După un maraton de 30 de ore la Bruxelles, premierul britanic David Cameron a revenit la Londra, vineri noaptea, după ce a participat la un Consiliu European unde promisese că „se va bate pentru Marea Britanie”. Concesiile avute în vedere de „Cei 28” pentru evitarea unui Brexit („british exit”) riscă să creeze un precedent periculos, avertizează susţinătorii unei Europe puternice şi unite.
Acordul convenit la summitul Consiliului European prevede un „statut special” pentru Marea Britanie şi reforme cerute de Cameron în schimbul susţinerii rămânerii ţării sale în UE. Într-o o conferinţă de presă, Cameron a asigurat că a obţinut „ce este mai bun din ambele lumi”, menţinând participarea la piaţa comună şi prezervarea suveranităţii ţării. „Marea Britanie va fi mai puternică într-o UE reformată decât de una singură. UE este adesea frustrantă, nu obţinem mereu ceea ce dorim (…). UE nu este perfectă şi are nevoie de reforme (…) dar acordul obţinut demonstrează că leadershipul britanic poate realiza obiectivele noastre”.
Revenit în capitala britanică, înainte de a anunţa data referendumului, David Cameron a reunit sâmbătă dimineaţă timp de peste două ore cabinetul său, prima convocare a guvernului într-o zi de sâmbătă după războiul din Malvine, din 1982, un gest ce dovedește gravitatea momentului. Premierul a dat semnalul pentru deschiderea unei campanii de patru luni lungi. Cu un aer grav, a anunţat în faţa Downing Street 10 pentru joi, 23 iulie, votul pentru referendumul asupra menţinerii („in”) sau ieşirii („out”) Marii Britanii din sânul Uniunii Europene. Sub presiunea euroscepticilor, puternici în rândul laburiştilor, Cameron a fost silit să accepte ridicarea principiului solidarităţii guvernamentale în timpul campaniei pentru referendum.
Ieri, David Cameron a lansat o reformă la Curtea Supremă britanică destinată să îi confere o putere de control asupra legilor europene, pentru că referendumul nu va diviza doar conservatorii, la putere. Conştient că referendumul său este depaarte de a fi câştigat, aşa cum arată sondajele, Cameron a anunţat că se va lansa „cu tot sufletul şi toată inima” în campanie.
Scenariu bine regizat
Londra a regizat foarte bine coregrafia discuţiilor la Bruxelles şi a evocat mereu dificultatea negocierilor, pentru a lăsa ca premierul să afirme cum s-a luptat ca un leu, în timp ce ceilalţi membri ai UE arătau cum au rezistat tuturor forţelor şi presiunilor. Scenariul a fost foarte bine urmărit, responsabilii britanici coborând în mod regulat în Atrium, imensa sală de presă a Consiliului, cu sute de jurnalişti, pentru a repeta că a rămas încă „mult de lucru”. Imitaţi de premierul belgian, Charles Michel, care, în mod neobişnuit, a venit de două ori în contact direct cu ziariştii pentru a apăra „liniile roşii” ale ţării sale.
Riscuri inevitabile
Corespondenţii de la Bruxelles ai marilor cotidiene europene arată că două zile de negocieri cu Marea Britanie, în încercarea de a ajunge la un compromis pe care doar juriştii de vârf sunt în stare să-l înţeleagă, nu garantează diminuarea temerilor cetăţenilor Majestăţii Sale (pro-europeană) pentru a-i convinge să voteze în favoarea menţinerii ţării în UE. Urmând un scenariu deja uzat – negocieri nocturne, bilaterale, ameninţări cu trântirea uşilor – cei 28 de şefi de stat şi de guvern, la summitul de la Bruxelles de joi şi vineri, s-au concentrat pe virgule, în timp ce Europa riscă să se scufunde sub afluxul de refugiaţi, ameninţarea teroristă sau stagnarea economică, subiecte amânate, scrie Libération. Mulţi comentatori consideră că şefii de stat şi de guvern, dând satisfacţie lui David Cameron, şi-au băgat degetele într-un angrenaj fatal. „S-a creat un precedent periculos”, a declarat pentru Libération belgianul Paul Magnette, ministru socialist al regiunii walone, adăugând: „Cameron a plasat el însuşi o bombă sub scaunul său organizând un referendum asupra apartenenţei ţării sale la Uniune şi apoi cerând ajutor”.
Două Europe
Belgia estimează că reformele care vor fi implementate în UE „trebuie să pună în funcţiune o mare Europă, un spaţiu de liber-schimb şi al drepturilor omului, şi o Europă mai mică, integrată economic în jurul euro. Altfel spus, alături de „proiectul Europa” vom avea o „Europă spaţiu”. Asta ar clarifica lucrurile și Polonia, Danemarca, Republica Cehă sau Suedia ar putea să se alăture acestei „Europa spaţiu“, la fel, la termen, Turcia şi Ucraina. Cu cele două Europe, Londra va fi sigură că nu va aparţine niciodată primului cerc, obţinând păstrarea monedei naţionale. Problema este că moneda unică va deveni deviza întregii Europe şi eurodeputaţii britanici, comisarul european britanic şi judecătorii britanici de la Curtea de Justiţie a UE au un cuvânt de spus asupra deciziilor zonei euro, în timp ce aceasta nu are nimic de spus referitor la ceea ce fac britanicii. O altă problemă este că va trebui ca Berlinul şi Parisul să-şi unească eforturile pentru lansarea acestor mari lucrări instituţionale un țel îndepărtat. Merkel este total absorbită de criza refugiaţilor iar Hollande este ca şi absent din 2012, arată media franceză.
David Cameron a obţinut o modificare a legislaţiei europene pentru a putea menţine legislaţia britanică. O idee periculoasă şi fără sens ca o ţară nemembră a zonei euro să complice şi mai mult viaţa eurozonei.