18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSportCe รฎl recomandฤƒ pe Chiuariu sฤƒ modifice Constituลฃia?

Ce รฎl recomandฤƒ pe Chiuariu sฤƒ modifice Constituลฃia?

Senatorul PNL Tudor Chiuariu este preลŸedintele Comisiei juridice a Senatului ลŸi vicepreลŸedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituลฃiei, condusฤƒ, dupฤƒ cum se ลŸtie, de Crin Antonescu. Din aceastฤƒ poziลฃie a fost foarte vocal în dezbaterile politice legate de modificarea legii fundamentale a statului român.

Audiat în dosarul lui Fenechiu

Chiuariu a anunลฃat zilele trecute cฤƒ susลฃine un amendament prin care „orice persoanฤƒ de drept public, orice persoanฤƒ juridicฤƒ privatฤƒ ลŸi orice persoanฤƒ fizicฤƒ are obligaลฃia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupฤƒ caz, în faลฃa unei comisii parlamentare, în urma invitaลฃiei scrise primitฤƒ din partea acestuia”. Acuzat cฤƒ prin aceastฤƒ iniลฃiativฤƒ, Chiuariu ar lฤƒsa o portiลฃฤƒ deschisฤƒ pentru ca procurorii sฤƒ poatฤƒ fi audiaลฃi de Parlament, Chiuariu a precizat cฤƒ amendamentul propus de el vizeazฤƒ doar ลŸefii parchetelor. Disputa încฤƒ nu s-a încheiat, mai mult, ea a generat un adevฤƒrat scandal în care au avut luฤƒri de poziลฃie nu doar politicienii, dar ลŸi membri ai societฤƒลฃii civile.

ลži totuลŸi cine este Tudor Chiuariu, ajuns la 37 de ani unul dintre oamenii foarte importanลฃi în procesul de revizuire a Cons-tituลฃiei? Acum doi ani a devenit doctor în drept, iar din 2000 este avocat în baroul BucureลŸti. În acelaลŸi an, Tudor Chiuariu a început colaborarea cu unul dintre cei mai influenลฃi oameni politici din zona Moldovei, actualul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.

Între 2000 ลŸi 2003, Chiuariu a fost jurist la firmele lui Fenechiu, iar ca urmare a acestei legฤƒturi el s-a aflat în atenลฃia DNA ลŸi a DIICOT.

De altfel, în 2008, Chiuariu a dat explicaลฃii la DNA în dosarul în care Relu Fenechiu este anchetat pe motiv ca, în perioada 1999-2004, ar fi vândut la preลฃuri suprฤƒvaluate societฤƒลฃii Electrica Moldova transformatoare furate. La acea datฤƒ, Chiuariu a recunoscut cฤƒ a semnat acte, dar cu numele de “Tudor Chiuaru”. În 2012 când Fenechiu a fost trimis în judecatฤƒ, Chiuariu a ลฃinut sฤƒ se delimiteze încฤƒ o datฤƒ de faptele din acest dosar.

Acuzat în dosarul PoลŸta Românฤƒ

Despre legฤƒtura strânsฤƒ dintre Chiuariu ลŸi Relu Fenechiu a vorbit explicit acesta din urmฤƒ într-un interviu în care a precizat cฤƒ “nu e meritul meu cฤƒ Tudor Chiuariu ลŸi Cristian Adomniลฃei au ajuns miniลŸtri în guvernul Tฤƒriceanu. Eu i-am adus la BucureลŸti, dar premierul Tฤƒriceanu i-a remarcat”. De altfel, numirea lui Chiuariu în fruntea Ministerului de Justiลฃie în 2007 a fost una surprinzฤƒtoare. La acea datฤƒ acesta nu era nici mฤƒcar parlamentar, funcลฃie pe care o va dobândi la alegerile care au avut loc un an mai târziu. În momentul numirii sale ca ลŸef peste justiลฃie, Chiuariu era secretar de stat ลŸi ลŸeful Departamentului pentru Lupta Antifraudฤƒ. Anterior mai deลฃinuse func-ลฃia de vicepreลŸedinte al Or–ga–nizaลฃiei Municipale IaลŸi a Tineretului Naลฃional Liberal (1997-2002) ลŸi vicepreลŸedinte al Curลฃii de Onoare ลŸi Arbitraj a PNL.

Tudor Chiuariu este acuzat de abuz în serviciu într-un proces în care statul român a fost prejudiciat cu 4,9 milioane de euro. Potrivit DNA, “în perioada 2005 – 2007, printr-un ลŸir de acte nelegale, reprezentanลฃii PoลŸtei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publicฤƒ a statului român în proprietatea privatฤƒ a SC Imopost Developments SA, demers în care a fost implicat ลŸi ministrul Chiuariu, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaลฃiei juridice a imobilului.” În acest dosar cunoscut sub numele de “PoลŸta Românฤƒ”, Chiuariu a fost achitat de completul de trei judecฤƒtori de la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie în 2012. Doi dintre ei au apreciat cฤƒ fostul ministru al Justiลฃiei trebuie achitat deoarece nu existฤƒ probe care sฤƒ-i dovedeascฤƒ vinovฤƒลฃia, în vreme ce al treilea a considerat cฤƒ senatorul liberal ar trebui condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, întrucât a acลฃionat “în mod arbitrar ลŸi despotic”.

