Şeful ritului ambrozian din Biserica Catolică, Eminenţa Sa, cardinalul Angelo Scola, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. El s-a alăturat astfel unui grup select al marilor teologi care au fost recompensaţi cu acest titlu onorific, din care mai fac parte Papa Emerit Benedict al XVI-lea, ce a acceptat titlul în perioada în care era cardinalul Jozef Ratzinger, ori Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu I. La Cluj, cardinalul Angelo Scola a pledat pentru valorile ecumenismului.
Ecumenismul este o datorie pentru fiecare creştin, iar misterul Sfintei Treimi poate explica modul în care creştinismul îşi poate regăsi unitatea, fără să renunţe la diversitatea bisericilor locale, a spus înaltul ierarh catolic.
Potrivit cardinalului Angelo Scola, ecumenismul poporului a progresat foarte mult în ultimii ani, independent de ecumenismul comisiilor de dialog teologic. El a dat exemplul arhidiecezei pe care o păstoreşte, acolo unde comunităţile catolice au oferit găzduire, în propriile lor lăcaşuri de cult, comunităţilor de ortodocşi ruşi, moldoveni sau copţi, care au astfel posibilitatea de a avea servicii divine regulate şi stabile. În plus, există posibilitatea unei cunoaşteri reciproce între diferitele comunităţi creştine, spune cardinalul Angelo Scola.
”În urmă cu două săptămâni, a vizitat oraşul Milano patriarhul Constantinopolelui, Sanctitatea Sa, Bartolomeu. Am ţinut o adevărată lecţie despre ecumenism la Palatul Regal din Milano. Am remarcat sintonia şi complementaritatea dintre noi. A fost, practic, o lecţie pe două voci”, a spus cardinalul Angelo Scola.
Antropolog al teologiei
Cardinalul Angelo Scola a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, la propunerea decanilor facultăţilor de teologie greco-catolică şi romano-catolică. Ambii decani, profesorul Jozsef Marton de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, şi conferenţiarul Cristian Barta de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, au subliniat importanţa operei teologice a cardinalului Angelo Scola, care s-a remarcat în domeniul antropologiei teologice. La Cluj, cardinalul Angelo Scola s-a întâlnit cu mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuţ şi cu o serie de episcopi romano şi greco-catolici din România, printre care IPS Gyorgy Jakunibyi, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, şi PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.
Eminenţa Sa a oficiat o liturghie în biserica romano-catolică Sfântul Mihail şi a recitat Vesperele în rit ambrozian în noua catedrală greco-catolică Sfântul Iosif. Cardinalul Angelo Scola a fost considerat drept unul dintre candidaţii la tronul papal în timpul ultimelor două conclavuri. El este păstorul celei mai mari dieceze catolice din lume, cea de Milano, care are cinci milioane de credincioşi. De asemenea, el este capul ritului ambrozian, un rit care supravieţuieşte în nordul Italiei din vremea Sfântului Ambrozie.
Patriarh al Veneţiei
Anterior, Angelo Scola a fost patriarhul Veneţiei. Acest scaun patriarhal datează de pe vremea când Veneţia era un ducat bizantin, iar ritul veneţian a supravieţuit până în secolul al XVI-lea, când veneţienii au abandonat treptat acest rit în favoarea celui latin. De asemenea, Angelo Sodano a fost rectorul Universităţii Laterane, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din lume. El este şi membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale de la Vatican.