La 160 de ani de la încheierea Războiului Crimeii (1853–1856), Editura Humanitas publică mărturiile lăsate de doi călători străini într-un moment istoric de importanţă crucială: momentul în care România apare pe harta lumii.
Sâmbătă, 20 februarie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, are loc o dezbatere cu istoricii Georgeta Filitti, Adrian-Silvan Ionescu şi Sergiu Iosipescu despre cele două sinteze asupra spațiului românesc scrise în 1853 şi 1854, perioadă în care se creează premisele și condițiile pentru existența României moderne: Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna şi iarna anului 1853 de Patrick O'Brien şi România, ţară de hotar între creştini şi turci. Cu aventuri din călătoria prin Europa răsăriteană și Asia apuseană de James O. Noyes. Dezbaterea va fi moderată de Radu Gârmacea, redactor-şef al Editurii Humanitas.
„Volumul irlandezului Patrick O’Brien, Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna şi iarna anului 1853, publicat în anul 1854, când rusofobia occidentală ajunsese la apogeu, capătă o semnificaţie aparte pentru cititorul român. Departe de a fi o relatare de călătorie interesantă prin ineditul şi pitorescul descrierilor de peisaje, de tipuri umane sau de ciudăţenii care fac încă deliciul acestei specii literare, lucrarea lui O’Brien este o subtilă analiză a cadrului istoric şi politic intern şi internaţional în care, în vara anului 1853, armatele ţariste au ocupat cele două Principate Române, Moldova şi Ţara Românească. Interesat să cunoască şi să înţeleagă mai bine această complicată ecuaţie politică, O’Brien a redactat un veritabil eseu de filozofie politică din care reiese că actorii, principiile apărate şi modurile de operare (Rusia, puterile occidentale, autocraţia, democraţia, ocupaţiile militare, provocările, loviturile de stat, propaganda etc.) par să se fi schimbat prea puţin la mai bine de un secol şi jumătate de la finalul Războiului Crimeii”, spune traducătorul volumului, Constantin Ardeleanu.
Lucrarea România, ţară de hotar între creştini şi turci. Cu aventuri din călătoria prin Europa răsăriteană și Asia apuseană, scrisă de americanul James O. Noyes și tradusă acum de Eugen Popa este o mărturie prețioasă a momentului istoric în care „latinii de la Dunărea de Jos“ pătrund în conștiința Occidentului. În anul 1854, atras de mirajul Orientului, un tânăr doctor din Statele Unite pornește spre teatrele de luptă ale Războiului Crimeii, dornic să fie martorul marilor fapte ale timpului său. În călătoria de la Viena la Constantinopol face oprirea obligatorie la București, unde misteriosul Stephen Lakeman, alias Mazar pașa, îi găsește un post de chirurg în armata otomană. Patru ani mai târziu, întors acasă, James O. Noyes va publica prima carte despre români scrisă de un american.