16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSorin Oprescu îi va băga în conturi lui Căşuneanu trei milioane de...

Sorin Oprescu îi va băga în conturi lui Căşuneanu trei milioane de euro

Potrivit portalului de ştiri realitatea.net, Primăria Capitalei trebuie să plătească firmei PA&CO, deţinută de Costel Căşuneanu, 3,2 milioane lei reprezentând un debit neachitat pentru lucrările la Pasajul Pipera, şi 13,6 milioane lei penalităţi de întârziere.

Primăria fost obligată la plată în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

Istoria disputei începe în luna decembrie 2012, când firma Pa&Co s-a adresat cu o plângere de plată la Tribunalul Bucureşti. Acesta a admis cererea obligând municipalitatea condusă de Oprescu să plătească „3.256.108,74 lei reprezentând debit neachitat, sumă ce va fi actualizată cu rata inflaţiei începând cu data scadenţei până la data achitării efective” şi „13.633.909,1 lei penalităţi de întârziere calculate până la data de 25.05.2012”. Potrivit realitatea.net, ulterior, în februarie 2013, instanţa a îndreptat „eroarea materială” referitoare la dată, dispunând ca penalităţile să fie calculate până la 25.04.2012.

Primăria s-a adresat cu o contestaţie Curţii de Apel Bucureşti, aceasta respingând miercuri acţiunea primăriei.

Instituţia publică nu a explicat ieri de ce nu a făcut plăţile la timp astfel încât să evite plata penalităţilor şi care este nivelul acceptat al penalităţilor cerute de firma Pa&Co, în condiţiile în care nivelul acestor penalităţi a depăşit de patru ori nivelul restanţelor.

În România sunt numeroase cazurile în care pentru a masca plăţi ce îngroaşă buzunarele anterepnorilor privaţi, companiile şi instituţiile de stat sau cele ale administraţiei locale se prezintă doar de formă în instanţe sau nu se prezintă deloc la procese, pierzându-le în consecinţă. Alteori juriştii instituţiei publice apar în faţa judecătorilor cu dosare prost întocmite. Deseori se simulează  apărarea interesul public pentru a nu fi atrasă responsabilitatea instituţiei publice în cazul unui control al Curţii de Conturi.

Istoria pasajului

Pasajul Pipera a fost construit pentru a se realiza supratraversarea bulevardului Barbu Văcărescu, pe de o parte, şi a Căii Floreasca, pe de altă parte. Circulaţia pe pasaj a fost deschisă în aprilie 2012, după ce municipalitatea anunţase anterior inaugurarea pentru finalul lui 2011. Lucrările la pasaj, realizate de asocierea PA&CO International SRL şi F. Kirchhoff Strebenbau GmbH Co KG, au costat peste 140 de milioane de lei.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă