Social-democrații nu vor mai depune moțiune de cenzură împotriva Executivului pe subiectul ANAF-Intact, nici moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, după scandalul bebelușilor morți.
PSD amână momentul trecerii în opoziție față de Guvernul Cioloș, renunțând la două demersuri parlamentare în acest sens. După ce săptămâna trecută a fluturat amenințarea unei moțiuni de cenzură, președintele Partidului Social Democrat Liviu Dragnea și-a schimbat poziția la ședința de ieri a Biroului Permanent Național. Social-democratul a afirmat că „nu ne putem juca cu moțiunea de cenzură”, respingând un astfel de demers, deși a fost primul care a invocat ideea unei moțiuni de cenzură pe tema scandalului Intact – ANAF. Acum Dragnea s-a distanțat de această variantă, afirmând că partidul nu o ia în calcul, iar afirmațiile sale au fost generate de „emoția generală”. Liderul PSD susține că el nu se opune deciziilor justiției și nu se raliază atacurilor la adresa instituțiilor statului.
Săptămâna trecută, Liviu Dragnea amenințase Guvernul Cioloș cu depunerea moțiunii de cenzură, după descinderea ANAF în sediul televiziunilor Intact. „Dacă Guvernul României bagă pumnul în gura presei, o desființează, acest Guvern nu mai poate rămâne pentru că devine extrem de periculos pentru libertatea noastră”, a afirmat atunci șeful Partidului Social Democrat.
Acum respectă deciziile instanțelor
„Afirmațiile mele de săptămâna trecută au fost afirmații generate de emoția generală. În schimb, am constatat că, din păcate, în ultimele zile afirmațiile mele au fost denaturate și, de asemenea, nu sunt de acord să mă asociez cu orice atac împotriva unor instituții ale statului în această speță. Declarațiile mele au fost generate de dorința mea de a apăra cu toate puterile mele libertatea de exprimare și libertatea presei și niște eventuale abuzuri ale unor funcționari care au procedat într-un mod abuziv, dar sub nici o formă nu am de gând să pun sub semnul întrebării vreodată o decizie definitivă a instanței sau recuperarea unor prejudicii stabilite de instanță”, s-a replicat Dragnea. Acesta a insistat pe ideea că senatorul Șerban Nicolae, care prezentase senatorilor social-democrați draftul unei moțiuni de cenzură, e izolat în demersul său. „Domnul Șerban Nicolae poate depune moțiune de cenzură în nume propriu. PSD nu a luat o decizie în acest sens. Stilul ăsta în care fiecare vrea să devina vedetă nu mai poate fi agreat în PSD. PSD nu depune moțiune de cenzură doar de imagine. PSD chiar ar avea puterea, alături de aliații săi, să pice Guvernul. Nu s-a ajuns în situația să aducem România acum, mai ales că este an electoral, într-o perioadă de instabilitate. Nu luăm în calcul acum depunerea unei moțiuni de cenzură”, a afirmat șeful PSD.
PSD sprijină Ministerul Sănătății
Mai mult decât atât, liderul PSD a anunţat, ieri, că partidul renunţă, deocamdată, inclusiv la moţiunea simplă pe care urma să o depună luni împotriva ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, pentru scandalul generat de moartea bebeluşilor din Argeş. „Am analizat astăzi oportunitatea depunerii unei astfel de moțiuni. Domnul Bănicioiu, vicepreședinte al PSD, ne-a explicat situația de criză în care ne aflăm sau existența acestei situații de criză. Cel mai important pentru noi acum ar fi să sprijinim cu ceea ce putem rezolvarea acestei situații și contribuția noastră prin câțiva colegi la identificarea cauzelor care generează această situație. Concret domnul Nicolae Bănicioiu, Florian Popa și Florin Buicu, medici recunoscuți, și-au exprimat disponibilitatea să sprijine Ministerul Sănătății și celula de criză a Ministerului Sănătății cu expertiza lor pentru a contribui la rezolvarea acestei situații”, a susținut președintele PSD.
Acesta a arătat că PSD va analiza oportunitatea depunerii unei moțiuni simple „dacă mai este cazul”, după ce această situație de criză se va încheia. „Nu dorim ca un astfel de gest să fie interpretat că încercăm să speculăm politic o situație pe care nu și-o dorește nimeni”, a explicat Liviu Dragnea.
Liderul social-democrat a ținut însă să precizeze că social-democrații analizează activitatea Guvernului și a mai multor miniștri. „Colegii mei au început pe anumite domenii, atât cât pot și cât au acces la informații, o analiză, o minimă analiză a prestațiilor unor miniștri”, a conchis Dragnea. Totuși, președintele PSD a anunțat deja o listă a ministerelor care nu ar fi vizate de eventuale moțiuni simple – Externe (Lazăr Comănescu), Interne (Petre Tobă), Dezvoltare (Vasile Dâncu, sprijinit de PSD, apropiat de Dragnea) și Justiție (Raluca Prună). Cu alte cuvinte, PSD nu intenționează să se atingă de ministerele de forță ale Guvernului.