2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe spuneau hoţii tablourilor din Olanda cu trei zile înainte de a...

Ce spuneau hoţii tablourilor din Olanda cu trei zile înainte de a fi arestaţi

Dogaru, Darie şi Bitu au încercat să găsească în România potenţiali cumpărători pentru tablourile furate şi i-au cerut unei cunoştinţe din Belgia să caute persoane interesate la Monaco, iar cu trei zile înainte de a fi arestaţi discutau că trebuie să scape de „acarete”, ca să nu se „împotmolească”, transmite Mediafax.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată, în 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Anchetatorii DIICOT arată, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu au propus mai multor persoane să cumpere cele şapte tablouri furate din Rotterdam, fiind dispuşi să primească doar 50.000 de euro pentru ele.

Citeşte şi Tablourile celebre furate din Olanda, îngropate într-un cimitir din Măcin. Hoţii au vrut să le vîndă unor traficanţi ruşi sau chiar lui Becali, dar au eşuat. Operele de artă, arse.

Potrivit procurorilor, după ce au adus tablourile în ţară, Radu Dogaru şi Eugen Darie au luat legătura, în octombrie 2012, cu Petre Condrat, asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu.

„Inculpatul Condrat Petre s-a angajat că va căuta cumpărători, inculpatul Dogaru Radu dându-i de înţeles că în caz de valorificare a bunurilor sustrase va primi şi el o sumă de bani”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În 2 noiembrie 2012, cei trei s-au întâlnit în apartamentul lui Condrat, pentru a discuta despre tablouri.

„Radu Dogaru mi-a spus că are două tablouri de vânzare, rugându-mă să îi găsesc un cumpărător, urmând să fie atent cu mine (că o să facă o cinste). I-am zis că nu cunosc, dar dacă voi afla, îl anunţ. L-am întrebat totuşi despre ce tablouri este vorba şi a scris pe un bileţel două nume de pictori, nume pe care le-am retranscris pe un alt bileţel, întrucât scrisul lui Dogaru era ilizibil. Cele două nume erau Henri Matisse şi Paul Gauguin. Tot Dogaru a completat că dacă le vinde pe astea, mai are altele şi un Picasso (tablou pictat de Picasso)”, a declarat Condrat în faţa anchetatorilor.

După această întâlnire, Condrat l-a contactat pe Constantin Dinescu, un colecţionar de obiecte de artă. La rândul său, acesta a contactat-o pe Mariana Dragu, conservator muzeograf pentru arta europeană şi decorativă în cadrul Muzeului de Artă al României, căreia i-a spus „că doreşte să participe la vizionarea unor tablouri ce îi sunt oferite spre cumpărare”. Două dintre tablouri au fost aduse de Eugen Darie la Bucureşti, pentru a fi văzute de potenţialul cumpărător, la întâlnire participând şi Condrat, au scris procurorii în rechizitoriu.

„Tablourile se aflau la Condrat Petre, care le-a scos din pungă şi le-a arătat persoanei (n.n. – mart. Dinescu Constantin) din apartament. Acea persoană a chemat o femeie, care a venit după aproximativ o jumătate de oră ca să evalueze tablourile. După ce a evaluat tablourile, acea femeie (n.n. – mart. Dragu Mariana) a spus că «ar fi bine să te tot duci cu ele»”, a spus Eugen Darie, în faţa anchetatorilor.

Mariana Dragu le-a spus anchetatorilor că a stabilit că tablourile sunt autentice, că s-ar putea obţine preţuri bune, dacă provenienţa lor este licită şi că i-ar fi sfătuit să le predea la poliţie.

Procurorii au mai arătat că Radu Dogaru şi Alexandru Bitu au plecat, în 26 noiembrie 2012, în Belgia, încercând şi acolo să găsească potenţiali cumpărători pentru tablouri.

„În luna decembrie şi după Anul Nou, în luna ianuarie 2013, inculpaţii Dogaru Radu, Darie Eugen şi Bitu Alexandru s-au regăsit în zona localităţilor de origine şi au continuat căutarea/găsirea de potenţiali cumpărători. Inculpatul Dogaru Radu a luat legătura cu apropiaţii săi din Galaţi, Brăila, dar şi cu alte cunoştinţe cu relaţii în spaţiul fost sovietic”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Radu Dogaru ar fi apelat şi la George Moise, zis „George Hoţu”, o cunoştinţă din Belgia,”căruia i-a cerut să intensifice găsirea de «cumpărători» pentru tablourile sustrase”, discutând cu acesta şi despre faptul că la Monaco s-ar afla persoane interesate.

De asemenea, inculpaţii l-au contactat, prin diferite persoane, şi pe Serghei Cosma, administrator la SC Alcovin SRL Măcin, asociat cu doi cetăţeni din Belarus, acesta fiind martor în dosar.

„Ivănuş, respectiv Vasile Ivan, mi-a relatat despre lucrurile ce mă interesau, iar la un moment dat mi-a spus că în urmă cu o zi a fost vizitat la sediul societăţii, în curte, de către băiatul Cerasellei, Cerasella ( n.n. – mart. Mocanu Cerasela) fiind angajată a societăţii. Băiatul acesteia, despre care ştiu în acest moment că se numeşte Bitu Mihai Alexandru, i-a relatat lui Ivănuş că deţine mai multe tablouri, pictate de Picasso şi Matisse, pe care ar fi intenţionat să le vândă cu suma de 50.000 euro”, a declarat Serghei Cosma, în faţa anchetatorilor.

Într-o discuţie din 18 ianuarie, cu trei zile înainte de arestarea lor, Eugen Darie, zis „Ginel” şi Radu Dogaru spuneau că, dacă nu vor găsi repede un cumpărător, ar trebui să scape de „acarete”, pentru a nu se „împotmoli”.

„Dogaru R.: Îhî. Bă, a vorbit ăsta (n.n. – inc. Bitu Alexandru) p-acolo, ştii.

Darie E.: Bitu?

Dogaru R.: Da. S-a găsit cu ăia doi (n.n. – martorii Vasile Ivan – Ivănuş şi Cosma Serghei), dar a zis că vine în seara asta să-mi zică că nu-i aşa, cică ăla … ăla-i securist, dar cred că n-a vrut, cred că s-a sucit că … ai înţeles?

Darie E: Îhî.

Dogaru R.: Că a zis că vine să-mi zică ştii, da’ … n-a venit. Nu ştiu, mânca-ţi-aş gura ta, ce dracu facem, a zis că a vorbit cu amândoi şi îmi bag p…

Darie E: Dar i-a zis despre ce e vorba?

Dogaru R.: Da, îţi dai seama, el i-a zis lu’ ăla, de prima oară (n.n. – mart. Vasile Ivan – Ivănuş) i-a zis, înţelegi. Nu ştiu, hai că-l sun eu acuma să văd, îl aştept.(….)

Darie E: Tu ce-ai mai făcut?

Dogaru R.: Nimica, băi frate. Mă gândesc, dracu, cu acaretele astea (n.n. – tablourile sustrase), mi-e că ne împotmolim rău tare de tot. Nu ştiu, trebuie să … prindem pe cineva, dar nu ştiu ce, frate, mânca-ţi-aş. A fost bună, dar îţi spun eu, cred că trebuia direct la ăla. Nu cred că s-au sucit aştia, cine ştie, cine ştie ce ciolan iese şi …

Darie E: Lasă bă că mergem toţi la Joifu acolo (n.n. – o cunoştinţă (persoană) din Belgia).

Dogaru R.: Mergem noi, dar tu nu vezi că ăla nu dă niciun răspuns, nici ăla?

Darie E: Dacă nu, le punem la groapă şi-mi bag p … În care le-a căcat. Le scoatem şi noi după o sută de ani.

Dogaru R.: Păi ce, finule, eu am nevoie la bătrâneţe de … material sau … (n.n. – de bani)

Darie E: Cine ştie.

Dogaru R.: ….

Darie E: Sper să prindem ceva”, potrivit transcrierii interceptării, prezentate de procurori în rechizitoriul trimis instanţei.

În dosarul privind furtul celor şapte tablouri, Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, Petre Condrat în stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justiţiei în lipsă, a precizat DIICOT.

Dogaru şi Procop sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dosarul a fost trimis de DIICOT – Structura Centrală la Judecatoria Sectorului 3 Bucureşti, care a stabilit primul termen de judecată în 13 august.

Cele mai citite

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă