UPDATE
Mitică Dragomir la B1 TV: Dosarul de şantaj în care a fost reţinut directorul executiv al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este „BETON”
Miza şantajului : 35 de milioane de euro pe care RCS&RDS trebuia să le plătească Antenei TV Group în cadrul unui contract impus, prin şantaj, de directorul Sorin Alexandrescu. Şantajul a fost denunţat la DNA de administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, iar probele sunt reprezentate de interceptări de convorbiri telefonice şi ambientale, precum şi de documente scrise.
La B1Tv , martorul-victimă Dumitru Dragomir a dezvăluit că în dosarul în care a fost reţinut directorul executiv al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, sunt probe „BETON!”.
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, a făcut dezvăluiri în două reprize despre dosarul de şantaj în care a fost audiat ca martor şi victimă: în prima repriză, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în a doua repriză, la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1Tv.
Prima repriză: „Am spus adevărul pentru că am jurat pe Biblie şi erau şi stenogramele”
Dumitru Dragomir a ieşit din sediul DNA în jurul orei 21.40. El le-a spus jurnaliştilor că a recunoscut şantajul în faţa procurorilor, că a fost chemat la DNA ca martor în dosarul în care directorul executiv al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost reţinut de procurorii DNA.
De asemenea, Dragomir a susţinut că a spus numai adevărul deoarece a jurat pe Biblie şi, în plus, „erau şi stenogramele” convorbirilor sale cu Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group. El a recunoscut că a fost sunat de Alexandrescu şi trimis la directorul RCS&RDS, Ioan Bendei, „pentru a-l trimite (pe Bendei – nn) la Antena, să semneze contractul (de peste 7 milioane de euro pe an-nn)” (cu despăgubiri retroactive, suma finală fiind de 35 de milioane de euro- surse judiciare) .
„Sunt toate înregistrările acolo ( la DNA- nn)” şi „s-ar putea să aibă înregistrări şi cu mine şi Sorin în biroul meu, în care Sorin (Alexandrescu-nn) spunea ce le face el celor de la RCS&RDS” a dezvăluit Dragomir.
„M-am simţit şantajat. Să nu mă bage pe mine în şantajul ăsta!” a exclamat uşor revoltat, dar şi speriat, Dragomir.
Şeful LPF a spus că nu s-a dus la Bendei, administratorul RCS&RDS, aşa cum i-a cerut Alexandrescu, „cu care sunt prieten”, şi că nu înţelege de ce a fost băgat în lupta asta „a elefanţilor”.
De asemenea, Dragomir a spus că Mugur Ciuvică (apropiat de Antene, care a publicat contractul – parte din şantaj-, pe pagina Grupului de Investigaţii Politice la câteva ore după reţinerea lui Alexandrescu) a scos din context contractul firmei sale cu RCS&RDS şi că familia sa nu a beneficiat de nici un ban din acest contract.
Repriza a doua: ” Ciuvică m-a sunat abia azi”, ceea ce poate confirma ipoteza preconstituirii de probe în apărarea lui Sorin Alexandrescu
După audierea de la DNA, Dragomir s-a dus aseară la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV, unde a dat detalii.
Una dintre cele mai importante dezvăluri făcute de Dragomir a fost cu referire la faptul că Mugur Ciuvică ( apropiat de Antene, care a publicat parte din documentele cu care au fost şantajaţi Dragomir , preşedintele LPF, şi Bendei de la RCS&RDS) l-a sunat, în legătură cu contractul pe care l-a semnat din partea firmei sale cu RCS&RDS, abia după câteva ore de la ridicarea directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.
Acest lucru confirmă cumva ipoteza specialiştilor consultaţi de RL, potrivit cărora Mugur Ciuvică poate fi suspectat de preconstituire de probe în apărarea lui Sorin Alexandrescu, deoarece avocaţii ar putea susţine că, din moment ce un subiect de presupus şantaj este public, nu mai poate fi vorba de şantaj.
Dezvăluirea lui Dragomir anulează această apărare. În plus, Ciuvică riscă să fie pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului, spun specialiştii consultaţi de RL.
