Cineaştii care au fondat Festivalul Internaţional de Film Transilvania au grijă de noile generaţii de creatori din domeniul cinematorgrafiei, încă de la vârsta la care viitorii regizori, scenarişti, producători sau actori se află pe băncilor şcolii.
Copiii şi adolescenţii pasionaţi de cinema au ocazia să deprindă tainele celei de-a şaptea artă în cadrul celor mai renumite ateliere de creaţie cinematografică, EducaTIFF, care vor avea loc în cadrul festivalului de film de la Cluj-Napoca. ”Proiecţii speciale, ateliere de film, seminarii de cultură cinematografică şi competiţii – toate acestea îi aşteaptă pe copii la cea de-a cincea ediţie a programului de educaţie cinematografică pentru elevi EducaTIFF, organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în perioada 31 mai – 9 iunie. În avanpremiera programului, cinema Victoria a găzduit proiecţii de film pentru copii în perioada 20-22 mai. EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Pe parcursul celor patru ediţii anterioare, EducaTIFF a devenit o importantă platformă educaţională, ce s-a extins în 2012 în afara Festivalului de Film Transilvania, dar şi în afara municipiului Cluj-Napoca, organizatorii desfăşurând activităţi şi în Sibiu şi Bucureşti. Astfel, peste 2.700 de participanţi din cele trei oraşe s-au bucurat de proiecţiile, ateliere de film şi seminariile din programul EducaTIFF 2012”, spun organizatorii TIFF.
Ce evenimente sunt programate pentru ediţia curentă
Ediţia din acest an a EducaTIFF va aduce o serie de evenimente în nota celor care au făcut deja celebre în toată ţara aceste ateliere ale TIFF. ”Pentru ediţia cu numărul cinci, organizatorii au pregătit o serie de activităţi menite să dezvolte educaţia cinematografică a elevilor. În perioada 31 mai – 4 iunie, publicul EducaTIFF este invitat la cinci filme special alese pe categorii de vârstă, care au participat la festivaluri internaţionale de renume. Pentru trei dintre acestea, Micul corb (Olanda, 2012), Ce mică e lumea! (Spania, 2012) şi Marussia (Franţa-Rusia, 2013), elevii participanţi la vizionare vor primi materiale didactice şi vor putea realiza cronici de film pe care să le înscrie în Competiţia Tineri Critici de Film. De asemenea, după proiecţie, copiii vor putea participa la Lecţia de cinema cu regizoarea Eva Pervolovici (în 2 iunie, de la ora 12.00) şi la două seminarii de critică de film, desfăşurate la Muzeul de Artă în 3 şi 4 iunie, de la ora 12.00”, spun reprezentanţii TIFF care se vor ocupa de organizarea acestor ateliere de creaţie pentru copii.
Activităţi speciale
Organizatorii EducaTIFF au programat şi pentru această ediţie o serie de ateliere de film. În perioada 5- 9 iunie, elevii din clasele I-VIII sunt invitaţi la Muzeul de Artă la ateliere de animaţie, între orele 10.00 şi 15.00. Pe parcursul fiecărui atelier, participanţii (adică maxim 25 de elevi/ atelier) vor primi noţiunile necesare pentru realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul, pentru a realiza propriul lor film. Atelierele vor fi susţinute de Joseph Samuel Deif Shahata animator, artist multimedia, cu experienţă de 15 ani în programe de educaţie prin intermediul artei, în cursuri de film şi fotografie, precum şi ateliere de animaţie pentru copii şi tineri.