Preşedintele francez François Hollande a dat asigurări vineri că face ‘ceea ce trebuie pentru a menţine Marea Britanie în Europa’, în condiţiile în care la Bruxelles au loc negocieri cruciale între liderii statelor Uniunii Europene, transmite AFP citată de Agerpres.
‘Fac ceea ce trebuie pentru ca noi să putem menţine Regatul Unit în Europa, dar cu condiţia ca Europa să poată avansa’, a declarat şeful statului francez, într-un interviu pentru France Info.
El a precizat totuşi că ‘nu pot exista un statut special sau reguli speciale pentru Londra’.
‘Voi avea iniţiative, indiferent că Marea Britanie rămâne sau nu (în interiorul UE), pentru a garanta că zona euro este mai puternică şi mai dinamică. Ceea ce-i lipseşte acum Europei este un proiect’, a subliniat Francois Hollande.
Premierul britanic David Cameron speră să ajungă la un acord care i-ar permite să organizeze în luna iunie un referendum cu privire la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul UE.
Referitor la actuala criză a migraţiei, Hollande a adăugat că sfârşitul spaţiului Schengen ar însemna ‘sfârşitul Europei’. ‘Dacă se ajunge acolo (la sfâşitul spaţiului Schengen), ar fi sfârşitul Europei în sensul liberei circulaţii între europeni’, a afirmat el, în acelaşi interviu.
Francois Hollande a accentuat că ţările membre Schengen ‘trebuie să gândească în termeni europeni în ceea ce priveşte migranţii şi să nu arunce pe umerii unei singure ţări, Grecia, o responsabilitate care este neutră’.
‘Acesta este principalul subiect al acestei seri. Dacă se închid frontierele interne, dacă acordul Schengen nu mai este aplicat, refugiaţii vor rămâne în Grecia – o ţară care deja are dificultăţi economice considerabile – şi atunci ce-i de făcut?’, a spus Hollande, el susţinându-l astfel pe premierul grec Alexis Tsipras care a ameninţat să nu semneze un acord privind ‘Brexit’ dacă partenerii europeni îşi închid graniţele în faţa afluxului de migranţi.
Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, de la începutul anului până pe 14 februarie numărul migranţilor şi refugiaţilor sosiţi în Europa a ajuns la 84.320, dintre care 78.333 au sosit pe insule greceşti venind dinspre Turcia, iar 5.987 au sosit în Italia pe ruta central-mediteraneană.