Şeful LPF a spus că Antena a câştigat, în consorţiu cu RCS&RDS, drepturile TV pentru retransmiterea meciurilor de fotbal şi că şi Antena a câştigat foarte mulţi bani din acest contract şi de aceea el nu înţelege şantajul.
Reamintim că LPF a organizat o licitaţie (în ianuarie – februarie 2009) pentru drepturile de retransmitere a meciurilor de fotbal, la care au participat un consorţiu format din RCS&RDS şi Antena, Realitatea TV, deţinută de Sorin Ovidiu Vîntu, alte firme mari, contractul fiind câştigat de consorţiul RCS&RDS – Antena ( contract de 106 milioane euro).
Dragomir: ” Mi-a fost frică să mint, mă puteau opri şi pe mine”
Dragomir a susţinut la B1TV că a spus adevărul în faţa procurorilor pentru că ” mi-a fost frică să mint , mă puteau opri şi pe mine”. El a răspuns la atât de multe întrebări ale procurorilor încât „m-a durut mâna cât am scris”.
Potrivit lui Dragomir, după doi ani de consorţiu ( adică în 2011), între Antena şi RCS&RDS a început scandalul, care s-a acutizat în 2012, după ce Antena a cerut de la operatorul de cablu RDS&RCS peste 7 milioane de euro anual pentru a putea retransmite meciurile de fotbal din cadrul Ligii. Prima replică a RCS&RDS a fost scoaterea din grilă a GSP TV, iar în 2012, RCS&RDS a scos din grilă şi celelate posturi de televiziune ale trustului Intact ( Antenele 1,2 şi 3 precum şi Euforia TV).
Reamintim că în 2009, consorţiul Antena-RCS&RDS a cîştigat licitaţia organizată de Liga Profesionistă de Fotbal şi a început să retransmită meciurile de fotbal.
Contractul dintre firma familiei lui Dragomir şi RCS&RDS, în valoarea de circa 3 milioane de euro, a fost făcut în august 2009, deci după mai mult de jumătate de an de la finalizarea licitaţiei, susţine Dragomir.
Cu toate acestea, Sorin Alexandrescu, care îi era prieten, i-a spus va folosi acest contract ca şantaj împotriva RCS&RDS
Mai mult Dragomir a spus că a fost controlat de Garda Financiară de două ori şi că sesizarea Gărzii ar fi fost făcută de Antena.
Dragomir a spus că Sorin Alexandrescu i-a cerut să organizeze o întâlnire cu Ioan Bendei de la RSC&RDS şi să-l convingă să încheiei un contract avantajos pentru Antena.
––
UPDATE
Directorul general al Antena Group TV, Sorin Alexandrescu, a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore pentru şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei. Alexandrescu va fi dus, mîine, la Judecătorie, pentru emiterea mandatului de arestare de 29 de zile.
În reţinerea lui Alexandrescu ar fi cântărit cel mai mult confirmarea şantajului de către Mitică Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal. Dragomir a fost şi el şantajat de directorul Antena TV Group, cu relaţiile contractuale pe care le-a semnat cu RCS&RDS atât în calitate de preşedinte LPF, cât şi ca reprezentant al firmei sale ( un contract de prestări servicii în valoare de 1,7 milioane de euro).
Cum Dragomir a denunţat şantajul, el nu mai poate fi pus sub învinuire, spun specialiştii consultaţi de România Liberă. Dragomir nu părăsise DNA la ora 20.00.
Potrivit unui comunicat al DNA, inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al ANTENA TV GROUP, a fost reţinut pentru infracţiunea de şantaj.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
„În perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale (Ioan Bendei- administrator al RCS&RDS-nn) să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză” .
Aceste „fapte presupus compromiţătoare” sunt reprezentate, între altele, de contractele semnate între RCS&RDS şi Mitică Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal. De altfel, la această oră Mitică Dragomir încă NU a părăsit DNA, unde s-a dus pentru confruntări atât cu cel acuzat de şantaj, cât şi cu cel şantajat. De asemenea, însuşi Dragomir ar fi făcut plângere de şantaj împotriva lui Alexandrescu.
„Dosarul a fost constituit ca urmare a denunţului părţii vătămate ( Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS – nn) . La data de 30 mai 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpatului Alexandrescu George Sorin pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei competente cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile” precizează DNA.
