22.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBulgarii au โ€žstricatโ€ deschiderea sezonului pe litoralul romรขnesc

Bulgarii au โ€žstricatโ€ deschiderea sezonului pe litoralul romรขnesc

În timp ce autoritฤƒศ›ile din Constanศ›a nu ศ™tiu încฤƒ ce vor pregฤƒti pentru minivacanศ›a de 1 Mai, hotelierii din Bulgaria atrag deja mii de români prin ofertele la preศ›uri imbatabile. Preศ›urile sunt cu circa 50% mai mici.

Mamaia – 429 de euro, demipensiune

Când Corina Martin, preศ™edintele Asociaศ›iei Litoral Delta Dunฤƒrii, le-a propus turiศ™tilor ruศ™i preศ›uri de cazare de 10 euro pe noapte de persoanฤƒ (fฤƒrฤƒ masฤƒ ศ™i numai în extrasezon), hotelierii români aproape cฤƒ au linศ™at-o ศ™i i-au cerut demisia. Pentru proprietarii unitฤƒศ›ilor de cazare, preศ›ul e sfânt ศ™i nimeni nu are voie sฤƒ se atingฤƒ de el. Aศ™a se face cฤƒ pentru minivacanศ›a de 1 Mai, aceศ™tia afiศ™eazฤƒ tarife incomparabil mai mari faศ›ฤƒ de cele ale bulgarilor. Am ales ca exemplu un hotel de patru stele din Mamaia ศ™i unul din Obzor, staศ›iune aflatฤƒ aproape de Nisipurile de Aur. Preศ›ul unei camere în staศ›iunea Mamaia este de 179 de euro pe noapte pentru doi adulศ›i. Aศ™adar, tre nopศ›i costฤƒ 537 de euro (de altfel, acest tarif este valabil pentru un sejur minim de trei nopศ›i). Pânฤƒ pe 29 februarie, la acest tarif s-a aplicat un discount de 20%, ceea ce înseamnฤƒ un preศ› final de 429,6 euro. În martie se oferฤƒ un discount de 15%, adicฤƒ 456,45 euro. În aceศ™ti bani intrฤƒ cazarea ศ™i demipensiunea (adicฤƒ micul dejun ศ™i prânzul, nu cina), acces gratuit la piscinฤƒ interioarฤƒ, saunฤƒ, fitness, jacuzi ศ™i la piscina exterioarฤƒ.

Bulgaria – 260 de euro, all inclusive

Staศ›iunea Obzor este recomandarea directorului unei agenศ›ii de turism. ”Am fost acolo, condiศ›iile sunt excelente, mai ales pentru familiile care au copii”, a spus Alma Micu. Hotelul de acolo este de fapt un club de vacanศ›ฤƒ, care oferฤƒ condiศ›ii all-inclusive. Practic, nu ai de ce sฤƒ îl pฤƒrฤƒseศ™ti ศ™i nu mai trebuie sฤƒ plฤƒteศ™ti nimic în plus, decât dacฤƒ doreศ™ti. Preศ›ul pentru o vacanศ›ฤƒ de 4 zile, în aceeaศ™i perioadฤƒ, pentru o familie cu un copil este de 260 de euro, dacฤƒ era achiziศ›ionat pânฤƒ pe 29 februarie. În luna martie, preศ›ul urcฤƒ la 300 de euro (reducerea de early booking este mai micฤƒ). Deci, cine alege România plฤƒteศ™te cu 50% mai mult. Asta nu este însฤƒ tot. Cum spuneam, bulgarii sunt renumiศ›i pentru sistemul all-inclusive. ศ˜i aici vi se oferฤƒ cam tot ce vฤƒ doriศ›i: prânz festiv de Paศ™te, cinฤƒ cu muzicฤƒ clasicฤƒ live, slujbฤƒ religioasฤƒ de Paศ™te în interiorul hotelului, trei mese pe zi, bฤƒturi locale ศ™i de import de la 10.00 la 07.00, cinฤƒ târzie (22.30 – 07.00), salฤƒ de jocuri (biliard, polo pe apฤƒ, tenis de masฤƒ, etc), piscinฤƒ interioarฤƒ încฤƒlzitฤƒ, piscinฤƒ exterioarฤƒ, ศ™ezloane ศ™i umbrele pe plajฤƒ, jocuri de Paศ™ti. Evident, este inclus ศ™i accesul la un SPA modern. În plus, copiilor (dar ศ™i adulศ›ilor) le este oferit un program zilnic de jocuri, un spectacol seara, dar ศ™i o minidiscotecฤƒ. Punctul forte al acestui hotel este un aศ™a numit club pentru copii, unde cei mici pot sta în grija unor animatori. Nu sunt, totuศ™i, incluse în preศ› cursurile de zumba pentru copii – cursuri pentru care bulgarii au adus un instructor certificat din România.

Locuri epuizate din ianuarie

Reprezentanศ›ii unei agenศ›ii de turism specializatฤƒ pe Bulgaria spun cฤƒ Pentru perioada sฤƒrbฤƒtorilor de PaลŸte, cererea este foarte mare, mai ales datoritฤƒ faptului cฤƒ în acest an va fi pe 1 Mai. În staลฃiuni mai mici gen Duni, sau în cazul altor hoteluri bine cotate, locurile pentru PaลŸte s-au epuizat încฤƒ de la jumatฤƒtea lunii ianuarie. ”Majoritatea românilor se orienteazฤƒ, în acest an, cฤƒtre staลฃiunile din nordul litoralului bulgฤƒresc, precum Albena, Nisipurile de Aur, Balcik. O creลŸtere importantฤƒ a cererii, de circa 30-35%, atât în general, cât ลŸi de pe piaลฃa româneascฤƒ, o înregistreazฤƒ Albena, staลฃiune dedicatฤƒ familiลŸtilor. Ca noutate, din ce în ce mai multe hoteluri ลŸi-au amenajat propriile aquapark-uri”, spun aceศ™tia.

Destinaศ›ie-vedetฤƒ

Nu numai românii cautฤƒ însฤƒ Bulgaria. În timp ce pe litoralul autohton numฤƒrul turiศ™tilor strฤƒini este de circa 5% din cel total, bulgarii sunt asaltaศ›i de strฤƒini. ”Din cauza ieลŸirii de pe harta turismului a Egiptului ลŸi Tunisiei, dar ลŸi a retragerii masive a ruลŸilor de pe piaลฃa turceascฤƒ, litoralul bulgฤƒresc este din nou foarte cฤƒutat. S-au schimbat fluxurile de turiลŸti, iar Bulgaria înregistreazฤƒ creลŸteri mari dinspre Germania ลŸi Rusia. Tocmai de aceea recomandฤƒm turiลŸtilor români sฤƒ-ลŸi cumpere pachete turistice în regim early booking nu doar pentru reduceri, ci ลŸi pentru disponibilitฤƒลฃi, deoarece multe hoteluri au deja stop sales”m subliniazฤƒ Sebastian Constantinescu, consultant în turism ลŸi director general „Travel Planner”. S-a ajuns pânฤƒ acolo încât unele hoteluri populare au declarat stop sales, iar altele s-au închis pentru piaลฃa româneascฤƒ, datoritฤƒ cererii mari de pe alte pieลฃe, precum Germania, Rusia sau chiar Polonia. Majoritatea turiลŸtilor care aleg litoralul bulgฤƒresc provin din Germania, Rusia, România ลŸi Polonia. Pentru Rusia, rezervฤƒrile au luat o amploare mare, datoritฤƒ evitฤƒrii destinaลฃiei Turcia de cฤƒtre turiลŸtii din aceastฤƒ ลฃarฤƒ, însฤƒ ruลŸii achiziลฃioneazฤƒ pachetele turistice în sistem last minute. TuriลŸtii ruลŸi s-au concentrat pe hoteluri mai ieftine, de 2, 3 sau 4 stele, care nu se numฤƒrฤƒ neapฤƒrat printre preferinลฃele românilor. Bulgaria se aflฤƒ, la ora actualฤƒ, pe locul 8 în topul preferinลฃelor turiลŸtilor ruลŸi. Piaลฃa germanฤƒ este, de asemenea, în creลŸtere mare, touroperatorul Thomas Cook suplimentând considerabil, cu 50.000, locurile pe cursele charter cฤƒtre Varna ลŸi Burgas.

Pe de altฤƒ parte, anul trecut, circa 250.000 de turiลŸti români au ales litoralul bulgฤƒresc. Pentru acest an, Travel Planner considerฤƒ cฤƒ în prezent este greu de estimat numฤƒrul total de turiลŸti români ce vor cฤƒlฤƒtori în Bulgaria, dar crede cฤƒ nu vor fi schimbฤƒri importante. Bulgaria rฤƒmâne pe locul 2 în topul preferinลฃelor românilor pentru destinaลฃii externe, ca numฤƒr de turiลŸti, dupฤƒ Grecia ลŸi înaintea Turciei ลŸi Spaniei.

PREGฤ‚TIRI. Constanศ›a încฤƒ se pregฤƒteศ™te

Dacฤƒ bulgarii au vândut deja mare parte din locurile pentru minivacanศ›a de 1 Mai, autoritฤƒศ›ile din Constanศ›a încฤƒ se pregฤƒtesc. Momentul este cu atât mai important cu cât 1 Mai coincinde cu Paศ™tele, dar este ศ™i deschiderea oficialฤƒ a sezonului estival. ”La nivelul staศ›iunii Mamaia ศ™tiu de mai multe evenimente. Mฤƒ feresc sฤƒ fac public un calendar, pânฤƒ nu am certitudini”, a spus primarul interimar al Constanศ›ei, Decebal Fฤƒgฤƒdฤƒu, În sud lucrurile stau ศ™i mai rฤƒu, dupฤƒ ce taxa de promovare a fost anulatฤƒ de consilierii din Mangalia. Cert este cฤƒ, în timp ce în Bulgaria investesc majoritatea lanศ›urilor hoteliere din lume, hotelierii din Mamaia se mai plâng, încฤƒ, în dezbateri publice, de lipsa toaletelor publice din staศ›iune.

Cele mai citite

VIDEO. Rฤƒzvan Exarhu, scandal cu un cetฤƒศ›ean. „Cu ce drept mฤƒ filmezi?”

Rฤƒzvan Exarhu, cunoscut jurnalist ศ™i om de radio, a fost implicat recent รฎntr-un incident public care a atras atenศ›ia internauศ›ilor. Totul a รฎnceput cรขnd un...

VIDEO. Rฤƒzvan Exarhu, scandal cu un cetฤƒศ›ean. „Cu ce drept mฤƒ filmezi?”

Rฤƒzvan Exarhu, cunoscut jurnalist ศ™i om de radio, a fost implicat recent รฎntr-un incident public care a atras atenศ›ia internauศ›ilor. Totul a รฎnceput cรขnd un...

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