25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialWeekend plin de surprize la Oleg Danovski

Weekend plin de surprize la Oleg Danovski

Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” Constanţa a pregătit un final de săptămână ce pune în valoare posibilităţile multi-artistice pe care le are, acesta fiind unul dintre puţinele teatre din ţară ce înglobează muzica simfonică, balet, operă şi operetă în repertoriu. Programul debutează astăzi, 17 mai, de la ora 19.00, cu un concert simfonic susţinut de dirijorul laureat al Concursului de dirijori, ediţia I – 2012 la Constanţa, Giorgios Balatsinos (Elveţia). Din program fac parte Beethoven – Simfonia nr. 8 în Fa major, op 93 şi Ceaikovski – Simfonia nr. 5 în mi minor, op. 64. Teatrul, alături de compania Avon Cosmetics, organizează o tombolă pentru spectatorii care au achiziţionat bilete la spectacolele din data de 18 şi 19 mai, unde aceştia vor putea câştiga produse cosmetice.

„Ora de aur a Parisului“

Sâmbătă 18 mai, de la ora 19.00, Compania de Balet prezintă poemul vocal-coregrafic “L’heure d’or de Paris”. În regia, scenografia şi coregrafia cunoscutului prim-solist Horaţiu Cherecheş, este al doilea spectacol de acest gen din repertoriul Companiei de Balet, premiera având loc în cadrul Festivalului de Operă şi Balet la 10 noiembrie 2012. “L’heure d’or de Paris”, în traducere “Ora de aur a Parisului”, doreşte să aducă în inimile spectatorilor, prin intermediul balerinilor, dar şi al soliştilor vocali, puţin din farmecul şi romantismul Parisului, muzica aparţinând unor cunoscuţi compozitori francezi clasici şi contemporani cum ar fi: Massenet, Debussy, Ravel, Saint Saens, Edith Piaf, Jacques Brel, Pierre Delanoe, Claude Lemesle, Serge Gainsbourg. Partea a doua a spectacolului va dezvălui o concepţie deosebită a acestui proiect, având în vedere muzica susţinută live de Daniela Vlădescu şi Marius Eftimie. Cu acest spectacol, Compania de balet va avea şi o reprezentaţie în deplasare: la Bistriţa în data de 22 mai. Distribuţia spectacolului îi cuprinde pe: Amalia Mîndruţiu, Eliza Maxim, Rie Aoyagi, Delia Luca, Laima Costa, Kanoko Suzuki, Costea Ayla, Yukimi Otsuka, Dorina Drăgoeaş, Horaţiu Cherecheş, Adrian Mihaiu, Sergiu Dan, Mihai Pâslaru, Sorin Gâlcă, Ştefan Râuţ, Andrei Tarcău. Asistent coregrafie: Monica Cherecheş; regie de culise: Gelu Râpă.

Traviata încheie săptămâna

Săptămâna se închide duminică, 19 mai, de la ora 19.00, cu opera în 3 acte “La Traviata”, de Giuseppe Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave după „Dama cu camelii“ de Alexandre Dumas fiul, operă ce a fost prezentată în premieră absolută la teatrul La Fenice din Veneţia, la 6 martie 1853. „La Traviata“ este ultima operă din celebra trilogie populară a lui Verdi, după „Rigoletto“ şi „Trubadurul“. Originalitatea majoră a acestei opere constă în primul rând în transpunerea pe scena lirică, mai tradiţională decât cea a teatrului vorbit, a unui subiect contemporan şi a unei lucrări literare recente. Romanul lui Dumas fiul fusese scris la 1848, iar piesa a fost extrasă din acesta pentru a fi prezentată scenic la Paris la data de 6 februarie 1852, cu doar 13 luni înainte de prezentarea „Traviatei“.

Pentru a menaja convenienţele, subiectul a trebuit transpus în secolul al XVIII-lea (ceea ce nu a împiedicat căderea iniţială a operei la premieră, eşec datorat în primul rând mediocrităţii interpretării). Operă intimă, al cărei succes va veni de-abia la 6 mai 1854 pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot de la Veneţia.

Biletele se pot procura de la casa de bilete din incinta teatrului, de luni până vineri, între orele 11 şi 17, şi în seara spectacolului, între 18 şi 19. Rezervări se fac la telefonul 0241.481.460. Preţul biletelor este de 40 de lei. Elevii, studenţii şi pensionarii plătesc 20 de lei.

Cele mai citite

Wimbledon renunță la arbitrii de linie după 147 de ani! Turneul va folosi un sistem automat de detectare a greșelilor

După 147 de ani de tradiție, turneul de Grand Slam pe iarbă de la Wimbledon va introduce, din 2025, un sistem electronic de arbitraj,...

Studiu: Cum arată locul de muncă ideal pentru români. Cele trei criterii importante de care ar trebui să ținem cont

Un loc de muncă ideal pentru români include un salariu corect, un program de lucru flexibil și colegi competenți, conform studiului „Workplace for all....

Orașe verzi și sisteme centralizate de termoficare până în 2030

Programul Naţional de Investiţii "Energie verde" a fost lansat în consultare publică și are un buget de 4 miliarde de lei Ministrul Energiei, Sebastian Burduja,...
Ultima oră
Pe aceeași temă