4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăTechDragnea, despre controversa evacuării Antenelor: Comunicatul ANAF este mincinos

Dragnea, despre controversa evacuării Antenelor: Comunicatul ANAF este mincinos

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că în legislație nu ar fi nicio prevedere care să impună evacuarea în termen de cinci zile. Mai mult, el a descis comunicatul Agenției Naționale de Administrație Fiscală drept unul „mincinos”, referindu-se la situaţia televiziunilor grupului Intact, informează Agerpres.

„Nu scrie în lege cinci zile. (…) Nu există în nicio lege cinci zile. Există termen 30 de zile plus 60 de zile. Am văzut comunicatul ANAF şi este un comunicat mincinos. Nu scrie la lege că trebuie să trimiţi acolo zece duri cu bâte care să intimideze oamenii din nişte televiziuni, care să legitimeze inclusiv invitaţi, inclusiv parlamentari. Asta nu înseamnă că parlamentarii nu trebuie legitimaţi, poate unii nu sunt cunoscuţi. Dar, pe de altă parte, nu scrie la lege cinci zile, nu există aşa ceva. Nimeni n-a pus sub semnul întrebării decizia instanţei, dorinţa de recuperare a prejudiciului care este firească. (…) Dar toate luările de poziţie după aceea au arătat că acea poziţie a fost abuzivă”, a afirmat Dragnea, la dcnews live.

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă. 

Premierul Dacian Cioloș a mers, miercuri, la Senat, unde a vorbit despre situația Antenelor. Astfel, el a declarat că  „a condamnat și condamnă” modul în care ANAF a acționat, însă a atras atenția că este o diferență între modul în care inspectorii Fiscului au acționat și faptul că instituția a acționat în spiritul legii.

Pe de altă parte, șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu i-a cerut premierului Dacian Cioloș să „nu lase impresia că România nu devine, mai degrabă, un stat polițienesc”.

„Domnule prim-ministru, sentimentul general pe care lumea îl are – şi nu numai lumea de la noi, ci lumea în general – este că unei televiziuni care este incomodă, neobedientă, nealiniată i se pune pumnul în gură. În politică lucrăm mai mult cu percepţii decât cu realităţi. Vreau să aveţi în vedere întreprinderea unor acţiuni în concordanţă cu principiile statului de drept. Aici aveţi în vedere temeiurile la care v-aţi referit, dar, în acelaşi timp, trebuie să vă uitaţi şi la prevederile Constituţiei, care este legea supremă. Nu lăsaţi impresia că România devine un stat poliţienesc sau un stat de drepţi”, a afirmat Tăriceanu. 

Totodată, el a adăugat că acţiunea de silire a acestor societăţi de televiziune de a evacua sediul în cinci zile este în fapt o acţiune de suprimare a libertăţii de exprimare. 

„Putem să vorbim foarte mult despre temeiurile legale, despre modul cum s-au derulat procedurile, despre modul în care funcţionează instituţiile din subordinea Guvernului, dar realitatea rămâne şi nu putem accepta un abuz cu temei legal care are drept consecinţă limitarea sau suprimarea libertăţii de exprimare, mai ales în statul de drept”, a adăugat Tăriceanu. 

Și Klaus Iohannis a reacționat cu privire la controversa evacuării Antenelor. El a fost criticat, dur, pe pagina sa de Facebook, după ce, miercuri, a afirmat  că abordarea ANAF în cazul televiziunilor Antena Group este „heirupsită” și „nepotrivită”. Astfel, un număr mare de persoane a decis să dea unfollow paginii de Facebook a președintelui, în timp ce alte persoane i-au lăsat comentarii dure.

„În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă”, a mai spus șeful statului.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, joi, că declarațiile făcute de reprezentanții politici, în contextul controversei privind evacuarea sediilor Antenelor, riscă să afecteze independența și prestigiul justiției din România, „prin deviere de la principiile statului de drept”.

Astfel, CSM avertizează că dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii Executive şi Legislative, începând cu preşedintele şi premierul  României, preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin „aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal, şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în cazul controversei legate de notificarea dată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru evacuarea sediilor Antenelor. Astfel, sesizarea din oficiu vizeazăo posibilă încălcare a unor articole din Constituţie privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, potrivitAgerpres.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, „sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 30 şi art. 31 din Constituţia României, privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie”. 

În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

 

Cele mai citite

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă