Preşedintele Traian Băsescu a produs aseară o lovitură de teatru politică în momentul în care a anunţat declanşarea procedurii constituţionale de convocare a unui referendum, cu exact aceleaşi întrebări ca referendumul din noiembrie 2009: „sunteţi de acord cu un parlament unicameral?” şi „sunteţi de acord cu maximum 300 de parlamentari?”.
Preşedintele şi-a motivat demersul prin faptul că actuala Comisie parlamentară de revizuire a Constituţiei nu ţine seama de rezultatele votului din 2009, care a fost un referendum validat de Curtea Constituţională şi la care au participat peste 50% din cetăţenii cu drept de vot. Preşedintele a invocat şi faptul că modernizarea şi flexibilizarea statului reprezintă principalul obiectiv al celui de-al doilea mandat al său. „Din păcate, acum o lună, fără a fi discutat, deşi primise aviz pozitiv de la Comisia Juridică, parlamentul a respins propunerea (de revizuire a preşedintelui. n.n.). S-a trecut la elaborarea unei noi Constituţii în care nu se ţine cont de rezultatul referendumului. Cred că această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu e compatibilă cu statul de drept şi crează un precedent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor. Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge aplicarea referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului”, a conchis preşedintele, care a avertizat că va formula demersul în aşa fel încât să profite de modificarea Legii Referendumului, care reduce cvorumul la 30% dintre cetăţenii înscrişi pe liste, dacă aceasta va trece de Curtea Constituţională.
La referendumul din 2009, peste 80% dintre participanţi au votat în favoarea parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari, dar o opoziţia a respins aplicarea acestuia sub motiv că ar fi fost un schemă populistă a preşedintelui de a-şi atrage voturi la alegerile prezidenţiale, care s-au desfăşurat în aceeaşi zi şi că votul a fost consultativ. Cu toate acestea, Curtea Constituţională a hotărât, prin Decizia 682 din 27 iunie 2012, că Parlamentul trebuie să ţină seama de rezultatele referendumului de pe 22 noiembrie 2009.