16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăInternaționalGigi Căciuleanu este Omul Dada

Gigi Căciuleanu este Omul Dada

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la lansarea Manifestului dadaist, care a revoluţionat arta modernă, şi 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara, părintele acestui curent literar și artistic, Teatrul Național „I.L. Caragiale“ vă invită la premiera spectacolului de dans „L’Om DadA“, de Gigi Căciuleanu, care va avea loc pe 11, 12 şi 13 martie, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

Odată cu această nouă premieră la TNB, artistul Gigi Căciuleanu, nume care a făcut înconjurul lumii, aduce în scenă nu doar talentul său de regizor-coregraf, ci şi pe cel de interpret, într-un spectacol în care, alături de actorul Lari Giorgescu,  își propune să demonstreze, că: „…toți suntem dadaiști. Defragmentăm, aruncăm ceva din noi pe scenă și în viață. De ce L’Om DAdA? Pentru că am vrut să alătur aceste cuvinte, «om» în limba română, cu «dada» – universalul – explică Gigi Căciuleanu. Am pornit de la  «L’homme approximatif», textul lui Tristan Tzara, teribil de poetic, deloc absurd, frumos, nefragmentat, stufos, plin de semnificații, foarte actual chiar și după 100 de ani. Omul aproximativ este de fapt arhetipul omului cât se poate de exact, și anume actorul și dansatorul“.   

„Dada a apărut ca o revoltă față de absurdul cruzimii, al războiului, al comunismului în faza embrionară, ca o negare a logicii. O revoltă care n-a dus, însă, la distrugere ci, fără să ofere direcții precise, a deschis calea către «Omul Aproximativ», incert. Orice încercare de aranjare a lumii între linii bine conturate a condus la dezastre, și atunci de ce să nu-i lăsăm omului privilegiul de a-și dansa viața cu incertitudinile sale, în felul său „dada“, cât se poate de constructiv?“, mai spune coregraful. Muzician şi poet al mişcării, înzestrat cu un fin spirit satiric, aşa cum l-aţi putut descoperi în precedentul său spectacol de la Național,  D’ale noastre, artistul Gigi Căciuleanu ne încredinţează că „L’Om  DAdA va fi un spectacol foarte actual, pentru că vine ca o continuare a  D’ale noastre. Acolo, discursul lui Caţavencu a fost dezmembrat în vocale, ceea ce a reprezentat, de fapt, o acțiune dadaistă. Astfel, voi continua cu Lari Giorgescu, în L’Om  DAdA, ceea ce am început în D’ale noastre“.

Aflat la cel de-al 4-lea proiect alături de Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu mărturiseşte la rândul lui: „Propunerea de a lucra pe un text de Tristan Tzara este cu atât mai binevenită cu cât descopăr, cu uimire, cât de apropiaţi suntem cu toţii de curentul Dadaist; de cele mai multe ori, fără să ştim. Cred că acesta va fi şi sentimentul publicului, la sfârşitul spectacolului“.

Spectacolul este o coproducţie între Teatrul Naţional “I.L.Caragiale“ (prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală Ion Sava), Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi “Fundaţia Art Production“, cu sprijinul JTI și al ICR.

De asemenea, duminică, 13 martie 2016, de la ora 11.00, în aceeași Sală Atelier,  scriitorul şi traducătorul Ion Pop  va susține conferința cu tema „Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească“.  Dedicată centenarului mişcării Dada, lansată la Zürich în februarie 1916, conferinţa îşi propune schiţarea unui portret critic al principalului mentor dadaist care a fost Tristan Tzara.   

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă