mită la PSD”. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu și Viorel Bărac, la doi ani și şase luni cu executare.
Iniţial, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti de procurori.
Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009 Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.
Citeşte şi: Dosarul ”mită la PSD”: Ioan Niculae află dacă scapă de închisoare
În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), arătau procurorii în rechizitoriu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îi cercetează, într-un alt dosar, pe Ioan Niculae, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, iar pe Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, pentru trafic de influenţă.
Printre acuzaţiile care i se aduc lui Niculae se numără şi cea că, în prima parte a anului 2009, ar fi încercat să corupă o serie de funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.
Astfel, Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării hotărârii de Guvern.