Dunărea a atins un nivel-record de 8,83 metri la Budapesta duminică, iar cotele apelor continuă să crească.
Autorităţile maghiare au apreciat că digurile de protecţie de pe fluviu rezistă, iar nivelul maxim al apei va fi atins în următoarele ore.
“Viitura se apropie de centrul ţării. Avem două zile importante în faţa nostră”, a declarat duminică premierul Vikor Orban. Sâmbătă, averse abundente au provocat creşterea nivelului apelor cu 30-50 de centimetri în centrul Budei.
Citeşte şi Ponta convoacă comandamentul pentru combaterea efectelor inundaţiilor
La Bucureşti, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, afirmă că pe cursurile mari de apă nu există pericole de inundaţii, însă se fac pregătiri pentru a putea depăşi vârful de viitură de pe Dunăre, aşteptat în perioada 13-15 iunie, potrivit Mediafax.
„Dunărea, am făcut în această săptămână o evaluare, pentru a ne pregăti, pentru a putea tranzita vârful de viitură. Ne aşteptăm, în jurul datei de 13-15 iunie, să intre vârful de viitură în ţară. Din datele pe care le avem până în acest moment, debitele se vor situa undeva în jurul a 11.000 de metri cubi pe secundă, maxim, debite comparabile cu cele din luna aprilie”, a spus Varga.
Potrivit acesteia, deocamdată nu există probleme pe Dunăre, situaţia urmând a fi reevaluată în cazul în care vor fi precipitaţii.
Citeşte şi Cum se pregătesc oraşele de la Dunăre de viitură
Altfel, în urma ploilor abundente, un număr de 56 de localităţi din judeţul Botoşani au rămas fără energie electrică, mai multe gospodării au fost inundate, iar câteva acoperişuri au fost avariate.
O maşină din judeţul Ialo-miţa, condusă de o profesoară şi în care se aflau patru elevi, s-a răsturnat pe un drum naţional din Vaslui, după ce autoturismul a derapat din cauza aluviunilor aduse de ape pe şosea.