––-
UPDATE Mitică Dragomir a intrat în această seară în sediul DNA, cel mai probabil pentru a fi confruntat cu cel învinuit de şantaj, Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group şi cu denunţătorul şantajului, Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, operator de cablu TV.
Un contract între o firmă a lui Mitică Dragomir şi RCS&RDS este parte a şantajului imputat de procurorii anticorupţie lui Alexandrescu, spun surse judiciare.
Înainte de a merge la DNA, Dragomir a confirmat presei că a fost „notificat” de Alexandrescu pentru a interveni în litigiul dintre Antena Group şi RCS&RDS, pentru ca operatorul de cablu să retransmită posturile TV ale trustului şi să plătească Antenei Group pentru asta peste 7 milioane de euro pe an.
” Am primit un telefon de la Alexandrescu. Nu pot spune că m-a şantajat, m-a notificat. Eu i-am trimis un înscris” a declarat presei Mitică Dragomir.
––
UPDATE. Procurorii DNA au început urmărirea penală pentru şantaj împotriva şefului Antenelor, Sorin Gheorghe Alexandrescu, „locotenentul” lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului de presă Intact. Alexandrescu este audiat şi cel mai probabil va fi confruntat cu denunţătorul, Ioan Bendei, administratorul operatorului de televiziune RCS&RDS.
Probele principale ale acuzării ar fi interceptările telefonice şi ambientale, precum şi acte oficiale impuse spre semnare denunţătorului de către cel învinuit de şantaj, respectiv de Sorin Alexandrescu. Nu este exclusă reţinerea lui Alexandrescu în această seară, spun surse judiciare.
Procurorii anticorupţie susţin, într-un comunicat de presă, că Sorin Gheorghe Alexandrescu, în calitatea sa de director executiv al Antena TV Group, „a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză”.
Nu au fost date amănunte în legătură cu conţinutul contractului pe care l-a impus Alexandrescu, prin şantaj.
Şantajul s-a desfăşurat în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, iar persoana şantajată, respectiv Ioan Bendei, l-a denunţat pe Alexandrescu.
Administrarea probelor în acest dosar a început la data formulării şi înregistrării denunţului, respectiv la data de 16 aprilie anul acesta, spun surse judciare.
După ridicarea lui Alexandrescu, Ciuvică, apropiat al Antenelor, a publicat online un contract al RDS&RCS cu Mitică Dragomir, ce ar putea face parte din pachetul de şantaj
La câteva ore după ce Sorin Alexandrescu a fost ridicat de pe stradă şi dus la DNA pentru audieri, Mugur Ciuvică, apropiat al Antenelor şi al familiei lui Dan Voiculescu, a postat pe pagina de internet a Grupului de Investigaţii Politice (GIP) un contract încheiat între o firmă a lui Mitică Dragomir şi RCS&RDS, prin care şeful FRF primea 1, 7 milioane de euro, pentru că oferea un imobil pentru realizarea unor spoturi publicitare pentru diverse evenimente, gen nunţi. Ciuvică acuză indirect RCS&RDS că îl plătea indirect pe Mitică Dragomir. Acest contract ar reprezenta o parte a şantajului exercitat de Sorin Alexandrescu asupra administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, spun sursele RL. Ciuvică a susţinut, într-o declaraţie la Antena 3, că acest contract a fost încheiat în aceeaşi perioadă în care Mitică Dragomir a dat RCS&RDS drept de difuzare a meciurilor de fotbal din Ligă.
Demersul lui Mugur Ciuvică de a publica parte din pachetul de şantaj pus în sarcina lui Alexandrescu, la scurt timp după ridicarea acestuia de către procurori, poate fi considerat preconstituire de probe în apărare, ceea ce poate atrage posibila invinuire a lui Ciuvică sub aspectul favorizării infractorului sau a complicităţii, spun specialiştii.
