10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile au tras în jos veniturile statului în primele patru luni

Băncile au tras în jos veniturile statului în primele patru luni

În perioada ianuarie-aprilie 2012, statul a colectat din impozitele pe profit plătite de firme 5 miliarde de lei, în scădere cu aproape 180 milioane de lei sau -3,5%, faţă de nivelul de 5,18 miliarde lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Evoluţiile faţă de anul trecut sunt modeste. Astfel veniturile fiscale, principalul capitol de venituri al statului şi care include impozitele şi taxele colectate din activitatea firmelor, din consum (TVA şi accize), precum şi de la populaţie, au crescut cu numai 6,2%, la 39,71 miliarde lei, de la 37,38 miliarde lei. Creşterea este infimă, puţin peste rata inflaţiei pentru perioada aprilie 2012/aprilie 2013, în jurul valorii de 5%.

Care sunt cauzele?

Explicaţia scăderii impozitului pe profit colectat constă în rezultatele proaste ale băncilor, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, într-un interviu acordat Agerpres.

„Nu avem încă datele finale la cinci luni, dar se menţine scăderea la încasările din impozitul pe profit. Influenţa cea mai mare la neîncasarea impozitului pe profit o are sectorul bancar, în sensul că impozitul pe profit plătit de sectorul bancar este foarte redus, pentru că sistemul bancar a beneficiat de anumite prevederi legislative astfel încât să îşi introducă pe costuri creditele neperformante. Aceasta a avut un efect puternic în profiturile lor şi în impozitul pe care l-au plătit“, a afirmat, potrivit agenţiei de presă, Daniel Chiţoiu. Profiturile băncilor s-au redus pentru că acestea s-au limitat în ultimii ani de zile să nu mai finanţeze economia, ci să aştepte şi să cumpere titluri de stat şi să nu aibă nici un risc, a susţinut Chiţoiu.

O altă posibilă explicaţie este introducerea de la data de 1 februarie a obligativităţii plăţii impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de către toate firmele a căror cifră de afaceri a fost în 2012 mai mică de 65.000 de euro. În acest caz, impozitul plătit de acestea nu se mai regăseşte la capitolul impozitului pe profit, ci la cel al altor impozite pe venit, profit şi câştiguri din capital. Deoarece calculul şi plata impozitului se fac trimestrial, creşterea de 16,1% înregistrată la acest capitol nu include luna aprilie 2013. Un răspuns la întrebarea dacă introducerea obligativităţii impozitului pe veniturile microîntreprinderilor are efecte pozitive sau negative asupra veniturilor statului va putea fi dat, de aceea, abia la finele celui de-al doilea trimestru al anului.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă