4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce a ajuns primarul din Năvodari după gratii

De ce a ajuns primarul din Năvodari după gratii

 

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, a fost condamnat la închisoare cu executare. Curtea de Apel a pronunțat, vineri, pedeapsa definitivă într-unul din dosarele acestuia, în care este acuzat de dare de mită. Edilul a primit o pedeapsă de un an și jumătate, mult redusă față de cea din prima instanță, din decembrie 2014, în care primise 3 ani și jumătate.

Potrivit deciziei, în baza art. 65 alin. 2 Cod Penal anterior, lui Nicolae Matei nu i se aplică pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Acesta a stat deja cinci luni în arest preventiv în acest dosar, așa că va mai avea practic de executat 13 luni de închisoare. Potrivit unor surse consultate de România liberă, acesta ar putea ieși din închisoare în circa 10 luni. Primarul a fost ridicat de către polițiști sâmbătă seară și dus în arest.

Protecție la anchete

În luna decembrie 2012, Nicolae Matei a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită. Potrivit procurorilor, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012. “Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban.

În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase”, arăta DNA. Vâlcu Nicolae a primit un an de închisoare cu suspendare.

Încă un dosar

Primarul suspendat din Năvodari, Nicolae Matei, a mai fost trimis în judecată, alături de alte şase persoane fizice şi juridice, printre care un judecător de la Tribunalul Constanţa, după ce ar fi prejudiciat Primăria, prin reconstituirea ilegală a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri. Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA, Nicolae Matei, împreună cu Isidor Gurgu şi SC Dormarbib Group SRL, inculpată în dosar, ar fi constituit în anul 2011 un grup infracţional organizat al cărui scop a fost săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului oraşului Năvodari, dar şi de spălare a banilor, care să le asigure folosul acelor infracţiuni.

În cadrul acestui grup, care a acţionat până în anul 2013, Matei a avut rolul de a iniţia hotărâri de consiliu local prin care să se creeze premisele fraudării intereselor economice ale Primăriei Năvodari, iar ulterior de a dispune în mod ilicit de bunuri şi sume de bani aparţinând oraşului, cu efectul păgubirii bugetului local şi obţinerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane. Procurorii anticorupţie spun că, în perioada 2010 – 2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, Nicolae Matei a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna Primăriei Năvodari de 104.988.896 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate. La data de 23 iulie 2012, Nicolae Matei şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 hectare, 15,9850 hectare şi 25,090 hectare. Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna Primăriei Năvodari, respectiv diferenţa dintre suma de 2.129.480 lei, reprezentând valoarea reală de circulaţie a terenurilor, şi suma de 275.509,6 lei, preţul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri, fiind obţinute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului.

Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de către Isidor Gurgu. Într-un demers separat, la 20 decembrie 2012, Nicolae Matei a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare) autentificat la un birou notarial. Prin acesta, el a transmis şi, respectiv, urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 metri pătraţi, şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb a primit de la SC Dormarbib Group SRL un teren în suprafaţă de 7.315 metri pătraţi, situat în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna Primăriei Năvodari, reprezentând diferenţa dintre valoarea de circulaţie a terenurilor schimbate şi care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către oraşul Năvodari plus sulta de 2.592 lei şi valoarea de circulaţie a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei), precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

CV

Primar de 8 ani

Nicolae Matei este primar al oraşului Năvodari din anul 2008. Acesta a candidat din partea Partidului Social Democrat. După ce a fost arestat preventiv, primarul a pierdut funcția de președinte al Organizației Municipale PSD Constanța, dar a rămas membru simplu. Matei este și președintele Asociației Orașelor din România. În momentul redactării acestui articol, pe pagina de internet a AOR acesta figura încă drept președinte al asociației. Matei este cunoscut ca un personaj excentric. Un singur exemplu: are acasă o minigrădină zoologică, cu lei și maimuțe.

Cele mai citite

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Prăbușirea unui pod în Brazilia a făcut patru morți. Risc de poluare cu acid sulfuric pe un râu alăturat

Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei a făcut patru morţi, iar 13 persoane sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă