18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialHarta mamelor-copil

Harta mamelor-copil

Datele oficiale, preluate de Mediafax, aratฤƒ cฤƒ judeลฃele cu cele mai multe cazuri de minore devenite mame sunt IaลŸi, MaramureลŸ, Arad, TimiลŸ, MureลŸ, Cluj, Constanลฃa ลŸi Galaลฃi.

Autoritฤƒลฃile susลฃin cฤƒ nu lipsesc nici situaลฃiile în care fetele sunt preluate în sistemul de protecลฃie specialฤƒ deja însฤƒrcinate, din familie. În cazul în care o tânฤƒrฤƒ instituลฃionalizatฤƒ rฤƒmâne însฤƒrcinatฤƒ, reprezentanลฃii direcลฃiei anunลฃฤƒ Poliลฃia ลŸi se fac verificฤƒri pentru a se stabili în ce context s-a întâmplat acest lucru, iar dacฤƒ partenerul este adult, acesta rฤƒspunde penal.

În situaลฃia în care o adolescentฤƒ rฤƒmâne însฤƒrcinatฤƒ ลŸi decide sฤƒ nascฤƒ, ea trebuie transferatฤƒ în centrul maternal, serviciu a cฤƒrui misiune este de a permite formarea, menลฃinerea ลŸi întฤƒrirea legฤƒturilor familiale, precum ลŸi sprijinirea mamei pentru asumarea responsabilitฤƒลฃilor parentale.

Cu toate acestea, ONG-urile considerฤƒ cฤƒ tinerii instituลฃionalizaลฃi nu au nici deprinderi de bazฤƒ privind viaลฃa din afara sistemului, iar educaลฃia sexualฤƒ este, de cele mai multe ori, un subiect prea sensibil pentru a fi prezentat copiilor, deลŸi ei îลŸi încep viaลฃa sexualฤƒ la vârste tot mai mici, iar fenomenul copiilor care devin pฤƒrinลฃi ia amploare.

Astfel, psihologul Daniela Gheorghe atrage atenลฃia cฤƒ, pentru un copil instituลฃionalizat, apariลฃia unei sarcini produce efecte mult mai importante decât în cazul unui minor provenit dintr-o familie clasicฤƒ ลŸi care are un model de familie.

Totodatฤƒ, specialistul atrage atenลฃia asupra carenลฃelor cu care copiii instituลฃionalizaลฃi îลŸi încep viaลฃa sexualฤƒ.

„Educaลฃia sexualฤƒ, de fapt dezvoltarea sexualitฤƒลฃii la ei, este problematicฤƒ, pentru cฤƒ nu au informaลฃii de bazฤƒ legate de corpul lor. Prin urmare, nu cred cฤƒ ลŸtiu, nici psihic, dar nici fizic, ce li se întâmplฤƒ. Conform legii, existฤƒ o persoanฤƒ de referinลฃฤƒ în centru care ar trebui sฤƒ le dea informaลฃiile acestea, însฤƒ, în practicฤƒ, lucrurile nu se întâmplฤƒ, pentru cฤƒ oamenii aceลŸtia nu sunt pregฤƒtiลฃi ลŸi, de multe ori, nu discutฤƒ nici cu propriii copii. ลžtim clar cฤƒ nici în familiile clasice lucrul acesta nu se întâmplฤƒ. (…) Tot ce le spun e legat de partea de menstruaลฃie. Cam atât. Am discutat cu fetele ลŸi, spre exemplu, ลŸi de epilat ele aud de la colege“, a explicat Daniela Gheorghe.

Psihologul atrage atenลฃia cฤƒ, dincolo de informaลฃiile legate de sexualitate, tinerii din centrele de plasament nu au nici deprinderi de viaลฃฤƒ de bazฤƒ, în sensul cฤƒ ei nu ลŸtiu sฤƒ facฤƒ mâncare ลŸi sฤƒ-ลŸi spele hainele.

„Lucrurile s-au mai schimbat doar în cฤƒsuลฃele de tip familial. Dar câลฃi dintre copiii din sistem stau în cฤƒsuลฃe de tip familial? E o problemฤƒ între Legea pentru protecลฃia drepturilor copilului, care spune cฤƒ minorul trebuie sฤƒ aibฤƒ deprinderi de viaลฃฤƒ independentฤƒ, ลŸi Legea Sanepidului, care spune cฤƒ nu are voie sฤƒ intre în bucฤƒtฤƒrie, nu are voie în sala de mese decât nu ลŸtiu pânฤƒ unde. Prin urmare, copiii aceลŸtia nu ลŸtiu sฤƒ îลŸi facฤƒ un sand­wich, nu cunosc alimentele de bazฤƒ. Au, cât de cât, informaลฃii despre igiena corporalฤƒ, dar nu au despre dezvoltarea sexualitฤƒลฃii ลŸi despre reproducere. Nu îลŸi cunosc organele genitale“, a mai spus psihologul.

Lipsa educaลฃiei sexuale a copiilor instituลฃionalizaลฃi este invocatฤƒ ลŸi de Bogdan Simion, directorul executiv de la Fundaลฃia SERA România, care, din 2005, deruleazฤƒ în parteneriat cu DGASPC-urile din peste 25 de judeลฃe un proiect pentru prevenirea sarcinii nedorite, inclusiv în centre de plasament.

El atrage atenลฃia cฤƒ, atunci când se constatฤƒ existenลฃa sarcinii la o fatฤƒ instituลฃionalizatฤƒ, lucrurile se complicฤƒ, pentru cฤƒ minora trebuie vฤƒzutฤƒ ลŸi ca o viitoare mamฤƒ, ceea ce înseamnฤƒ cฤƒ ar trebui sฤƒ beneficieze de consiliere psihologicฤƒ mai intensฤƒ, ca sฤƒ ลŸtie ce va urma pentru ea ลŸi pentru copil, dacฤƒ va dori sฤƒ-l pฤƒstreze.

„În nici un caz nu o poate obliga nimeni sฤƒ întrerupฤƒ sarcina. Dacฤƒ acest lucru se întâmplฤƒ, este un abuz, iar dacฤƒ fata e hotฤƒrâtฤƒ sฤƒ-ลŸi ducฤƒ sarcina la bun sfârลŸit, va trebui pregฤƒtitฤƒ tranziลฃia spre centrul maternal, pentru cฤƒ o mamฤƒ cu copil nu poate rฤƒmâne în centrul de plasament“, a mai spus directorul executiv de la Fundaลฃia SERA România.

Pe de altฤƒ parte, psihologul Daniela Gheorghe considerฤƒ cฤƒ legislaลฃia actualฤƒ permite totuลŸi personalului din centrele de plasament sฤƒ facฤƒ recomandฤƒri de avort, invocând în astfel de cazuri „dreptul la sฤƒnฤƒtate al minorei“.

Cele mai citite

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