„Referitor la modalitatea de efectuare a unor acte de urmărire penală, nu se pot efectua în acest moment verificări, deoarece un astfel de demers ar putea reprezenta o imixtiune în activitatea procurorilor, de natură a afecta independenţa acestora.
Numai după adoptarea unei soluţii poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări, prin procurori anume desemnaţi, cu privire la eventuale încălcări ale normelor procedurale sau a sesizării Inspecţiei Judiciare” se susţine într-un comunicat al Parchetului General.
Cu toate acestea, în preambulul comunicatului, procurorul general Tiberiu Niţu a anunţat că a cerut „clarificări” de la Parchetul Tribunalului Bucureşti „cu privire la aspectele prezentate în spaţiul public ca fiind contradictorii, în cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti„.
România Liberă, prin vocile specialiştilor, a susţinut că premierul Ponta a comis ” o imixtiune gravă în Justiţie” prin criticarea acţiunii procurorilor care voiau să audieze, cu citaţii, circa 250 de elevi de la Liceul Bolintineanu. Pentru a uşura deplasarea elevilor la Poliţie, au fost trimise şi autocare.
Ponta a declarat: „Să facă bine procurorul să-i citeze ( citaţiile au existat – nn) !Ce, suntem iarăşi pe vremea procurorului Morar sau a comuniştilor, să ridicăm oameni de pe stradă?!„
Ponta a mai anunţat: „O să vorbesc cu ministrul Justiţiei să discute cu procurorul general„.
La rândul său, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc adeclarat: “M-a sunat puţin mai devreme premierul legat de această situaţie. Am vorbit cu domnul Niţu (Tiberiu Niţu, procurorul general al României- n.r.) şi l-am rugat să discute cu colegii noştri procurori”.
Rezultatul demersurilor premierului şi ministrului Justiţiei: intimidaţi, poliţiştii şi procurorii au renunţat la acţiune, deşi existau citaţiile. Elevii nu au mai fost duşi la audieri cu autocarele special deplasate în faţa Liceului „Dimitrie Bolintineanu”. Dintre cei 250 de elevi, doar circa 20 au acceptat să meargă la Poliţia Capitalei să dea declaraţii. Iniţial, procurorii au emis citaţii pentru toţi elevii din clasele unde s-au găsit bani asupra supraveghetorilor şi 16 exemplare xerocopiate cu rezolvarea subiectelor la Limba şi literatura română.
Potrivit legii, numai Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia judiciară pot cenzura activităţile procurorilor, NU ministrul Justiţiei şi nici premierul.
După ce a afirmat despre Daniel Morar că „a ridicat oameni de pe stradă”, premierul Ponta era obligat să dea exemple clare de abuz săvârşite de acesta, dar nu le-a dat pentru că nu au existat, ne-a precizat expertul anticorupţie Laura Ştefan.
Un profesor de drept a catalogat intervenţia premierului ca ” o gravă imixtiune în treburile Justiţiei”. La fel de gravă este şi intervenţia ministrului Justiţiei.