24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialExproprieri cu acuze şi jigniri la noua pistă a aeroportului clujean

Exproprieri cu acuze şi jigniri la noua pistă a aeroportului clujean

Şedinţa Consiliului Judeţean de ieri a însemnat ameninţări cu Tribunalul ale cetăţenilor nemulţumiţi, dar şi atacuri la persoană între consilierii judeţeni.

Viitoarea pistă de aterizare/decolare de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a stârnit un adevărat scandal între Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi proprietarii de terenuri din zona prin care ar urma să treacă noua pistă de 3.500 de metri, în apărarea cărora, însă, au sărit şi consilierii judeţeni ai PDL.

Pentru început, în această toamnă ar trebui daţi în folosinţă primii 2.100 de metri din respectiva construcţie, iar preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost grăbit în repetate rânduri de către vicepremierul Liviu Dragnea să urgenteze etapa de despăgubire a cetăţenilor care deţin terenuri în acele zone.

Astfel, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, desfăşurată ieri, au fost votate două proiecte prin care acei clujeni, proprietari de terenuri, trebuie să se prezinte, practic, săptămâna viitoare la sediul instituţiei judeţene pentru a-şi primii banii în schimbul cedării pământurilor. Acest lucru, însă, a stârnit nemulţumiri vehemente ale cetăţenilor, care au fost revoltaţi de sumele mici cu care ar urma să fie despăgubiţi. Câţiva dintre ei, în frunte cu reprezentantul acestora, Radu Rusu, au fost prezenţi la şedinţa de ieri, acolo unde i-au ameninţat chiar cu judecata pe consilierii judeţeni care au votat, spun aceştia, o ilegalitate.

40 de bani pe metru pătrat de teren

„Printr-o hotărâre de Consiliu din luna aprilie aţi aprobat o listă de expropriere şi suma de plată, însă printr-o altă hotărâre, din 11 iunie, v-aţi însuşit o expertiză şi o anexă care modifică acea sumă, fără a fi anunţaţi proprietarii. Astfel, doamna Viorica Tăuţan, aflată aici de faţă, va primi, potrivit acestei ultime hotărâri, 916 lei pentru 2.000 de metri pătraţi de teren. Ori mergem până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ori la Guvernul Ponta şi cerem să mai aloce bani”, le-a „propus” Radu Rusu consilierilor judeţeni înainte ca proiectul de hotărâre să fie votat.

Acesta a făcut referire la o expertiză de luna trecută comandată de CJ Cluj, prin care a fost stabilit preţul de 0,40 lei pe metru pătrat de teren aflat în extravilanul comunei Apahida. În apărarea cetăţenilor au venit, aşa cum era de aşteptat, consilierii PDL din opoziţie, care s-au abţinut de la vot „pentru a nu vota o ilegalitate”, dar care au propus şi efectuarea unei noi expertize. Acesta a fost momentul, însă, în care totul a căpătat un adevărat iz politic, iar câţiva dintre consilierii USL au început să acuze PDL de faptul că vrea să blocheze proiectul noii piste a aeroportului.

Dacă iniţiativa liderului consilierilor judeţeni ai democrat-liberalilor, Alexandru Coroian, a fost considerată drept o „nemernicie” de către consilierul PSD, Dan Canta, Coroian a fost numit drept „cel mai mare mincinos din Consiliul Judeţean” de către colegul de partid a lui Canta, Remus Lăpuşan. Totul a culminat cu refuzul lui Uioreanu de a-i mai acorda cuvântul reprezentantului PDL, moment în care toţi consilierii acestui partid au părăsit şedinţa. În final, consilierii rămaşi au votat cele două proiecte de hotărâre, „iar cei nemulţumiţi de banii pe care îi vor primi se pot adresa instanţei”, a fost replica de final a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj.

EXPLICAŢII

Sumele nu ar fi fost stabilite

Unul dintre juriştii Consiliului Judeţean Cluj a declarat că sumele ce au stat la baza tuturor nemulţumirilor ar fi fost, de fapt, doar estimative şi că ele încă nu au fost aprobate, astfel că nu a fost stabilit nici cât va primi fiecare cetăţean în parte. Acesta a mai spus că fiecare persoană va fi chemată în faţa Comisiei de Expropriere în 17 iulie, atunci când vor fi verificate toate documentele şi va fi informată asupra sumei pe care ar urma să o încaseze.

„Aceasta este legislaţia şi am respectat-o, pentru că nimeni nu şi-ar fi permis să nu respecte legislaţia. Interesul public este de a dezvolta acest aeroport”, Horea Uioreanu, preşedinte Consiliul Judeţean Cluj.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la utilizarea serviciilor digitale publice, potrivit Eurostat”

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește utilizarea serviciilor digitale publice, conform datelor recente publicate de Eurostat. În 2023, doar 23%...

Meciuri tari în Cupă României! Dinamo – FCSB, derby în prima etapă

Grupele Cupei României Betano au fost stabilite, iar derby-ul dintre Dinamo și FCSB va avea loc la finalul lunii octombrie. Meciuri importante și programul grupelor Astăzi...

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...
Ultima oră
Pe aceeași temă