31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialPrognoza meteo pe douฤƒ sฤƒptฤƒmรขni: CANICULฤ‚ ลžI FURTUNI

Prognoza meteo pe douฤƒ sฤƒptฤƒmรขni: CANICULฤ‚ ลžI FURTUNI

În urmฤƒtoarele douฤƒ sฤƒptฤƒmâni, ne vom confrunta cu temperaturi extreme, vijelii ลŸi precipitaลฃii, potrivit prognozei realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Duratฤƒ (ECMWF) de la Reading, Anglia, informeazฤƒ Realitatea.net.

Astfel, prognoza pe regiuni este urmฤƒtoarea:

MUNTENIA
Intervalul de referinลฃฤƒ va debuta cu o vreme deosebit de caldฤƒ, cu valori medii ale maximelor de 33…34 de grade. În partea a doua a sฤƒptฤƒmânii va fi foarte probabilฤƒ o scฤƒdere de temperaturฤƒ, astfel cฤƒ media diurnฤƒ se va situa la 28…30 grade. Apoi va urma o perioadฤƒ caracterizatฤƒ de un regim termic relativ constant ลŸi apropiat de cel normal al datei, modelul indicând o medie în jurul a 30 de grade. AceeaลŸi tendinลฃฤƒ de evoluลฃie o vor avea ลŸi valorile de temperaturฤƒ nocturne, respectiv de la 17…18 grade în primele zile, la 15 grade în partea a doua a sฤƒptฤƒmânii urmฤƒtoare ลŸi spre 16…17 grade pânฤƒ la sfârลŸitul lunii. În privinลฃa ploilor, acestea pot apฤƒrea sporadic ลŸi în cantitฤƒลฃi nesemnificative în prima sฤƒptฤƒmânฤƒ, dar cu o probabilitate mai mare în intervalul 23…25 iunie ลŸi pot fi asociate cu celelalte manifestฤƒri ale instabilitฤƒลฃii atmosferice.

BANAT
Prima parte a sฤƒptฤƒmânii va fi caracterizatฤƒ de o vreme cฤƒlduroasฤƒ, cu medii ale temperaturilor maxime de 33…34 de grade. Din data de 21 iunie pânฤƒ la sfârลŸitul lunii regimul termic va reveni la valori în jurul celor normale ale perioadei, reprezentate în general de medii diurne de 27…30 de grade, posibil uลŸor mai mici în jurul datei de 23 iunie. Aceeasi tendinลฃฤƒ o vor avea ลŸi valorile termice din cursul nopลฃilor, respectiv scฤƒdere de la 18…20 de grade la început spre medii de 15…17 grade din data de 21 iunie. Ploile vor lipsi pânฤƒ la sfârลŸitul primei sฤƒptฤƒmâni, apoi vor fi posibile aproape în fiecare zi, fiind mai frecvente ลŸi mai importante cantitativ în zilele de 23 ลŸi 24 iunie.

CRIลžANA
Primele zile ale sฤƒptฤƒmânii vor fi caracterizate de o vreme cฤƒlduroasฤƒ, cu medii ale temperaturilor maxime de 32…33 de grade. Apoi, din data de 19 iunie, pânฤƒ la sfârลŸitul lunii vor fi variaลฃii termice în jurul valorilor normale ale perioadei, reprezentate în general de medii diurne de 27…28 de grade, posibil uลŸor mai mici în jurul datei de 24 iunie. Aceeasi tendinลฃฤƒ o vor avea ลŸi valorile termice din cursul nopลฃilor, respectiv scฤƒdere de la 17…20 de grade la început spre medii de 14…16 grade din data de 20 iunie. Ploile vor lipsi pânฤƒ la sfârลŸitul primei sฤƒptฤƒmâni, apoi vor fi posibile aproape în fiecare zi, fiind mai frecvente ลŸi mai importante cantitativ în intervalul 22…25 iunie.

TRANSILVANIA
Vremea va fi cฤƒlduroasฤƒ în primele douฤƒ zile în cea mai mare parte a regiunii, astfel cฤƒ, pentru temperaturile maxime, sunt de aลŸteptat medii de 29…31 de grade. Din 19 iunie tendinลฃa va fi de situare a regimului termic în apropierea mediilor climatologice ale perioadei, respectiv 26…28 de grade, cu uลŸoare abateri pozitive în partea de sud-vest. Minimele nocturne vor avea în general aceeaลŸi evoluลฃie, valorile cele mai ridicate fiind de aลŸteptat la începutul intervalului, în ansamblu mediile urmând a se situa la pragul de 13…15 grade.
Pe parcursul primelor zile ploile, în general slabe, se vor semnala pe arii restrânse, mai ales în data de 19 iunie. Dupฤƒ 22 iunie însฤƒ probabilitatea pentru fenomene specifice instabilitฤƒลฃii atmosferice va fi destul de ridicatฤƒ, în special pânฤƒ în data de 26 iunie.

MARAMUREลž
Primele zile ale sฤƒptฤƒmânii vor fi caracterizate de o vreme cฤƒlduroasฤƒ, cu medii ale temperaturilor maxime de 31 de grade. Apoi, din data de 19 iunie, pânฤƒ la sfârลŸitul lunii vor fi variaลฃii termice în jurul valorilor normale ale perioadei, reprezentate în general de medii diurne de 27…28 de grade, posibil uลŸor mai mici în intervalul 22 – 26 iunie. Aproape aceeasi tendinลฃฤƒ o vor avea ลŸi valorile termice din cursul nopลฃilor, respectiv scฤƒdere de la 16…18 grade în prima parte a sฤƒptฤƒmânii spre medii de 13…15 grade din data de 20 iunie. Ploile vor apฤƒrea sporadic pânฤƒ la sfârลŸitul primei sฤƒptฤƒmâni, apoi vor fi posibile aproape în fiecare zi, fiind mai frecvente în intervalul 22…25 iunie.

MOLDOVA
Va fi foarte cald în primele douฤƒ zile, când media maximelor termice se va situa în jurul a 30 de grade. Dupฤƒ scฤƒderea de temperaturฤƒ de mijlocul sฤƒptâmânii viitoare, regimul termic se va menลฃine relativ constant pânฤƒ la sfârลŸitul lunii, cu temperaturi maxime în medie în jurul a 26…27 de grade. AceeaลŸi tendinลฃฤƒ o va avea ลŸi regimul termic nocturn, scฤƒdere de la medii de 17…18 în primele zile, la valori de 12…14 grade în jurul datei de 21 iunie, apoi iar creลŸtere spre valori medii de 16 grade. Averse ลŸi descฤƒrcฤƒri electrice vor apฤƒrea pe areale restrânse în 18 ลŸi 19 iunie, dar par a fi mai frecvente între 23 ลŸi 26 iunie.

DOBROGEA
Vremea va fi cฤƒlduroasฤƒ în primele douฤƒ zile, când media maximelor se va situa în jurul a 30 de grade, apoi se remarcฤƒ o scฤƒdere de temperaturฤƒ, concretizatฤƒ în valori medii de 25…27 de grade, urmatฤƒ de o încฤƒlzire ce va aduce regimul termic în jurul celui normal al perioadei, la o medie de 29 de grade. AceleaลŸi oscilaลฃii termice se vor regฤƒsi ลŸi în regimul minimelor, ce scad de la 19…20 de grade la început la o medie de 16 grade în partea a doua a sฤƒptฤƒmânii ce urmeazฤƒ. Apoi regimul termic se va menลฃine relativ constant la valori de 18…19 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusฤƒ pe parcursul urmฤƒtoarelor douฤƒ sฤƒpฤƒmâni, totuลŸi acestea pot apฤƒrea în data de 19 iunie ลŸi din nou în intervalul 26…27 iunie.

OLTENIA
Intervalul de referinลฃฤƒ va debuta cu o vreme deosebit de caldฤƒ, cu valori medii ale maximelor de 33…34 de grade. În partea a doua a sฤƒptฤƒmânii va fi foarte probabilฤƒ o scฤƒdere de temperaturฤƒ, astfel cฤƒ media diurnฤƒ se va situa în jurul a 27…28 de grade. Apoi va urma o perioadฤƒ caracterizatฤƒ de un regim termic relativ constant ลŸi apropiat de cel normal al datei, modelul indicând o medie în jurul a 30 de grade. AceeaลŸi tendinลฃฤƒ de evoluลฃie o vor avea ลŸi valorile de temperaturฤƒ nocturne, respectiv de la 18…19 grade în primele zile, la 16 grade în partea a doua a sฤƒptฤƒmânii urmฤƒtoare ลŸi 17 grade pânฤƒ la sfârลŸitul lunii. În privinลฃa ploilor, acestea pot apฤƒrea izolat în prima sฤƒptฤƒmânฤƒ, dar cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 24 iunie ลŸi pot fi asociate cu celelalte manifestฤƒri ale instabilitฤƒลฃii atmosferice.

Cele mai citite

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...

Arena Elevilor, cel mai mare eveniment de orientare รฎn carierฤƒ, are loc la Bucureศ™ti

100 de speakeri vor urca pe scena Circului Metropolitan pentru a susศ›ine un adevฤƒrat program inovator de consiliere ศ™i รฎndrumare vocaศ›ionalฤƒ destinat elevilor, menit...

Fostul dinamovist Mihai Popescu a avut prima conferinศ›ฤƒ la FCSB! Ce a declarat

Mihai Popescu, la prima conferinศ›ฤƒ dupฤƒ semnarea cu FCSB. Mihai Popescu, fundaศ™ul central รฎn vรขrstฤƒ de 31 de ani, proaspฤƒt transferat de la Farul, a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