Sentinลฃa nu este definitivฤƒ ลŸi se va judeca, anul acesta, la Înalta Curte de Justiลฃie în completul de cinci judecฤƒtori.

Tudor Chiuariu a avut o ciocnire ลŸi cu Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate. El a susลฃinut cฤƒ statutul parlamentarilor este neconstituลฃional pentru cฤƒ permite încetarea mandatului unui ales doar prin decizia ANI, fฤƒrฤƒ existenลฃa unei hotฤƒrâri judecฤƒtoreลŸti definitive ลŸi irevocabile. Acลฃionând în acest spirit, Chiuariu a propus o derogare la statutul parlamentarilor potrivit cฤƒreia aleลŸii neamului ar fi putut contesta în termen de 45 de zile (faลฃฤƒ de 15 zile) un raport al insituลฃiei de integritate care le era defavorabil ลŸi stabilea cฤƒ sunt incompatibili. Dacฤƒ în acest interval nu contestau verdictul ANI, parlamentarii îลŸi pierdeau automat mandatul. Iniลฃiativa lui Chiuariu a fost declaratฤƒ neconstituลฃionalฤƒ de cฤƒtre Curtea Constituลฃionalฤƒ.

Viziune – Cum vede România de mâine

În calitatea sa de preลŸedinte al Comisiei juridice a Senatului ลŸi vicepreลŸedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituลฃiei, Chiuariu a susลฃinut o serie de amendamente la modificarea Constituลฃiei, prin care:

 – deputatul sau senatorul care pฤƒrฤƒseลŸte partidul sau formaลฃiunea politicฤƒ pe ale cฤƒror liste este ales, pierde o datฤƒ cu plecarea din partid ลŸi mandatul de deputat sau senator.

– reducerea mandatului preลŸedintelui la 4 ani, astfel încât alegerile prezidenลฃiale sฤƒ fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.

– familia a fost definitฤƒ ca fiind bazatฤƒ pe cฤƒsฤƒtoria dintre un bฤƒrbat ลŸi o femeie.

– „trebuie sฤƒ avem mai multฤƒ putere pentru Parlament, un control mai strict al Guvernului, un preลŸedinte arbitru, care sฤƒ fie neutru, imparลฃial ลŸi sฤƒ poatฤƒ sฤƒ-i reprezinte pe toลฃi românii ลŸi nu doar un partid sau un grup de interese”.

Wikileaks – „Nu va deranja oligarhii României“

Numele lui Chiuariu apare în stenogramele WikiLeaks dar nu într-o luminฤƒ favorabilฤƒ. Într-o informare confi–denลฃialฤƒ întocmitฤƒ de Ambasada SUA la BucureลŸti ลŸi intitulatฤƒ „Experลฃii pun la îndoialฤƒ devotamentul noului ministru al Justiลฃiei în eforturile anticorupลฃie“ se aratฤƒ cฤƒ „noi credem (n.r. – Ambasada SUA) cฤƒ ministrul Chiuariu a fost ales mai degrabฤƒ pentru loialitatea sa decât pentru competenลฃa sa.

O interpretare indulgentฤƒ a numirii sale este cฤƒ el va fi în cel mai bun caz sincer ลŸi un muncitor neexperimentat ale cฤƒrui eforturi, cel mai probabil, nu vor ameninลฃa interesele oligarhilor ascunลŸi ai României – inclusiv Fenechiu (n.r. – Relu Fenechiu, PNL), baron de IaลŸi, despre care se spune cฤƒ l-ar fi ajutat pe Chiuariu ลŸi pe ministrul de Interne Cristian David sฤƒ-ลŸi asigure posturile“. Tudor Chiuariu a fost ministru de Justiลฃie în 2007, dar mandatul sฤƒu a durat doar câteva luni. La negocierile pentru formarea guvernului Ponta de anul trecut, de asemenea, a fost vehiculat numele lui Chiuariu.

 

Cele mai citite

Poliศ›iศ™tii acuzaศ›i cฤƒ mฤƒsluiesc aparatul radar pentru a da mai multe amenzi

Mai mulศ›i poliศ›iศ™ti din cadrul Poliศ›iei Orฤƒศ™eneศ™ti Turceni, din judeศ›ul Gorj, sunt acuzaศ›i cฤƒ au mฤƒsluit aparatul radar pentru a da mai multe amenzi, pentru a...

Acศ›iunile Nvidia s-au prฤƒbuศ™it

Nvidia a dominat titlurile de pe piaศ›a bursierฤƒ รฎn ultimul an, fฤƒrฤƒ discuศ›ii. Acศ›iunile Nvidia s-au prฤƒbuศ™it Inventatorul unitฤƒศ›ilor de procesare graficฤƒ (GPU) conduce revoluศ›ia inteligenศ›ei...

Marcel Ciolacu s-a รฎntรขlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, joi, 5 septembrie, de premierul israelian Benjamin Netanyahu. โ€žRomรขnia ลŸi Guvernul susลฃin dreptul Israelului la autoapฤƒrareโ€, a transmis...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