De ce şantajul, în acest caz, este de competenţa DNA
Specialiştii explică pentru România Liberă că în acest dosar de şantaj competenţa este a DNA deoarece persoana vizată, suspectată de săvârşirea acestei infracţiuni, are o funcţie de decizie într-o societate comercială privată ( Legea 78/2000, art 13, indice 1, coroborat cu art 1, litera b), iar Sorin Gheorghe Alexandrescu este director general al SC Antena TV Group, având funcţie de decizie. De pe această funcţie de decizie (de director general) Alexandrescu a vrut, prin şantaj, să impună încheierea unui contract cu administratorul RCS RDS, în condiţiile impuse de Antena. Aceste articole de lege fac referire directă la persoanele cu drept de decizie de la societăţi comerciale.
Cu alte cuvinte, de competenţa DNA sunt şi persoanele cu funcţii de decizie din societăţi private, nu numai cele de la instituţiile statului.
Specialiştii au clarificat pentru RL şi controversa legată de ridicarea de pe stradă, din faţa casei sale, a lui Alexandrescu, fără o citaţie prealabilă. Specialiştii spun: Alexandrescu putea fi ridicat LEGAL de pe stradă legal, acţiune permisă de Codul de Procedură Civilă , art 183, alin 2, care prevede ” învinuitul mai poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat cu citaţie , dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată motivat că în interesul cauzei se impune această măsură„.
Dosare-precedente, în oglindă, ce pot clarifica competenţei DNA
Situaţia lui Sorin Alexandrescu nu poate fi comparată cu aceea a lui Sorin Ovidiu Vîntu, deoarece acesta din urmă nu avea funcţie de decizie ( acţiona ca un patron din umbră), care l-a şantajat şi ameninţat cu moartea pe Sebastian Ghiţă, administratorul Realitatea TV, căruia trebuia să-i plătească lunar, „taxă de protecţie”, spun specialiştii consultaţi de România Liberă.
Un dosar asemănător cu cel al lui Alexandrescu , instrumentat de DNA, tot de şantaj (şantajarea unui primar pentru a încheia contracte cu trustul din care făcea parte OTV, în caz contrar primarul-denunţător fiind ameninţat cu darea în vileag a unor fapte şi situaţii compromiţătoare), a fost cel al fostului patron al OTV, Dan Diaconescu, arestat preventiv şi apoi eliberat, dar trimis în judecată. Dan Diaconescu avea calitatea în firma care deţinea OTV de a lua decizii.
Războiul comercial dintre Antene şi RCS&RDS
Conflictul comercial dintre trustul INTACT ( Antena) şi cel mai mare operator de cablu din România, RSC&RDS, a izbucnit în anul 2011, când RSC&RDS a scos din grila de transmisie GSP TV, membră a trustului Intact. Între cele două mari companii au existat de atunci mai multe litigii.
Între aceste litigii – în total vreo 10 la număr – figurează şi dosarul comercial de la Tribunalul Bucureşti în care Antena TV Gropu SA a cerut insolvenţa RSC&RDS.
La rîndul ei, RCS&RDS a cerut daune de 100 de milioane de euro de la Antena TV Group pentru prejudiciile de imagine produse prin campaniile televiziunilor din grupul INtact.
În aprilie 2012, conflictul a luat amploare. RSC&RDS nu a mai difuzat Antena 1, Antena 2, Antena 3 şi Euforia TV deaorece Intact a cerut pentru preluarea pogramelor sale peste 7 milioane de euro pe an
RDS a acuzat grupul Intact ( Antenele) că i-a cerut o sumă imensă pentru a-i da dreptul să retransmită aceste posturi, în timp ce Intact vorbea despre o acţiune cu iz politic a RSC&RDS.
Cine este Sorin Alexandrescu
Licenţiat în drept, cu un master în economie şi un altul în managemnet, Sorin Alexandrescu a fost director al fabricii de ciocolată Kandia-Excelent între 2000-2008. În anul 2007 a reuşit să vândă compania unei firme din Marea Britanie cu 100 de milioane de euro.
În anul 2008, Alexandrescu s-a alăturat trustului Intact, iniţial fiind numit director la Antena 1, iar din 2010 a preluat conducerea Antena Group SA , care cuprinde divizia de televiziuni a trustului Intact, respectiv Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia şi GSP.
Citeşte şi Dan Voiculescu s-a lua la trântă cu un miliardar invizibil. Cine va câştiga