Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Dogaru Radu, Procop Adrian ( în lipsă), Darie Eugen, Bitu Alexandru Mihai, Dogaru Olga şi Condrat Petre – ultimul în stare de libertate-, pentru furtul a şapte tablouri, opere de artă, dintr-un muzeu din Rotterdam .
Ce tablori celebre au fost furate
Tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Lisseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud, expuse în muzeul Kunsthall din Rotterdam (Olanda), au fost furate de un grup de români, conduşi de Radu Dogaru, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.
Furtul a fost comis în două minute şi 48 de secunde.
Valoarea tablourilor furate este estimată la suma de 18 milioane de Euro.
Cui voiau să vândă tablourile. Între posibilii cumpărători figura şi Becali
Potrivit rechizuitoriului, Dogaru şi grupul său ar fi vrut să vândă tablorile unor traficanţi de opere de artă ruşi, apoi unora din Monaco sau Germania, cu suma de 50.000 de euro. O persoană din anturajul infractorilor – Cătălin Croitoru – le-a propus chiar să-i vândă tablourile lui Gigi Becali. „Păi şi în toata România asta numai ăsta are bani? Mergem la Gigi Becali şi vorbim” i-a propus lui Dogaru, pe messenger, C.Croitoru.
Cum au distrus tablourile
Tablourile au fost aduse în România într-un autoturism, ascunse în nişte perne. In România, au fost puse într-un geamantan şi îngropate într-un cimitir din Măcin – Tulcea. După ce anchetatorii l-au ridicat pe Dogaru, mama acestuia, Olga Dogaru, a dezgropat tablourile şi le-a ars în soba casei sale. Cenuşa expertizată a confirmat faptul că tablourile au fost arse. .
Ce a facut fiecare inculpat
În sarcina inculpatului Bitu Alexandru Mihai s-a formulat acuzaţia constând în aceea că a aderat la grupul infracţional şi i-a sprijinit pe inculpaţii Dogaru Radu, Darie Eugen şi Procop Adrian, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase şi a intermediat comercializarea operelor de artă, fapte prev. de art. 8 din Legea 39/2003 şi art. 221 cod penal.
În sarcina inculpatului Condrat Petre se reţine săvârşirea infracţiunii de tăinuire, prev. de art. 221 cod penal, acesta fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru Radu şi Darie Eugen valorificarea a două dintre operele de artă, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni.
În privinţa inculpatei Dogaru Olga există suspiciunea rezonabilă că aceasta a aderat şi sprijinit grupul infracţional şi a transportat şi ascuns bunurile sustrase de către inculpaţi, fapte prev. de art. 8 din Legea 39/2003 şi art. 264 alin. 1 din C.p.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală a transmis cauza, spre competentă soluţionare, Judecatoriei Sector 3 Bucureşti.